Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι εθελοντές στο πλευρό των πυρόπληκτων ζώων – Γινόμαστε ένα και βοηθάμε όπως μπορούμε

Οι εθελοντές στο πλευρό των πυρόπληκτων ζώων – Γινόμαστε ένα και βοηθάμε όπως μπορούμε

Από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, οι εθελοντές, με αστραπιαίες κινήσεις και συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, σώζουν ταλαιπωρημένα ζωάκια

Δεν υπάρχουν λόγια για τους εθελοντές που σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης –και όχι μόνο- αφιερώνονται ψυχή τε και σώματι στη διάσωση των πυρόπληκτων ζώων.

«Στο Παλαί Γαλατσίου, για ακόμα μια φορά σε καταστάσεις καταστροφής, δημιουργήθηκε σε πολύ λίγο χρόνο -και με απίστευτο συντονισμό- από την Οργάνωση Dogs’ Voice κατάλληλος χώρος υποδοχής ζώων που βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι, ώστε να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες», αναφέρει η εθελόντρια – βοηθός κτηνιάτρου, Ελίνα Μπούνια.

 Φιλοξενούμε πυρόπληκτα ζωάκια

Ψυχούλες που η καρδούλα τους υποφέρει. Photo: Από τη σελίδα της Οργάνωσης Dogs’ Voice (Μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα), στο fb

Είναι εκατοντάδες οι σκύλοι και οι γάτες, που καταφθάνουν στο Παλαί Γαλατσίου, όπως ενημερώνει η κα Μπούνια, και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός.

Ωστόσο, αρκετοί κηδεμόνες βρήκαν το χαμένο τους ζώο.

Στο χώρο φιλοξενούνται και χελώνες, που από στιγμή σε στιγμή ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) θα αναλάβει υπό την προστασία του.

Σκοπός μας είναι, όπως λέει η κα Μπούνια, να παρέχουμε φροντίδα και καθαριότητα στους σκύλους και στις γάτες που δεχόμαστε από τις πυρόπληκτες περιοχές. Εάν η κατάσταση της υγείας κάποιου ζώου είναι κρίσιμη (εγκαύματα), μεταφέρεται σε κλινικές.
Κάθε σκύλος και γάτα έχουν τα δικά τους κλουβάκια (crate), φαγητό και νερό. Οι γάτες έχουν και την άμμο τους.

Η εθελόντρια – βοηθός κτηνιάτρου, Ελίνα Μπούνια

Εκεί, λοιπόν, στο Παλαί Γαλατσίου, τα πυρόπληκτα ζωάκια, τα φροντίζουν εθελοντές κτηνίατροι και βοηθοί κτηνιάτρων. Όπως και φιλόζωοι εθελοντές από Συλλόγους και Οργανώσεις, αλλά και έμπειροι μεμονωμένοι εθελοντές.

Όλα τα σκυλάκια και τα γατάκια που μεταφέρονται στον χώρο, είναι φοβισμένα και σοκαρισμένα. Γι΄αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί η εθελόντρια – βοηθός κτηνιάτρου, οι εθελοντές θα πρέπει να έχουν εμπειρία, γιατί χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Η εθελόντρια – βοηθός κτηνιάτρου, Ελίνα Μπούνια, φροντίζει πυρόπληκτα γατάκια

Τη σημασία της ηλεκτρονικής σήμανσης κάθε σκύλου και γάτας, και της καταχώρισής της στον αρμόδιο φορέα, και σε αυτές τις περιπτώσεις, τονίζει η κα Μπούνια. Καθώς διευκολύνει την επανένωση τους με τον κηδεμόνας τους.

Φιλοξενία πυρόπληκτων ζώων

Η κα Μπούνια διευκρινίζει ότι όσα ζώα δεν αναζητηθούν, θα προωθηθούν σε φιλοξενίες και για υιοθεσία. Κανένα ζώο δεν θα επιστρέψει στην καμένη περιοχή, όπου βρέθηκε.

Είναι ζωτική ενέργεια, όπως υπογραμμίζει η κα Μπούνια, η φιλοξενία για ένα πυρόπληκτο ζώο μέχρι να υιοθετηθεί.

Photo: Από τη σελίδα της Οργάνωσης Dogs’ Voice στο fb

Όπως γίνεται κατανοητό, ανοίγουμε τις πόρτες του σπιτιού μας στα πυρόπληκτα ζωάκια που δεν θα αναζητήσει κανείς. Για όσες ημέρες μπορούμε. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα το ζωάκι δεν υιοθετηθεί, η Dogs’ Voice θα φροντίσει να του βρει άλλο σπίτι για φιλοξενία. Μέχρι να βρεθεί η παντοτινή του οικογένεια.

Πολύτιμος «σύμμαχος» τα social media

«Είναι σημαντικό να γίνονται αναρτήσεις και κοινοποιήσεις στα social media για τα ζώα που χάθηκαν/βρέθηκαν, για πολίτες που προσφέρονται να φιλοξενήσουν/μεταφέρουν ζώα», τονίζει η κα Μπούνια.

Η ανταπόκριση του κόσμου

«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Μας φέρνουν τροφές και είδη καθαριότητας. Αν δεν είμαστε αλυσίδα, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί αυτή η δράση», αναφέρει η κα Μπούνια και συμπληρώνει: «Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός σε τέτοιες καταστροφές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Να υπάρχει αλληλοβοήθεια.
Οι πολίτες, να γινόμαστε αλυσίδα στήριξης και βοήθειας. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Γιατί ακόμα η καταστροφή είναι σε εξέλιξη».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι μπορούμε να επισκεπτόμαστε καθημερινά τη σελίδα της Οργάνωσης, για να ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες της.

https://www.facebook.com/dogsvoice.gr

Sports in

Αντσελότι: «Μου έχουν… χαλάσει οι διακοπές με το να σκέφτομαι ποιον θα βάλω»

Ο Κάρλο Αντσελότι για τον τελικό Σούπερ Καπ με την Αταλάντα και όχι μόνο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024