Για περισσότερο από μια δεκαετία, τα εισιτήρια για το Burning Man εξαντλούνται σχεδόν αμέσως – μερικές φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Αλλά φέτος, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, τα εισιτήρια είναι ακόμη διαθέσιμα – εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ετήσιου γλεντιού στην έρημο εν όψει της κλιματικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας.

Το Burning Man πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην απομακρυσμένη έρημο Black Rock της Νεβάδα και ξεκίνησε σε μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο το 1986. «Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει γίνει sold out κάθε χρόνο», δήλωσε η Alysia Dynamik, εκτελεστική διευθύντρια του Generator, ενός χώρου δημιουργών στο Ρίνο της Νεβάδα, η οποία παρακολουθεί το φεστιβάλ από το 2010.

Τα εισιτήρια κυκλοφορούν σε κλιμάκια -με κάποια να διατίθενται προς πώληση στην αρχή του έτους και η κύρια πώληση να ξεκινά τον Απρίλιο- και συνήθως εξαγοράζονται γρήγορα, σχεδόν αμέσως

Photo: Wikimedia Commons

Χωρητικότητα 73.000 ατόμων

Τα εισιτήρια κυκλοφορούν σε κλιμάκια -με κάποια να διατίθενται προς πώληση στην αρχή του έτους και η κύρια πώληση να ξεκινά τον Απρίλιο- και συνήθως εξαγοράζονται γρήγορα, σχεδόν αμέσως.

Όμως τα πράγματα φαίνονται λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά: στις 31 Ιουλίου, το Burning Man, το οποίο έχει χωρητικότητα 73.000 ατόμων, ανακοίνωσε ότι την τελευταία στιγμή πωλούνται 3.000 εισιτήρια, τα οποία είναι ακόμη διαθέσιμα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για τις προηγούμενες πωλήσεις μας και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους καθώς πλησιάζει η εκδήλωση», δήλωσε ο Marian Goodell, Διευθύνων Σύμβουλος του Burning Man Project, σε δελτίο τύπου.

«Αυτή η πώληση εισιτηρίων είναι μια συναρπαστική ευκαιρία να συνδέσουμε περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το Burning Man, τις τέχνες και τον πολιτισμό».

Οι μακροχρόνιοι «burners» αναφέρουν ότι μερικά δύσκολα χρόνια για το φεστιβάλ και η οικονομική αβεβαιότητα εξηγούν τις τόσο αργές πωλήσεις εισιτηρίων φέτος

Photo: Wikimedia Commons

Υψηλές θερμοκρασίες και ξαφνική βροχή

Οι μακροχρόνιοι «burners» αναφέρουν ότι μερικά δύσκολα χρόνια για το φεστιβάλ και η οικονομική αβεβαιότητα εξηγούν τις τόσο αργές πωλήσεις εισιτηρίων φέτος.

Πρώτον, υπήρξαν ακυρώσεις το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στη συνέχεια, ήρθαν θερμοκρασίες ρεκόρ το 2022 και έντονες βροχοπτώσεις το 2023 που μετέτρεψαν την άμμο σε λάσπη, αφήνοντας τους παρευρισκόμενους παγιδευμένους για μέρες.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τον καιρό και για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε σωστά», δήλωσε ο Kaden Sinclair, πρόεδρος της Idaho Burners Alliance, η οποία διαχειρίζεται τον χώρο δημιουργίας Xanadu στο Boise. Ανέφερε την άνοδο των θερμοκρασιών, η οποία καθιστά δύσκολο να απολαύσει κανείς την εκδήλωση «όταν είναι κόλαση». Ο ίδιος έχει παρευρεθεί στο Burning Man 14 φορές από το 2004, αλλά δεν θα πάει φέτος.

Τα εισιτήρια για το Burning Man ξεκινούν από 575 δολάρια

«Η βροχή πέρυσι έκανε πολύ κόσμο να φρικάρει», δήλωσε ο Dynamik, ο οποίος σημείωσε ο καιρός δυσκόλεψε τον κόσμο να φύγει από την εκδήλωση, ενώ υπήρξε και ένας νεκρός.

Παρόλο που ο καιρός ήταν στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, ο Sinclair υποψιάζεται ότι ένας άλλος παράγοντας μείωσε τις πωλήσεις φέτος.

«Με τα τρόφιμα και τη στέγαση να αποτελούν πιο άμεσες ανησυχίες ως προτεραιότητα, πολλοί επιλέγουν να παραλείψουν ένα ή δύο χρόνια καλοπέρασης προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη διαβίωσή τους», δήλωσε ο Sinclair. Τα εισιτήρια για το Burning Man ξεκινούν από 575 δολάρια, αλλά, λέει ο Sinclair, το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό για πολλούς συμμετέχοντες: «Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να συνδυάζουμε το φεστιβάλ με τέχνη. Αυτό είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο και μπορεί να κοστίσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

Photo: Wikimedia Commons

Είχε παραγίνει μαζικό το πράγμα

Πέρα από τις ανησυχίες για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι χαμηλές πωλήσεις εισιτηρίων για την οικονομική φερεγγυότητα του Burning Man, η Dynamik δεν πιστεύει ότι η αποτυχία του φεστιβάλ να κάνει sold out είναι απαραίτητα κακό πράγμα.

Τα τελευταία χρόνια, η προσέλευση στο Burning Man έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι πλούσιοι επισκέπτες του φεστιβάλ, οι όχι τόσο αφοσιωμένοι, οι «είδα φως και μπήκα» όσο και οι οπαδοί της «ριζοσπαστικής αυτοδυναμίας» και της «απο-εμπορευματοποίησης», μαζεύονται στην playa.

«Ως κάποιος που πηγαίνει εκεί από τότε που άρχισε το φεστιβάλ, υπάρχουν πολλές αντιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που δημιουργεί ένα μοντέλο σπανιότητας», δημιουργώντας μια αίσθηση αποκλειστικότητας, είπε. «Νομίζω ότι πολιτισμικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται απαραίτητα ότι είναι κακό να επανέλθει η κατάσταση στην προ-μαζικοποιημένη φάση της».

*Με στοιχεία από theguardian.com