Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ραπεντώσα: Τα πανέμορφο δάσος της δεν υπάρχει πια

Ραπεντώσα: Τα πανέμορφο δάσος της δεν υπάρχει πια

Δέκα χιλιόμετρα από την Πεντέλη μία όαση πρασίνου περίμενε τους επισκέπτες να απολαύσουν το φυσικό τοπίο. Η φωτιά έκαψε την Ραπεντώσα και το όμορφο δάσος.

Η Ραπεντώσα είναι νεόκτιστος οικισμός της ανατολικής Αττικής που βρίσκεται μεταξύ Διονύσου και Νέας Μάκρης, πολύ κοντά στα λατομεία Διονύσου.

Δέκα χιλιόμετρα από την Πεντέλη το δάσος της Ραπεντώσας αποτελούσε μία όαση για τους Αθηναίους. Η καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και κατέληξε να καίει εντός του αστικού ιστού σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια πέρασε με καταστροφική μανία και από το δάσος της Ραπεντώσας που κάηκε αφήνοντας στη θέση του ένα μαυρισμένο τοπίο.

Κινδύνευσε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009

Ο μικρός οικισμός της Αττική με την ακτινωτή ρυμοτομία έχει βρεθεί αρκετές φορές στην πορεία της πύρινης λαίλαπας που έχουν κάψει την ανατολική και βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Κινδύνευσε από τη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής, το 2009, που ξεκίνησε από το Γραμματικό και έκαψε 210.000 στρέμματα.

Μνήμες Γραμματικού

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σχετικά γρήγορα σε κατεύθυνση Ν-ΝΔ του Γραμματικού καθώς οι πρώτες εστίες δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα η φωτιά επεκτεινόταν κατά την ίδια κατεύθυνση και χωριζόταν σε διάφορα όμορα μέτωπα, ακολουθώντας το τοπογραφικό ανάγλυφο. Έτσι, κατά την πρώτη ημέρα κατευθύνθηκε προς το χωριό του Γραμματικού, όπου διαχωρίστηκε βορειοδυτικά προς Βαρνάβα και νοτιοανατολικά προς Κάτω Σούλι και Μαραθώνα.

Στη συνέχεια, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, κατευθύνθηκε από όλα τα μέτωπα προς το Καλέτζι και τη λίμνη του Μαραθώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τις περιοχές της Σταμάτας, του Αγίου Στεφάνου και διαμέσου τους όρους Σκάρπα έπληξε το Πεντελικό όρος (Διόνυσο, Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Ανατολή Νέας Μάκρης, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη κλπ).

Πυρκαγιές και στο ίδιο έργο θεατές

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από περίπου τρία εικοσιτετράωρα (στις 24 Αυγούστου), καίγοντας μια εκτεταμένη, κυρίως δασική (66,8%) έκταση που ανέρχεται συνολικά σε 205.210 στρέμματα, όπως αυτή αναφέρεται στο European Forest Fire Information System (EFFIS).

Στις παρυφές της Πεντέλης

Μετά τη μεγάλη φωτιά της 11ης Αυγούστου ο θαυμάσιος πνεύμονας της Ραπεντώσας με την πλούσια βλάστηση δεν υπάρχει πια. Ανάμεσα στη δροσιά των δέντρων δέσποζε ο καταρράκτης που μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστος ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερους περιπατητές.

Ο πανέμορφος καταρράκτης

Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας βρίσκεται στις παρυφές της Πεντέλης και συγκεκριμένα στην ομώνυμη περιοχή του δήμου Διονύσου. Για την ακρίβεια λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου.

Sports in

«Έδεσε» τον Ρέτσο ο Ολυμπιακός – Ανανέωσε μέχρι το 2028 και ρίχνει… άγκυρα στο Λιμάνι (pic)

Ο Παναγιώτης Ρέτσος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει να φοράει τα ερυθρόλευκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024