Η μεγάλη φονική φωτιά στην Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής και διασχίζοντας χιλιόμετρα έφτασε να καίει εντός του αστικού ιστού, ανέδειξε για μια ακόμη φορά την απουσία αντιπυρικής προστασίας και τη γύμνια του επιτελικού κράτους.

Σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό, Νέα Μάκρη, Πεντέλης, Χαλάνδρι και Βριλήσσια, μετρούν πληγές με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το αφήγημα που επιλέχθηκε για τη φετινή καταστροφή στην Αττική, με στόχο τον γνωστό: να απαλλάξει την κυβέρνησή του από κάθε ευθύνη.

Βολικό άλλοθι η κλιματική αλλαγή, η ένταση των ανέμων, η δύσβατη περιοχή… «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες» υποστήριξε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, «ξετυλίγοντας» μία ακόμη επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας.

«Επιχείρηση» damage control

Κατά τους κυβερνώντες, στη φωτιά που διήνυσε 40 χιλιόμετρα στην Αττική και εκατοντάδες μέτρα μέσα σε γειτονιές του λεκανοπεδίου, καίγοντας ότι έβρισκε στο πέρασμά τους, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε γρήγορα και άψογα. Είναι «βελτιωμένος ο συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων», είπε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία», ενώ εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων» μετά το ερώτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχείρηση damage control της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα μέτρα ασπιρίνες για τους πυρόπληκτους και τη επίκληση της κλιματικής κρίσης

Από τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική ζημιά, με τη συνήθη επίκληση της κλιματικής κρίσης αλλά και των μέτρων ασπιρίνες για τους πυρόπληκτους που εξαγγέλθηκαν πριν τη διυπουργική σύσκεψη, με την αντιπολίτευση να της ασκεί σφοδρή κριτική: για τη διαχείριση, για όσα δεν έκανε πριν και για όσα κάνει μετά από μία ακόμη πύρινη καταστροφή.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να απαντήσει στην κριτική για την πρόληψη επιβεβαίωσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι στην πολιτική προστασία έχει διατεθεί ένα ποσοστό μόλις 1% από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αλήθεια;»

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κυβερνητικό αφήγημα δεν έπεισε την αντιπολίτευση.

«Αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες;» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί;».

Η Κουμουνδούρου που έχει ζητήσει την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια καταλήγει: «Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι. Για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ίδιες μας τις ζωές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άνευ προηγουμένου, θράσος και ανευθυνότητα Μητσοτάκη. «Λίγες ώρες αφότου η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε ακόμη και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά κρύφτηκε πίσω από τις »δύσκολες συνθήκες», ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι»», σημειώνει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλιστα «δεν πίστευε όσα διάβαζε» μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

«Υποστελέχωση, έλλειψη εξοπλισμού, παντελώς αναποτελεσματικός συντονισμός. Αυτή είναι η Πολιτική Προστασία Μητσοτάκη, για την οποία μπορεί να είναι περήφανος ο ίδιος, όμως όχι κάθε πολίτης που αγαπά και νοιάζεται την πατρίδα του», σημείωσε.

Πυρά και από το ΠΑΣΟΚ

Την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Αττική, σχολιάζει και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αμετροέπεια και αλαζονεία».

«Αν ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, εξάλλου έχει ήδη επισημάνει ότι «πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες».

ΚΚΕ: Υπόλογη η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση είναι ξανά υπόλογη για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Κι όσο εξοργιστικό είναι το γεγονός της έλλειψης ενός τέτοιου σχεδίου, άλλο τόσο εξοργιστικές είναι και οι φτηνές δικαιολογίες που επιστρατεύει προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της για μια τεράστια καταστροφή που επαναλαμβάνεται στην Ανατολική Αττική εδώ και χρόνια», τονίζει το ΚΚΕ.

«Η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού που διαφημίστηκε με μεγαλοστομίες και τελικά θάφτηκε στις στάχτες» αναφέρει.

«Αδιανόητο, πρωτοφανές, εξοργιστικό»

«Αυτό που έχει συμβεί είναι πραγματικά αδιανόητο.  Είναι πρωτοφανές και είναι εξοργιστικό» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας παραίτηση ή αποπομπή Κικίλια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την καταστροφή. Μια κυβέρνηση η οποία εδώ και πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, χωρίς μνημόνια, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη και έχει μετατρέψει ακόμα και την πρωτεύουσα, την Αθήνα, σε ανοχύρωτη πόλη.

Χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, με την πυροσβεστική υποστελεχομένη και με απορρόφηση μόλις 1% στους σχετικούς πόρους για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις 1%. Κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει και έχουμε καταγγείλει εδώ και δύο σχεδόν μήνες στη Βουλή χωρίς να πάρουμε απάντηση από την κυβέρνηση.

Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει πλήρως» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.