Το χαρτί που έχει χρωματιστεί από τον χρόνο, τα illustrations που μαρτυρούν περασμένες εποχές και τα νοσταλγικά αξιοθέτα που πολλές φορές μπορεί να τα βρει κανείς ακόμη ζωντανά αλλά ακόμη περισσότερες, αρκετά παραλλαγμένα… Το να ερχόμαστε σε επαφή με έναν ταξιδιωτικό οδηγό του παρελθόντος αποτελεί, κάθε άλλο, παρά μια άχρηστη επανένωση.

Σήμερα που οι έντυποι ταξιδιωτικοί οδηγοί είτε εκλείπουν, είτε βρίσκονται σε μια διαρκή αναδιαμόρφωση, αλλαγή σύστασης και περιεχομένου, αξίζει ταξιδέψουμε με την ιστορία ενός από τους διασημότερους που είναι και άκρως γοητευτική.

Την ιστορία του Michelin travel guide.

Το 1889, οι αδελφοί André και Édouard Michelin ιδρύοντας την εταιρεία ελαστικών τους στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας έχτισαν στην ουσία το ξεκίνημα μιας αυτοκρατορίας που έφερε επανάσταση στα ταξίδια. Από τη μία, κατάφεραν να αλλάξουν τις προδιαγραφές στις σύγχρονες μεταφορές, και από την άλλη έχτισαν ένα brand που τελικά απονέμει μερικές μία από τις πιο αναγνωρισμένες διακρίσεις στον κόσμο της γαστρονομίας και των εστιατορίων, τα αστέρια Michelin.

Οι καινοτομίες των ελαστικών τους ήταν τόσες που ξέφυγαν από τον κόσμο της αυτοκίνησης και της απλής μετακίνησης και άγγιξαν τον τομέα των ταξιδιών και της λεπτομερούς πληροφόρησης για τις διαδρομές και τους προορισμούς. Η Michelin μοιάζει να προέβλεψε τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κατευθυνόταν ο τουρισμός στις αρχές του 20ου αιώνα και συνδύασε τα προϊόντα της με επιλογές στους προορισμούς που μπορεί να φτάσει κανείς χρησιμοποιώντας τα.

Με την κυκλοφορία των ταξιδιωτικών οδηγών της Michelin καθώς και των χαρτών στις αρχές του 20ου αιώνα, τα αδέρφια κατάφεραν να κάνουν το «Michelin» ένα σύνθημα όχι μόνο για τα ελαστικά αλλά και για ταξίδια και την υψηλή γαστρονομία.

Ένας από τους πιο έξυπνους “ελιγμούς” της εταιρείας ήταν να αναδείξει το φαγητό για το οποίο αξίζει κανείς να ταξιδέψει. Οι τοπικές κουζίνες, οι καλά εφοδιασμένες κάβες και τα κελάρια κρασιού, η φιλόξενη εξυπηρέτηση ήταν μόνο μερικά από τα μυστικά των προορισμών που αποκάλυπταν οι αρχικοί οδηγοί Μichelin.

Η εταιρεία Michelin άρχισε να παράγει ταξιδιωτικούς οδηγούς το 1900, ξεκινώντας με έναν οδηγό για τη Γαλλία που μοιράζονταν δωρεάν στους οδηγούς των αυτοκινήτων. Ακολούθησε η δημιουργία πολυάριθμων οδικών χαρτών που ενθάρρυναν τους οδηγούς να εξερευνήσουν τη χώρα τους, κάνοντας παρακάμψεις σε εστιατόρια και να διανυκτερεύσουν κάπου προκειμένου να επιμηκύνουν τα ταξίδια τους.

Αυτή η έξυπνη κίνηση για να ενθαρρύνουν τα μεγαλύτερα ταξίδια με αυτοκίνητο, που με τη σειρά της προκάλεσε μεγαλύτερες πωλήσεις ελαστικών, οδήγησε και σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης και την απόδοση γαστρονομικής και πολιτιστικής αξίας σε όλη τη Γαλλία και σταδιακά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταξιδιωτικοί οδηγοί (με) αστέρια

Μέχρι το 1926, η Michelin παρήγαγε ακόμα πιο ολοκληρωμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς που εστίαζαν στο καλό φαγητό και τότε, η χρήση τους εκτοξεύτηκε στα ύψη εν μέρει χάρη στην αξιοπιστία των κριτικών που δρούσαν ανώνυμα σαν μυστικοί πελάτες διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη έως και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα εμφανίστηκαν και τα αστέρια Michelin που απονεμήθηκαν στα καλύτερα εστιατόρια των οδηγών και κάπως έτσι τα ανθεκτικά ελαστικά αυτοκινήτων, μια λευκή πληθωρική φιγούρα, η αναζήτηση του καλύτερου boeuf bourguignon και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης για ξενοδοχεία και εστιατόρια, έμελλε να συνδεθούν για πάντα

Σήμερα, η Michelin καλύπτει 34 προορισμούς στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με το διάσημο σύστημα αξιολόγησης με αστέρια Michelin να προκαλεί τρόμο αλλά και ενθουσιασμό στα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Το L’Aventure Michelin (The Michelin Adventure)

Οι ταξιδιώτες που θέλουν πραγματικά να μάθουν περισσότερα για αυτή την ιστορία, μπορούν να επισκεφθούν το L’Aventure Michelin λίγο πιο έξω από το ιστορικό κέντρο του Clermont-Ferrand.

Tο L’Aventure Michelin πρωτοάνοιξε το 2009 και είναι μια διαδραστική gallery και μουσείο, εγκατεστημένη σε ένα κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα, στη βιομηχανική τοποθεσία της Michelin.

Πηγή: diakopes.gr