Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με αλλαγές που θα αφορούν τις απουσίες. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρώτο κουδούνι θα αφορά την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού. Μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα νέα σχολικά τους βιβλία καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Τα μαθήματα τυπικά θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου με τη νέα υπουργική απόφαση για τις απουσίες των μαθητών/τριών Γυμνασίου και Λυκείου να φέρνει τρεις μεγάλες αλλαγές και να τίθεται σε άμεση ισχύ. Η προαγωγή και η απόλυση των μαθητών εξαρτάται εκτός από την επίδοσή τους κι από την τακτική τους φοίτηση στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Ενίσχυση του ρόλου των γονέων και κηδεμόνων και επαναφορά της διάκρισης σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο καθεστώς των απουσιών ενισχύει το ρόλο των γονέων και των κηδεμόνων και προβλέπει την επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες.

Σχεδόν σε ένα μήνα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών

Αναλυτικά,

Σύμφωνα με πληροφορίες, o ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων ενισχύεται. Οι γονείς/κηδεμόνες/ο-η ασκών/ούσα την επιμέλεια ενημερώνεται κατά περίπτωση για τις απουσίες των μαθητών-τριών.

Επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Οι απουσίες καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) και αφού αθροιστούν κατά τετράμηνο και χαρακτηρισθούν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες καταγράφονται συνολικά στα Ατομικά Δελτία των μαθητών/τριών, ώστε να γνωστοποιηθούν στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Επαρκής ή ανεπαρκής φοίτηση

Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής λαμβάνοντας υπόψη το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση εφόσον: 

1) το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις σαράντα (40).

2) το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις σαράντα (40) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε λόγους υγείας.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται εφόσον: 

1) Σημειώθηκαν πάνω από  τις σαράντα (40)  αδικαιολόγητες απουσίες ή πάνω από τις εκατόν δεκατέσσερις (114) εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις είναι δικαιολογημένες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Μετά τον αγιασμό, στις 11 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα νέα σχολικά τους βιβλία.

Μαθητές με αναπηρία, αθλητές/τριες

Για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπομένων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.

Εξαιρούνται οι απουσίες οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας ή και σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωση.

Παραμένει σε ισχύ η διευκόλυνση των μαθητών/τριών, οι οποίοι ως αθλητές/τριες συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από αθλητικές ομοσπονδίες αναγνωρισμένες από το  Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με τη δυνατότητα υπέρβασης του ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον απουσίες.