Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τιτανικός: Οι άγνωστοι θησαυροί που βρέθηκαν, η κρυφή φύλαξή τους και η τραγική ιστορία τους

Τιτανικός: Οι άγνωστοι θησαυροί που βρέθηκαν, η κρυφή φύλαξή τους και η τραγική ιστορία τους

Η ακριβής τοποθεσία της αποθήκης στην οποία φυλάσσονται αυτά τα αντικείμενα είναι επτασφράγιστο μυστικό, λόγω της αξίας του περιεχομένου τους

Ο Τιτανικός αποτελεί έναν από του μεγαλύτερους θρύλους στην Ιστορία. Μια τσάντα που κατασκευάστηκε από δέρμα αλιγάτορα και μικροσκοπικά μπουκαλάκια αρώματος που ακόμα απελευθερώνουν έντονο άρωμα, είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το διάσημο ναυάγιο.

Η ακριβής τοποθεσία της αποθήκης στην οποία φυλάσσονται αυτά τα κουτιά είναι επτασφράγιστο μυστικό, λόγω της αξίας του περιεχομένου τους. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρίσκεται κάπου στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε έναν πωλητή αρωμάτων στο πλοίο και έχουμε περίπου 90 από αυτά τα μικρά μπουκαλάκια αρωμάτων»

Στο εσωτερικό, χιλιάδες αντικείμενα βρίσκονται στα ράφια: από μια μπανιέρα και ένα χτυπημένο φινιστρίνι, μέχρι λεπτοδουλεμένα γυάλινα σκεύη και μικροσκοπικά κουμπιά.

Το BBC είχε τη δυνατότητα να ρίξει μια σπάνια ματιά στην αποθήκη και να ανακαλύψει την ιστορία πίσω από κάποια από αυτά τα αντικείμενα.

Τιτανικός: Μια τσάντα που κρύβει μια τραγική ιστορία

«Είναι πραγματικά όμορφη, μοντέρνα μικρή τσάντα», είπε η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic Inc, της εταιρείας που ανακτά τα αντικείμενα αυτά.

Η αμερικανική εταιρεία απέκτησε τα δικαιώματα περισυλλογής του πλοίου και όλα αυτά τα χρόνια, ανέσυρε 5.500 αντικείμενα από το σημείο του ναυαγίου. Μέρος αυτών εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή στο πλοίο είναι διαφορετική για τις κοινωνικές τάξεις – ακόμη και για τα ποτήρια και τα πιάτα από τα οποία οι επιβάτες έπιναν και έτρωγαν

Κατασκεύασαν αυτή την τσάντα από δέρμα αλιγάτορα και επέζησε πολλές δεκαετίες κάτω από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Διατηρούν επίσης τα ευαίσθητα αντικείμενα που βρίσκονται στο εσωτερικό της τσάντας, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ζωής της ιδιοκτήτριάς της – μιας επιβάτιδας στην τρίτη θέση που ονομαζόταν Marian Meanwell.

«Ήταν 63χρονη κατασκευαστής καπέλων», είπε η Tomasina. «Και ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να μείνει με την κόρη της που έχασε πρόσφατα τον άντρα της».

Ανάμεσα στις κονσέρβες που βρίσκονταν μέσα στην τσάντα ήταν και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία, για την οποία λένε ότι ήταν η μαμά της Marian Meanwell.

Άρωμα

Η Tomasina ανοίγει ένα πλαστικό δοχείο και μια γλυκιά μυρωδιά πλημμυρίζει τον αέρα. «Είναι πολύ ισχυρή», αποκαλύπτει. Μέσα υπάρχουν μικροσκοπικά μπουκαλάκια αρώματος.

«Έχουμε έναν πωλητή αρωμάτων στο πλοίο και έχουμε περίπου 90 από αυτά τα μικρά μπουκαλάκια αρωμάτων», εξηγεί η Tomasina.

Το όνομά του είναι Adolphe Saalfeld, και ταξιδεύει ως επιβάτης δεύτερης θέσης.

Τιτανικός: Ταξικό χάσμα

Η ζωή στο πλοίο είναι διαφορετική για τις κοινωνικές τάξεις – ακόμη και για τα ποτήρια και τα πιάτα από τα οποία οι επιβάτες έπιναν και έτρωγαν.

Μια λευκή κούπα τρίτης θέσης είναι απλή και ανθεκτική, και έχει έντονο κόκκινο λογότυπο White Star.

Το πιάτο της δεύτερης θέσης έχει μια όμορφη μπλε φλοράλ διακόσμηση και φαίνεται πιο εκλεπτυσμένο.

Αλλά το πιάτο πρώτης θέσης είναι φτιαγμένο από πιο λεπτή πορσελάνη. Έχουν χρυσή διακόσμηση και, κάτω από το φως, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε ένα κομψό σχέδιο με γιρλάντες.

Οι πλούσιοι επιβάτες της πρώτης θέσης έχουν ασημένιο σερβίτσιο για τα γεύματά τους – αλλά για την τρίτη θέση, είναι διαφορετική ιστορία.

*Με πληροφορίες από: BBC

Sports in

Η καλύτερη σεζόν του Ρέτσου μέχρι την… επόμενη

Ο διεθνής στόπερ έκανε ρεκόρ συμμετοχών στην κορυφαία χρονιά της καριέρας του και θέλει περισσότερα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024