Δύο αεροσκάφη Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβησαν σήμερα, Τετάρτη το πρωί, στον τομέα Autreville, στα σύνορα μεταξύ των διαμερισμάτων Vosges και Meurthe-et-Moselle, νότια του Colombey-les-Belles, όπως μεταδίσουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αεροσκάφη ήταν δύο Rafale της μοίρας 3/4 Aquitaine, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Saint-Dizier, με συνολικά τρία άτομα στο πλήρωμα, τα οποία μοιράστηκαν σε ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο.

Σε δελτίο Τύπου, η νομαρχία Meurthe-et-Moselle δήλωσε ότι το κέντρο επιχειρήσεων του διαμερίσματος ενεργοποιήθηκε αμέσως και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο SATER (αεροδιακομιδή) για την υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων. Παρόμοιες δομές άνοιξαν στη Meuse και στη Vosges.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Sébastien Lecornu, σε ανάρτησή του, επιβεβαίωσε πως «ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο Rafale από το Rafale 3/4 Transformation Squadron ‘Aquitaine’ σημειώθηκε στο Meurthe et Moselle. Ένας από τους πιλότους βρέθηκε και είναι ασφαλής. Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ευχαριστούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, καθώς και την αστυνομία που κινητοποιήθηκε στις έρευνες και για την ασφάλεια της περιοχής».

Αναζητούν τους πιλότους

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης των πιλότων έχουν ξεκινήσει από τη χωροφυλακή του διαμερίσματος, την πυροσβεστική υπηρεσία, το εθνικό δασαρχείο και την ADRASEC (εθνική ομοσπονδία ραδιοερασιτεχνών, που υπηρετούν στην πολιτική προστασία).

Η περιοχή της συντριβής αποκλείστηκε αμέσως, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία των μυστικών που κρύβουν τα εξαιρετικά εξελιγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, τονίζει η περιφερειακή εφημερίδα L’Est Républicain.

Εντοπίστηκε ένας πιλότος που εκτινάχθηκε πριν από τη σύγκρουση, ο οποίος τραυματίστηκε αλλά είχε τις αισθήσεις του.

Οι άλλοι δύο στρατιωτικοί (ένας υπολοχαγός και ένας λοχαγός) αναζητούνται επί του παρόντος από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για έναν μαθητευόμενο πιλότο και τον εκπαιδευτή του.

«Υπάρχουν παντού συντρίμμια»

Ένα κέντρο ελέγχου στήθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία μεταξύ Colombey-les-Belles και Autreville, στην πλευρά Meurthe-et-Moselle.

Κινητοποιήθηκαν συνολικά 33 πυροσβέστες από τους γύρω πυροσβεστικούς σταθμούς, ενώ συμμετείχαν έντεκα οχήματα.

Το ατύχημα συνέβη στην κοινότητα Autreville. Η περιοχή γύρω από τον δρόμο που οδηγεί στο λατομείο Harmonville έχει αποκλειστεί. «Υπάρχουν παντού συντρίμμια», σχολίασαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.