Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Ύδρα: 50 μέρες ψεύδη από 23 επιβάτες και το πλήρωμα της θαλαμηγού

Φωτιά στην Ύδρα: 50 μέρες ψεύδη από 23 επιβάτες και το πλήρωμα της θαλαμηγού

Το άγνωστο παρασκήνιο για τη φωτιά στην Ύδρα που οδήγησε τον καπετάνιο της «Περσεφόνης» σε αλλαγή πλεύσης

Οι συνεννοήσεις και οι ψευδείς αναφορές 23 επιβατών από το Καζακστάν και μελών του πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού «Περσεφόνη», το άγνωστο παρασκήνιο μέσα στις φυλακές και τα νέα δεδομένα των ερευνών της Πυροσβεστικής για την υπόθεση της πυρκαγιάς που κατέκαψε στα τέλη Ιουνίου 300 στρέμματα πευκοδάσους στην Υδρα αποκαλύπτονται ύστερα από σχεδόν 50 μέρες.

Αποκαλύπτεται ότι ήταν ο ίδιος ο καπετάνιος της θαλαμηγού αυτός που πυροδότησε τη συστοιχία των 15 βεγγαλικών

Πρόκειται για μία υπόθεση που το τελευταίο δίμηνο επεφύλασσε διαδοχικές ανατροπές, αλλαγές καταθέσεων, παραπλανητικούς ισχυρισμούς, ενώ οδήγησε στην απομάκρυνση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης Διερεύνησης Εμπρησμών του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και σε έρευνες εις βάρος λιμενικών και άλλων πυροσβεστών.

Οι νεότερες απολογίες των κατηγορουμένων (υποστήριζαν αρχικά ότι ήταν στις καμπίνες τους και ότι οι επιβάτες παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα), λοιπόν, αναδεικνύουν ότι σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες τη μοιραία στιγμή βρίσκονταν σε ερημική παραλία της Υδρας, όπου έκαναν… μπάρμπεκιου.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι ήταν ο ίδιος ο καπετάνιος της θαλαμηγού αυτός που πυροδότησε τη συστοιχία των 15 βεγγαλικών που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά, με σκοπό να τους… ψυχαγωγήσει.

Ρίψη βεγγαλικών

Η πυρκαγιά της Υδρας εκδηλώθηκε το βράδυ της 21ης Ιουνίου και κατά τις αρχικές έρευνες του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής συγκεντρώθηκαν μαρτυρίες ναυτικών από παραπλέοντα σκάφη, οι οποίοι κατέθεσαν ότι αντελήφθησαν ρίψη βεγγαλικών, καθώς και ότι όταν πλησίασαν είδαν κοντά στην εν λόγω ερημική παραλία τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» και το βοηθητικό σκάφος να κινούνται από και προς την ακτή αρκετές φορές, μεταφέροντας άτομα.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι είδαν στην πλώρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα.

Με βάση αυτές τις μαρτυρίες, κατηγορήθηκαν για την εκδήλωση της πυρκαγιάς τα 13 μέλη του πληρώματος που υποστήριξαν ότι εκείνη την ώρα ήταν στις καμπίνες ή στο μαγειρείο, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι βοηθούσαν όσους επιβάτες δεν έβλεπαν το ματς να «πακετάρουν τις αποσκευές τους γιατί ήταν το τελευταίο βράδυ του ταξιδιού τους».

Από την πλευρά του, ο 41χρονος καπετάνιος της θαλαμηγού υποστήριξε ότι «την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν στην καμπίνα του και άκουσε στον ασύρματο ότι στο βουνό απέναντι είχε πιάσει φωτιά», αρνούμενος κατηγορηματικά ότι ρίχθηκαν βεγγαλικά. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το βοηθητικό σκάφος βγήκε για να… ξεσύρει μια άγκυρα και ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κανένας πυροσβεστήρας. Μετά τις απολογίες τους, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του σκάφους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Οι διαβεβαιώσεις

Λίγες ώρες αργότερα, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής συνάντησε τους 10 επιβάτες από το Καζακστάν (ολιγάρχες και μέλη των οικογενειών τους), με τους οποίους είχε μόνο προφορική συζήτηση και δέχθηκε με χαρακτηριστική ευκολία τις διαβεβαιώσεις τους ότι «βρίσκονταν στη θαλαμηγό, δεν ρίχθηκαν βεγγαλικά και δεν αντελήφθησαν πώς ξεκίνησε πυρκαγιά».

Ακολούθως, αφέθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ενώ για την επιλογή τους να μη λάβουν καταθέσεις και να αφήσουν ελεύθερους του επιβάτες (ερευνάται πλέον η ηθική αυτουργία τους στην εκδήλωση της φωτιάς) ελέγχονται πειθαρχικά αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας της Πυροσβεστικής.

Λίγα 24ωρα αργότερα, μάλιστα, υπήρξε νέα αυτοψία στην παραλία, όπου εντοπίσθηκαν περίπου 15 κροτίδες και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο από αυτές να προκλήθηκε η πυρκαγιά, με τον ειδικό πραγματογνώμονα και πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Ανδριανό Γκουρμπάτση να εκφράζει την αντίθετη εκτίμηση.

Συμπληρωματική απολογία

Ωστόσο, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων και την προφυλάκιση των δύο μελών του πληρώματος υπήρξαν πιέσεις από κατηγορουμένους προς τον προφυλακισμένο καπετάνιο να «πει επιτέλους την αλήθεια».

Ετσι, ο πλοίαρχος στις 2 Αυγούστου σε συμπληρωματική απολογία του παραδέχθηκε ότι «εκείνο το βράδυ είχε οργανωθεί μπάρμπεκιου στην παραλία και ότι εκείνος από έναν βράχο πυροδότησε 15 βεγγαλικά, από τα οποία ένα προκάλεσε τη δασική πυρκαγιά.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι πράγματι ακολούθησε επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών από το νησί με το βοηθητικό σκάφος, καθώς και ότι προσπάθησε χωρίς επιτυχία να περιορίσει τις φλόγες με πυροσβεστήρα.

Τη νέα απολογία επιβεβαίωσε και ο υποπλοίαρχος, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ναυτικοί. Παραμένει, εντούτοις, άγνωστο αν τελικώς ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες δικαστικής συνδρομής για τους επιβάτες από το Καζακστάν.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Λουτσέσκου: «Χάσαμε την πρόκριση μόνοι μας»

Φανερά απογοητευμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση κόντρα στη Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024