ΗΠΑ: To κίνημα των «αγέννητων παιδιών» αναγκάζει κλινικές να απαλλαγούν από κατεψυγμένα έμβρυα
Δικαστική απόφαση στην Αλαμπάμα σύμφωνα με την οποία τα γονιμοποιημένα ωάρια είναι «παιδιά» αναγκάζει γιατρούς και ασθενείς να μεταφέρουν ή να καταστρέψουν τα έμβρυά τους.
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Με την εξωσωματική γονιμοποίηση να βρίσκεται στο στόχαστρο υπερσυντηρητικών κύκλων στις ΗΠΑ, ορισμένες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σπεύδουν να μεταφέρουν τα έμβρυα που διατηρούν κατεψυγμένα σε άλλες πολιτείες.
Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές στην πολιτεία της Αλαμπάμα, της οποίας το Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο ότι τα έμβρυα είναι «αγέννητα παιδιά» και επομένως η καταστροφή τους είναι φόνος.
Έκτοτε, αναφέρουν οι New York Times, τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αλαμπάμα προσέλαβαν εξειδικευμένες εταιρείες για τη μεταφορά των εμβρύων σε άλλες πολιτείες.
Μια πέμπτη κλινική σχεδιάζει να μεταφέρει τα έμβρυα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να καταστραφούν, κάτι που απαγορεύεται πλέον στην Αλαμπάμα.
Ακόμα και σε άλλες πολιτείες, γιατροί και ασθενείς ανησυχούν ότι θα επηρεαστούν μια μέρα από πολιτικούς που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά με τη σύλληψη.
«Κατεψυγμένα ανθρώπινα όντα»
Τον δρόμο άνοιξε το 2022 η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία καταργήθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Από τότε μέχρι σήμερα, 14 πολιτείες έχουν επιβάλει μερική ή πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.
Στο στόχαστρο μπαίνει τώρα και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι Νότιοι Βαπτιστές, η μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία στις ΗΠΑ, αποφάσισε τον Ιούνιο να καταδικάσει την εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να προστατεύσει «τα κατεψυγμένα εμβρυακά ανθρώπινα όντα».
Στην Αλαμπάμα, αρκετές κλινικές έκλεισαν μετά τη δικαστική απόφαση περί αγέννητων παιδιών, η οποία ήρθε με άσχετη αφορμή, ένα περιστατικό σαμποτάζ στο οποίο καταστράφηκαν κατεψυγμένα έμβρυα.
Λίγο αργότερα η Αλαμπάμα έσπευσε να περάσει νόμο που προστατεύει τις κλινικές από νομικές ευθύνες, ωστόσο πολλοί γιατροί και νομικοί πιστεύουν ότι ο νόμος μπορεί να ακυρωθεί από τα δικαστήρια.
Η νέα νομοθεσία «είναι ευάλωτη επειδή το ίδιο το Σύνταγμα αναμφίβολα υποστηρίζει την αντιμετώπιση των εμβρύων ως παιδιών» σχολίασε η Σούζαν Χάμιλ καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
Τρεις κλινικές της πολιτείας συνεργάζονται τώρα με την εταιρεία ReproTech για τη μεταφορά των εμβρύων τους σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Κονέκτικατ, τη Φλόριντα, τη Μινεσότα, τη Νεβάδα και το Τέξας.
Αρκετές γυναίκες δήλωσαν στους New York Times πως αποφάσισαν να μεταφέρουν τα έμβρυά τους σε άλλες πολιτείες ή να τα καταστρέψουν για να αποφύγουν τυχόν νομικές συνέπειες.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταμέτρηση των εμβρύων που διατηρούνται σε κατάψυξη στις ΗΠΑ, ειδικοί υπολογίζουν ότι ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των Ny Times, το 17% των παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική ή άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το 2021 γεννήθηκαν σε πολιτείες όπου σήμερα η άμβλωση απαγορεύεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις