Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Politico: Το καλοκαίρι στα Χανιά «καίει» την φον ντερ Λάιεν – Το τριήμερο στο σπίτι Μητσοτάκη στο προσκήνιο

Politico: Το καλοκαίρι στα Χανιά «καίει» την φον ντερ Λάιεν – Το τριήμερο στο σπίτι Μητσοτάκη στο προσκήνιο

Αίτημα πρόσβασης σε όλα τα έγγραφα από την Έμιλι Ο' Ράιλι που ερευνά τις διακοπές της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν στα Χανιά, φιλοξενούμενη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τριήμερη επίσκεψη της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν στα Χανιά -φιλοξενούμενη του Κυριάκου Μητσοτάκη– και η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα ενημέρωσης για τις διακοπές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινεί τις διαδικασίες για πρόσβαση στα στοιχεία.

Η αποστολή της Ο’ Ράιλι είναι να διενεργεί έρευνες για τη διαλεύκανση ενδεχόμενων περιπτώσεων κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργώντας με δική της πρωτοβουλία ή βάσει αναφορών πολιτών της ΕΕ.

Η Ο’ Ράιλι υπενθύμισε το αίτημα πρόσβασης σε όλα τα έγγραφα

Σύμφωνα με τη στήλη Playbook του Politico η ευρωπαία αξιωματούχος ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την τριήμερη επίσκεψη της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν στα Χανιά μετά την καταγγελία από την ευρωβουλεύτρια, Σόφι ιντ Φελντ, για παραβίαση, εκ μέρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των συνθηκών της ΕΕ, ισχυρισμούς που διέψευσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, στην επιστολή που εστάλη στην Φον ντερ Λάιεν στις 2 Αυγούστου  η Ο’ Ράιλι υπενθύμισε το αίτημα πρόσβασης σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τα ερωτήματα της καταγγέλουσας (ιντ Φελντ) και επανήλθε με νέο αίτημα για τα έγγραφα.

Το πόρισμα της Ο’ Ράιλι

Να σημειωθεί πως στο πόρισμά της, Έμιλι Ο’ Ράιλι, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η προκαταρκτική μου άποψη είναι επίσης ότι η οργάνωση επίσκεψης του Προέδρου της Επιτροπής στον πρωθυπουργό ενός κράτους μέλους θα απαιτούσε προηγούμενες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές (σ.σ.: επιστολών) εντός της Επιτροπής, καθώς και μεταξύ της Επιτροπής και τρίτων. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, εάν ένα έγγραφο έχει καταχωριστεί στο σύστημα διαχείρισης του θεσμού δεν είναι καθοριστικό στοιχείο για να καθορίσει το αν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του αιτήματος για δημόσια πρόσβαση.

Ως εκ τούτου, καλώ την Επιτροπή να λάβει υπόψη της αυτό το στοιχείο κατά την ολοκλήρωση της νέας αναζήτησης των εγγράφων σε επιβεβαιωτικό στάδιο και παροχή της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης σε αυτά τα έγγραφα που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αιτήματος, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Εάν η Επιτροπή δεν εντοπίσει κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με αυτήν την επίσκεψη, την προτρέπω να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό».

Επιπλέον, θεωρεί απαραίτητο η ερευνητική της μάδα να επιθεωρήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις και ανταλλαγές εντός της Επιτροπής, όπως υπάρχουν μέχρι σήμερα, σχετικά με αυτό το αίτημα δημόσιας πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανταλλαγών μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και άλλων αρμόδιων τμημάτων της Επιτροπής, από τα οποία ζητήθηκε η γνώμη σχετικά με το αίτημα πρόσβασης.

Sports in

Η καλύτερη σεζόν του Ρέτσου μέχρι την… επόμενη

Ο διεθνής στόπερ έκανε ρεκόρ συμμετοχών στην κορυφαία χρονιά της καριέρας του και θέλει περισσότερα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024