Τοιχογραφία που τιμά την ιταλίδα Ολυμπιονίκη Πάολα Εγκόνου έγινε στόχος «χυδαίας» ρατσιστικής επίθεσης από βανδάλους που έβαψαν με ροζ σπρέι το σώμα της.

Η τοιχογραφία της καλλιτέχνιδας δρόμου Λάικα βανδαλίστηκε λιγότερο από μία ημέρα μετά τα αποκαλυπτήριά της κοντά στα γραφεία της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Ρώμη, αναφέρει ο Guardian.

Η Εγκόνου, 25 ετών με καταγωγή από τη Νιγηρία, βοήθησε φέτος την Ιταλία να κερδίσει το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο βόλεϊ γυναικών.

Στην εικόνα εμφανίζεται να πηδά για να χτυπήσει μια μπάλα με τις λέξεις «σταματήστε τον ρατσισμό». Οι λέξεις σβήστηκαν από τους βανδάλους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Η τοιχογραφία, με τίτλο Italianità, ήταν η απάντηση της Λάικα στο βιβλίο του στρατιωτικού και βουλευτή Ρομπέρτο Βανάτσι, ο οποίος έγραψε ότι η Εγκόνο είναι μεν ιταλίδα υπήκοος, ωστόσο τα σωματικά χαρακτηριστικά της δεν «αντιπροσωπεύουν» την ιταλική ταυτότητα.

Ο Βανάτσι επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό του όταν η Εγκόνου αναδείχτηκε την Κυριακή κορυφαία σκόρερ στον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ.

Ο βανδαλισμός της τοιχογραφίας καταδικάστηκε από ολόκληρο το ιταλικό πολιτικό φάσμα.

«Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην Πάολα Εντόνου και την απερίφραστη καταδίκη αυτής της πράξης χυδαίου ρατσισμού» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Έλι Σλέιν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε από την πλευρά της ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να καταστήσει ευκολότερη την απόκτηση υπηκοότητας για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς.

Σήμερα τα παιδιά αυτά μπορούν να υποβάλλουν αίτημα μόνο αφού κλείσουν τα 18.

Το 2022, η Εγκόνου απείχε για ένα διάστημα από την εθνική ομάδα λόγω των ρατσιστικών σχολίων που δέχτηκε μετά την ήττα της Ιταλίας από τη Βραζιλία στους ημιτελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος.