Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο την πόλη αλ-Αμπασίε στην περιοχή Τύρος του νότιου Λιβάνου.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας αναφέρει ότι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε όταν διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε στη Βηρυτό για συνομιλίες με τις αρχές του Λιβάνου προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ο επικεφαλής της αποστολής Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα σταλεί στη Μέση Ανατολή για τη διαμεσολάβηση Ισραήλ-Λιβάνου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, και είπε σε συνέντευξη Τύπο ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσε να αποτραπεί.

Ο Χοχστάιν τόνισε ότι μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια «διπλωματική λύση» στο Λίβανο

Δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Μπέρι συζήτησαν «τη συμφωνία-πλαίσιο που βρίσκεται στο τραπέζι για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Και οι δύο «συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι δεν υπάρχουν πλέον επαρκείς δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση», είπε.

Ο Χοχστάιν τόνισε ότι μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια «διπλωματική λύση» στο Λίβανο που θα αποτρέψει την περιφερειακή ανάφλεξη.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο για διπλωματική δράση και διπλωματικές λύσεις. Αυτός ο χρόνος είναι τώρα», δήλωσε ο Χοχστάιν.

Αυξάνεται και η πιθανότητα «ατυχήματος»

«Όσο περνάει ο καιρός με κλιμακούμενες εντάσεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ατυχήματα, για λάθη, για ακούσια χτυπήματα σε στόχους που θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν κλιμάκωση που θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Εδώ στο Λίβανο πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο (τέλος) της σύγκρουσης τώρα, σήμερα. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να τη συνδέσουν με άλλες συγκρούσεις. Αυτή δεν είναι η θέση μας», δήλωσε ο Χοχστάιν.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια διπλωματική λύση είναι εφικτή, διότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι κανείς δεν θέλει πραγματικά έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ».