Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση φιλορωσικών χάκερ στον πολωνικό οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ

Επίθεση φιλορωσικών χάκερ στον πολωνικό οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ

Εκπρόσωπος της POLADA δήλωσε πως οι χάκερ «υποστηρίχτηκαν από τις υπηρεσίες εχθρικού κράτους».

Στόχος ομάδας χάκερ που συνεργάζεται με φιλορωσικές υπηρεσίες έπεσε η αρμόδια υπηρεσία για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στην Πολωνία (POLADA).

Στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών για χιλιάδες πολωνούς αθλητές φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ κορυφαία ονόματα όπως ο Λεβαντόφσκι και η Σφιόντεκ. Η αυθεντικότητά τους ωστόσο δεν έχει πιστοποιηθεί και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο διεθνής Τύπος να βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σκάνδαλο διαρροής ψευδών ειδήσεων.

Εκπρόσωπος της POLADA δήλωσε πως οι χάκερ «υποστηρίχτηκαν από τις υπηρεσίες εχθρικού κράτους».

Η ομάδα «Beregini» είναι αυτή που ανέλαβε την ευθύνη και περιγράφει τον εαυτό της στο Telegram ως «ουκρανική ομάδα χάκερ».

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως η συγκεκριμένη ομάδα χάκερ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές με φιλορωσικές υπηρεσίες.

Η Beregini είχε προαναγγείλει στις 6 Αυγούστου μέσω του Telegram πως θα διαρρεύσουν τα δεδομένα ενός οργανισμού αντιντόπινγκ μιας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που πράγματι συνέβη λίγες ώρες αργότερα. Η επίθεση εκτιμάται που έγινε τον Απρίλιο.

Η διαρροή περιλαμβάνει περισσότερα από 50.000 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών αρχείων και αποτελεσμάτων αντιντόπινγκ. Εκτός από τα ονόματα των αθλητών λέγεται ότι περιέχουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους, τα emails τους και τους αριθμούς τηλεφώνων τους.

Ως μέρος της διαρροής οι χάκερ έθεσαν εκτός σύνδεσης τον ιστότοπο της POLADA.

Αρκετά από τα αποτελέσματα των ελέγχων ντόπινγκ έχουν ήδη ανέβει στο X.

Σύμφωνα με αυτά ο άσος της Μπαρτσελόνα Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρέθηκε θετικός σε αναβολικά στεροειδή στις 12 Μαρτίου 2022, σε αγώνα της Μπάγερν με τη Χόνφενχάιμ. Η εγκυρότητα της πληροφορίας αμφισβητείται ωστόσο έντονα, καθώς υπεύθυνη για τα αντιντόπινγκ τεστ στη Γερμανία είναι η αντίστοιχη υπηρεσία NADA. Γιατί λοιπόν η NADA δεν έκρουσε συναγερμό μετά το θετικό δείγμα αλλά ενημέρωσε την POLADA;

Εκτός του Λεβαντόφσκι στη μυστική λίστα με τους ντοπαρισμένους αθλητές φέρεται να περιλαμβάνεται και η τενίστρια Ιγκα Σφιόντεκ που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Αγώνες του Παρισιού. Σύμφωνα με τη διαρροή η Σφιόντεκ βρέθηκε θετική σε EPO το 2021 μετά τον αποκλεισμό της από το Γουίμπλεντον.

Οι πρωταθλητές στα άλματα του σκι Ματσέι Κοτ και Πιοτρ Ζίουα καθώς και η ποδηλάτης αγώνων Καταρζίνα Νιεβιάντομα βρέθηκαν επίσης θετικοί.

Με ανακοίνωσή της η POLADA χαρακτηρίζει fake news τα όσα διαρρέονται και προσπάθεια δυσφήμισης των πολωνών αθλητών.

Sports in

Live streaming: Τουρκία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Δείτε σε live streaming την αναμέτρηση της Εθνικής Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024