Στάχτη έγιναν σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη Βορειοανατολική Αττική για δεύτερη ημέρα. Οι δασικές εκτάσεις που έχουν καεί είναι τεράστιες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και σε σπίτια και επιχειρήσεις, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα πολλές ανθρώπινες περιουσίες.

Η δήμαρχος Πεντέλης ξέσπασε σε δηλώσεις που έκανε για τον τρόπο που εξαπλώθηκε στην περιοχή της η φωτιά στην Αττική, τονίζοντας ότι την πρόλαβαν σε πρώτη φάση, αλλά αναζωπυρώθηκε λόγω έλλειψης αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» η Νατάσα Κοσμοπούλου δήλωσε πως «όταν έπιασε το βουνό δεξιά του Στρατιωτικού νοσοκομείου 414, ήρθαν τα Έρικσον και την έσβησαν. Και ήρθαν και χωματουργοί της περιοχής και ανοίξανε κατευθείαν αντιπυρική ζώνη. Δυστυχώς, όμως, ξανά- αναζωπυρώνεται πάνω από τη σπηλιά του Νταβέλη».

«Υπάρχουν καμένα σπίτια. Και αυτή τη στιγμή η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε πάνω από 40 σπίτια τα οποία έχουν κάνει αίτηση για έλεγχο»

«Εκεί λοιπόν δεν φτάνει αυτοκίνητο, δεν μπορούμε να σβήσουμε. Εκεί καθυστέρησαν τραγικά να στείλουν τα εναέρια. Όταν η φωτιά κατέβηκε και έφτασε στην Περικλέους, η μισή έφυγε για τη Νέα Πεντέλη και μέσω του δάσους έφτασε στη Σουβαλιώτου, στην Πεντέλη. Εκεί πλέον η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Έπρεπε λοιπόν, να έρθουν νωρίτερα τα εναέρια μέσα», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που πρέπει να φύγει προς το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι θα πρέπει να έχει αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι φωτιές στα βουνά δεν σβήνονται διαφορετικά».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν στην Πεντέλη από τη φωτιά, αναφέροντας ότι «η πυρκαγιά έπληξε σοβαρά τόσο τη δημοτική ενότητα Πεντέλης, όσο και την δημοτική ενότητα Νέας Πεντέλης. Υπάρχουν καμένα σπίτια. Και αυτή τη στιγμή η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε πάνω από 40 σπίτια τα οποία έχουν κάνει αίτηση για έλεγχο. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε κάποια σπίτια ολοσχερώς καμένα, αλλά ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τα 3 μέχρι σήμερα και είμαστε σε αναμονή να τελειώσουμε, ώστε να μπορούμε και εμείς να δίνουμε στοιχεία με βεβαιότητα».

Τρομακτικές εικόνες από drone

Εικόνες από το drone του ΕΡΤΝews, που πετούσε πάνω από την Πεντέλη. Το drone δείχνει την απόλυτη καταστροφή μετά την πορεία της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο Γραμματικό, πέρασε από το Διόνυσο, διέσχισε το όρος Πεντέλη, κατέβηκε στη Νέα Πεντέλη, στο Πάτημα Χαλανδρίου, στο Πάτημα Βριλησσίων και έφτασε στον οικισμό Ανατολή στη Νέα Μάκρη.

Περίπου 85.000 στρέμματα γης έχουν καεί καθώς και δεκάδες σπίτια. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε όλες αυτές τις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Υγειονομική και Ψυχολογική υποστήριξη στους πυρόπληκτους

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος σε συνεργασία με τη Δημάρχο Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου οργάνωσαν κλιμάκιο εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέματα υγειονομικής διαχείρισης Κρίσεων Περίθαλψης, αποτελούμενο από παθολόγους, καρδιολόγους και ειδικούς της Ψυχικής Υγείας.

Η εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Υπουργέιο Υγείας, τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη και το Δήμο Πεντέλης θα βρίσκονται στο ΚΑΠΗ Νέας Πεντέλης για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από την πυρκαγιά από την Παρασκευή 16/8 στις 10.00 π.μ..

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του εξειδικευμένου μεταπτυχιακού προγράμματος «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε θέματα υγειονομικής διαχείρισης κρίσεων με συντονιστή τον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή.