Έλον Μασκ: Δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός για «κυβερνοεπίθεση» την ώρα της συνέντευξης Τραμπ
Πηγές στο εσωτερικό του X και ανεξάρτητοι ειδικοί βλέπουν με δυσπιστία τη δικαιολογία που έδωσε ο Μασκ για την καθυστερημένη έναρξη της συνέντευξης.
Ανεξάρτητοι ειδικοί και μηχανικοί λογισμικού του Χ διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Έλον Μασκ ότι τα προβλήματα στη μετάδοση της συνέντευξης που πήρε από τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αποτέλεσμα «τεράστιας» κυβερνοεπίθεσης κατά της πλατφόρμας.
Ο Μασκ υποστήριξε την Δευτέρα ότι η 40λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη της συνέντευξης προκλήθηκε από επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών, ή DoS, μια τακτική στην οποία οι διακομιστές στόχοι κατακλύζονται με αιτήματα σύνδεσης μέχρι να πάψουν να λειτουργούν λόγω υπερβολικού φόρτου.
Μόνο που μια πηγή στο εσωτερικό του X δήλωσε στο The Verge ότι τέτοια επίθεση δεν υπήρξε, ενώ άλλος εργαζόμενος της πλατφόρμας εκτίμησε ότι «κατά 99%» ο Μασκ έλεγε ψέματα.
Καμία ένδειξη κυβερνοεπίθεσης δεν είδε και ένας άλλος μηχανικός του X, ο οποίος μίλησε σε έναν ανεξάρτητο ειδικό που με τη σειρά του έδωσε την πληροφορία στην Washington Post.
There appears to be a massive DDOS attack on 𝕏. Working on shutting it down.
Worst case, we will proceed with a smaller number of live listeners and post the conversation later.
— Elon Musk (@elonmusk) August 13, 2024
Ο Μασκ θα είχε λόγο να πει ψέματα για να δώσει την εντύπωση ότι το X μπορούσε να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των χρηστών που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters έφτασε κάποια στιγμή τους 1,3 εκατομμύρια θεατές.
Ο Μασκ δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει ο ίδιος το σύστημα ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει 8 εκατ. χρήστες, όπως φαίνεται όμως τα τεχνικά προβλήματα τον διέψευσαν.
Είχε προηγηθεί εξάλλου ένα άλλο ντροπιαστικό περιστατικό, το κρασάρισμα του X όταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωνε το 2023 την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.
Κάποια δημοσιεύματα αποδίδουν μάλιστα τα τεχνικά προβλήματα στην απόφαση του Μασκ να απολύσει για λόγους κόστους τα δύο τρίτα του προσωπικού του Χ, το οποίο μέχρι τότε ονομαζόταν Twitter.
Μια επίθεση DoS «σίγουρα είναι μια λογική εξήγηση, το θεωρώ όμως απίθανο και θα ζητούσα να δω τα πραγματικά νούμερα για να πειστώ ότι συνέβη» σχολίασε ο Ρόμπερτ Γκράαμ, πρώην χάκερ της NSA και νυν σύμβουλος κυβερνοασφάλειας.
Πρώην μηχανικός του X επίσης δήλωσε δύσπιστος για τον ισχυρισμό του πρώην αφεντικού του. «Μέχρι να γίνει [η επίθεση] τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν θα έπρεπε να έχουν λιώσει κάποια κομμάτια του Internet. Κανείς δεν είδε να συμβαίνει κάτι τέτοιο» είπε.
Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός του Μασκ περί κυβερνοεπίθεσης δεν έμεινε ασχολίαστος από τους οπαδούς του, οι οποίοι έσπευσαν να διατυπώσουν υποψίες για δάκτυλο των Δημοκρατικών ή του «βαθέος κράτους» που θέλει να εμποδίσει την επανεκλογή Τραμπ.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου