Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ορυκτά καύσιμα: Νέα τεχνολογία εξόρυξης απειλεί να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή

Ορυκτά καύσιμα: Νέα τεχνολογία εξόρυξης απειλεί να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή

Νέα πλωτά γεωτρύπανα μπορούν να αξιοποιήσουν τα υπεράκτια κοιτάσματα «υπερυψηλής πίεσης».

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί πίστευαν ότι τα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου σύντομα θα εξαντλούνταν.

Μέχρι που ήρθε η τεχνολογία υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), η οποία επέτρεψε την εξόρυξη υδρογονανθράκων που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε πετρώματα, μια τεχνική χάρη στην οποία οι ΗΠΑ έγιναν ξαφνικά ο μεγαλύτερος παραγωγός ορυκτών καυσίμων του κόσμου.

Η ιστορία δείχνει τώρα να επαναλαμβάνεται με την τελειοποίηση τεχνικών γεώτρησης που μπορούν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα «υπερυψηλής πίεσης» που μέχρι σήμερα παρέμεναν απρόσιτα.

Μια καλή είδηση για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μια δυσοίωνη εξέλιξη για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Την Δευτέρα, η αμερικανική Chevron ανακοίνωσε ότι άντλησε τις πρώτες ποσότητες πετρελαίου από το υπεράκτιο πεδίο του Anchor, όπου η πίεση φτάνει τα 20.000 psi, ή 1,4 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, περίπου 30% υψηλότερη από ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη γεώτρηση.

Η εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, έχει ήδη ολοκληρώσει στο Anchor δύο ακόμα υπεράκτιες γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα την παραγωγή, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπός της.

H υψηλή πίεση του κοιτάσματος θεωρείται ότι προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή του Deepwater Horizon το 2010 (ΑΠΕ)

Η νέα τεχνολογία, με την ονομασία 20k, θα μπορούσε να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, νούμερο που σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 50 ημέρες παραγωγής, δήλωσε ο Αντίτια Ράβι, αναλυτής της Rystad Energy.

Τέτοια πεδία υψηλής πίεσης υπάρχουν μεταξύ άλλων έξω από τις ακτές της Βραζιλίας, της Αγκόλας και της Νιγηρίας, είπε.

Πρώτα όμως η τεχνολογία θα δοκιμαστεί στον κόλπο του Μεξικού, όπου η BP ελπίζει να αντλήσει 10 δισ. βαρέλια από γνωστό κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το 2006 αλλά έμεινε στην άκρη λόγω των τεχνικών εμποδίων.

Η BP ήταν ιδιοκτήτρια της υπεράκτιας πλατφόρμας Deepwater Horizon που κατέρρευσε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού λόγω εκτόνωσης αερίου υψηλής πίεσης και προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην αμερικανική εταιρεία.

Πλέον η BP πιστεύει ότι το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Η εταιρεία ανέπτυξε τη νέα τεχνολογία υψηλής πίεσης σε συνεργασία με την Transocean, την εταιρεία που διαχειριζόταν την πλατφόρμα Deepwater Horizon.

Οι δύο εταιρείες ελπίζουν ότι τα νέα γεωτρύπανα και ο εξοπλισμός που έχουν αναπτύξει θα αντέχει πιέσεις 30% μεγαλύτερες από αυτές που προκάλεσαν την περιβαλλοντική καταστροφή.

Sports in

Ο Ντουράντ, ο Λεμπρόν και μια (μεγάλη) χούφτα δολάρια

Το μήνυμα των δύο σουπερ σταρ του NBA είναι ξεκάθαρο, καθώς διακρίνουν προοπτικές μεγάλου κέρδους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024