Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κατασκοπεία: Κατηγορείται πρώην κρατούμενος που απελευθερώθηκε με την ιστορική ανταλλαγή μεταξύ Ρωσίας – Δύσης

Κατασκοπεία: Κατηγορείται πρώην κρατούμενος που απελευθερώθηκε με την ιστορική ανταλλαγή μεταξύ Ρωσίας – Δύσης

Ο άνδρας που κατηγορείται από τις πολωνικές αρχές για κατασκοπεία είναι Ισπανός ρωσικής καταγωγής

Οι εισαγγελικές αρχές της Πολωνίας άσκησαν δίωξη για κατασκοπεία σε έναν Ισπανό ρωσικής καταγωγής, ο οποίος ήταν μεταξύ των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν στην ιστορική ανταλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο συλληφθέντας ήταν ένας από τους 24 κρατούμενους που είχαν ανταλλαχθεί

Ο Πάμπλο Γκονθάλεθ κατηγορείται ότι εργαζόταν για την GRU, την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού. Συνελήφθη στα σύνορα με την Ουκρανία λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτήν, τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε παρέμενε προφυλακισμένος στην Πολωνία, ως ύποπτος για συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν του είχε ασκηθεί καμία δίωξη.

Την 1η Αυγούστου ο Γκονθάλεθ ήταν ένας από τους 24 κρατουμένους που είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ της Ρωσίας και Δυτικών χωρών. Σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο Πάμπλο Γκονθάλεθ κατηγορείται από τις πολωνικές αρχές ότι εργαζόταν για την GRU, την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού.

«Εργαζόταν για την GRU»

Η πολωνική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Πάμπλο Γκονθάλεθ εργαζόταν μεταξύ 2016-22 για την GRU και της παρέδωσε «πληροφορίες που θα μπορούσαν να ζημιώσουν την Πολωνία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ». Φέρεται ότι δρούσε στη Βαρσοβία και το Πρέμισλ, στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, που τότε ήταν το κύριο σημείο εισόδου για τους δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έφευγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου.

Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί ποινή από 3 έως 15 έτη κάθειρξης. Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Γκονθάλεθ παρέμεινε προφυλακισμένος μέχρι τις 31 Ιουλίου, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην ανταλλαγή κρατουμένων, ούτε στα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τη δικαιοσύνη.

Ο Πάμπλο Γκονθάλεθ γεννήθηκε στη Μόσχα και εγκαταστάθηκε στην Ισπανία μαζί με τη μητέρα του όταν ήταν 9 ετών. Διέθετε ισπανικό διαβατήριο, αλλά και ρωσικό, με το όνομα Πάβλε Ρουμπτσόφ. Την εποχή που συνελήφθη εργαζόταν για ανεξάρτητα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Η καλύτερη σεζόν του Ρέτσου μέχρι την… επόμενη

Ο διεθνής στόπερ έκανε ρεκόρ συμμετοχών στην κορυφαία χρονιά της καριέρας του και θέλει περισσότερα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024