Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ οδηγών της F1 – To μάτσο περιβάλλον του ανδροκρατούμενου αθλήματος

Η ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ οδηγών της F1 – To μάτσο περιβάλλον του ανδροκρατούμενου αθλήματος

Στην 74χρονη ιστορία των αγώνων της Formula 1, υπήρξαν μόνο τέσσερις οδηγοί που έκαναν δημόσια coming out - Ποιοι είναι αυτοί;

Ο Γερμανός πρώην οδηγός της F1, Ραλφ Σουμάχερ έκανε coming out ως γκέι τον Ιούνιο, μιλώντας για τη σχέση του με τον σύντροφo του Ετιέν στο Instagram.

Η τρυφερή φωτογραφία του ζευγαριού, στην οποία οι δυο τους απεικονίζονται να αγναντεύουν το ηλιοβασίλεμα, είχε ως λεζάντα: «Το πιο όμορφο πράγμα στη ζωή είναι όταν έχεις δίπλα σου τον κατάλληλο σύντροφο με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τα πάντα».

«Υποψιάζομαι ότι θα ήταν ευκολότερο γι’ αυτόν να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που επιθυμούσε στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ το να είσαι γκέι στο Λονδίνο ήταν κάτι πιο εμπιστευτικό»

Στο παρελθόν, ο Ραλφ Σουμάχερ, υπήρξε παντρεμένος με το πρώην μοντέλο Κόρα-Κάρολαιν Μπρίνκμαν, με την οποία έχει έναν γιο, τον Ντείβιντ.

Ο εικοσιδιάχρονος σήμερα γιος του, σχολίασε την ανάρτηση του πατέρα του, δηλώνοντας την περηφάνια του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους βρήκες κάποιον με τον οποίο μπορείς πραγματικά να πεις ότι νιώθεις άνετα και ασφαλής, άσχετα αν είναι άνδρας ή γυναίκα.

«Σε στηρίζω 100%, μπαμπά, και σου εύχομαι τα καλύτερα! Συγχαρητήρια!».

Δεν είναι μόνο η οικογένειά του που μοιράζεται την αγάπη και την στήριξη της για τον Σουμάχερ- ο κορυφαίος οδηγός Λιούις Χάμιλτον επαίνεσε το coming out του Σουμάχερ, λέγοντας ότι «στέλνει ένα τόσο θετικό μήνυμα» στους ανθρώπους της queer κοινότητας, το οποίο «[δίνει] τη δύναμη και σε άλλους να πράξουν το ίδιο».

Στην 74χρονη ιστορία των αγώνων της Formula 1, υπήρξαν μόνο τρεις ακόμη οδηγοί που έκαναν δημόσια coming out πριν από τον Σουμάχερ.

Ποιοι είναι αυτοί;

Μάικ Μπέτλερ

Πρώτος στη λίστα με τους γκέι, bisexual και λεσβίες οδηγούς της F1 είναι ο θρύλος των βρετανικών αγώνων Μάικ Μπέτλερ. Ο Μπέτλερ οδηγούσε στη F1 μεταξύ 1971 και 1973, μια εποχή κατά την οποία η F1 ήταν ένα βαθιά μάτσο περιβάλλον, όπου απέκτησε τη φήμη ενός σκληρού και ζωηρού οδηγού αγώνων.

Σε συνέντευξή του στο Racing Pride, ο δημοσιογράφος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και φίλος του Μπέτλερ, Ίαν Φίλιπς, δήλωσε: «Ήξερα ότι ήταν γκέι, αλλά δεν είχε σημασία για μένα», είπε ο Φίλιπς. «Ήταν καλό παιδί. Ήταν μέρος αυτού που κάναμε. Πραγματικά δεν είχε καμία σημασία».

Το ντεμπούτο της στην F1 επισκιάστηκε από μια τραγωδία – το αυτοκίνητο ενός άλλου οδηγού ονόματι Ρολφ Στόμελεν έφυγε από την πίστα, σκοτώνοντας πέντε θεατές. Ωστόσο, η Λομπάρντι κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν ήταν κάτι που συζητιόταν ανοιχτά και σίγουρα οι αγώνες ήταν πολύ μάτσο και μάλλον ήταν κάπως σαν το ποδόσφαιρο σήμερα», συνέχισε. «Υπάρχουν πολλοί γκέι στο άθλημα (οι οποίοι) δεν επιτρέπεται να το πουν».

Αφού αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1973, ο Μπέτλερ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και χάθηκε από το δημόσιο βίο.

«Υποψιάζομαι ότι θα ήταν ευκολότερο γι’ αυτόν να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που επιθυμούσε στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ το να είσαι γκέι στο Λονδίνο ήταν κάτι πιο εμπιστευτικό», δήλωσε ο Φιλιπς.

Ο Μάικ Μπέτλερ πέθανε από επιπλοκές που οφείλονταν στο AIDS το 1988, σε ηλικία 48 ετών.

Μάριο Ντι Αραούζο Καμπράλ

Ο Μάριο ντε Αραούχο Καμπράλ, γνωστός με το παρατσούκλι «Νίκα» Καμπράλ, ήταν οδηγός αγώνων F1 από την Πορτογαλία. Το 2009, σε ηλικία 75 ετών, ο Καμπράλ αποκάλυψε ότι είναι bisexual. Ο οδηγός συμμετείχε σε πέντε Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula One μεταξύ 1959 και 1964, χωρίς όμως να σημειώσει επιτυχία.

Φωτογραφία: Facebook

Ο «Νίκα» συνέχισε να τρέχει με σπορ αυτοκίνητα και περιστασιακά να αγωνίζεται στη Formula 2. Έκανε ένα διάλειμμα μεταξύ 1965 και 1968 λόγω τραυματισμού. Το 1975, ο Καμπράλ αφαίρεσε τα κλειδιά από τη μίζα και αποσύρθηκε από τους αγώνες. Πέθανε το 2020, σε ηλικία 86 ετών.

Λέλα Λομπάρντι

Η Μαρία Γκράτσια «Λέλα» Λομπάρντι ήταν Ιταλίδα οδηγός αγώνων F1, η πιο επιτυχημένη γυναίκα στο σπορ. Ήταν επίσης λεσβία και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της η αγαπημένη της Φιορέντζα, βρίσκονταν στο πλάι της.

Μεταξύ 1974 και 1976, συμμετείχε σε 17 τουρνουά Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος F1. Η Λομπάρντι είναι η μόνη γυναίκα οδηγός που έχει συγκεντρώσει βαθμούς στην F1. Είναι επίσης μία από τις ελάχιστες γυναίκες οδηγούς της F1 στο ιστορικά ανδροκρατούμενο άθλημα.

Το ντεμπούτο της στην F1 επισκιάστηκε από μια τραγωδία – το αυτοκίνητο ενός άλλου οδηγού ονόματι Ρολφ Στόμελεν έφυγε από την πίστα, σκοτώνοντας πέντε θεατές. Ωστόσο, η Λομπάρντι κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση.

Η πρωτοποριακή καριέρα της δεν τελειώνει εκεί: έγινε η πρώτη γυναίκα που προκρίθηκε και συμμετείχε στον αγώνα Race of Champions στο Brands Hatch.

Η Λομπάρντι αποσύρθηκε το 1988 αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και ίδρυσε την ομάδα «Lella Lombardi Autosport» το διάστημα που έμεινε εκτός πίστας.

Το 1992, η Λομπάρντι πέθανε από καρκίνο και παραμένει ένα σύμβολο στον κόσμο των αγώνων της F1.

*Με πληροφορίες από: Pink News

Sports in

Η καλύτερη σεζόν του Ρέτσου μέχρι την… επόμενη

Ο διεθνής στόπερ έκανε ρεκόρ συμμετοχών στην κορυφαία χρονιά της καριέρας του και θέλει περισσότερα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024