Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας θα διεξαχθούν αύριο στο Κατάρ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που η συμμετοχή της Χαμάς θεωρείται αβέβαιη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξει νέα συμφωνία για εκεχειρία εκτός από εκείνης τον περασμένο Νοέμβριο

Αυτές οι νέες συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός, για τις οποίες απηύθυναν κάλεσμα οι μεσολαβήτριες χώρες (το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος) θα λάβουν χώρα στην Ντόχα, επιβεβαίωσε μία πηγή προσκείμενη στη Χαμάς και μια άλλη με γνώση των διαπραγματεύσεων, παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με μια τρίτη πηγή.

Ο Αμπάς ζητά να είναι μεσολαβήτρια και η Ρωσία

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή και λέει ότι η Μόσχα θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Αμπάς δήλωσε ότι η Ρωσία «πάντα αναζητούσε και αναζητά τρόπους για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος».

«Η Αμερική ήθελε πάντα να αποκλείσει τη Ρωσία από αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Αμπάς. «Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό της Ρωσίας από οποιοδήποτε σχήμα για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, διότι έχει μια πραγματικά δίκαιη θέση για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, με βάση το διεθνές δίκαιο».