Αττική: Το 60% των καμμένων του 2024 είχε ξανακαεί το 2009
Ο χάρτης του BEYOND EO Centre δείχνει τη... «μαύρη» αλήθεια για τις δύο φωτιές στην Αττική.
Πριν δεκαπέντε χρόνια, τον Αυγούστου του 2009, οι πύρινες φλόγες που ξεπηδούν από τη βορειοανατολική Αττική και συγκεκριμένα το Γραμματικό μετατρέπουν σε στάχτη, μέσα σε τέσσερις ημέρες, 210.000 στρέμματα γης.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε, την Παρασκευή 21 Αυγούστου, από τον λόφο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και πιο συγκεκριμένα από τις βόρειες παρυφές του, σε υψόμετρο περίπου 200-300 μέτρων. Ενάμιση χιλιόμετρο δυτικά του οικισμού Σέσι και ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά του εργοταξίου του νέου ΧΥΤΑ.
205.210 στρέμματα καμμένα
Επεκτάθηκε σχετικά γρήγορα σε κατεύθυνση Ν-ΝΔ του Γραμματικού καθώς οι πρώτες εστίες δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα η φωτιά επεκτεινόταν κατά την ίδια κατεύθυνση και χωριζόταν σε διάφορα όμορα μέτωπα, ακολουθώντας το τοπογραφικό ανάγλυφο. Έτσι, κατά την πρώτη ημέρα κατευθύνθηκε προς το χωριό του Γραμματικού, όπου διαχωρίστηκε βορειοδυτικά προς Βαρνάβα και νοτιοανατολικά προς Κάτω Σούλι και Μαραθώνα.
Τέσσερις ημέρες φωτιάς και πολλές χιλιάδες στρέμματα καμμένα
Στη συνέχεια, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, κατευθύνθηκε από όλα τα μέτωπα προς το Καλέτζι και τη λίμνη του Μαραθώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τις περιοχές της Σταμάτας, του Αγίου Στεφάνου και διαμέσου τους όρους Σκάρπα έπληξε το Πεντελικό όρος (Διόνυσο, Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Ανατολή Νέας Μάκρης, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη κλπ).
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από τέσσερις ημέρες (στις 24 Αυγούστου), καίγοντας μια εκτεταμένη, κυρίως δασική (66,8%) έκταση που ανέρχεται συνολικά σε 205.210 στρέμματα, όπως αυτή αναφέρεται στο European Forest Fire Information System (EFFIS).
Πάνω από 100.000 στρέμματα καμμένα
Την Κυριακή 11 Αυγούστου βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές. Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική ξεκίνησε στην περιοχή του Βαρνάβα, στα βορειοανατολικά της Αθήνας, και γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά επεκτάθηκε προς τα νότια και έκαιγε σε τρία μέτωπα, στον οικισμό του Γραμματικού, του Μαραθώνα, της Νέα Μάκρης και του όρους Πεντέλη. Η φωτιά επεκτάθηκε επίσης στην Σταμάτα, την Ροδόπολη και τον Διόνυσο. Λίγες ώρες μετά πέρασε στον αστικό ιστό της Αθήνας, στα Βριλήσσια, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου όπου θρηνούμε και το χαμό μιας εργαζόμενης γυναίκας.
Το μήκος των μετώπων έφτασε τα 23 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενώ κάηκαν πάνω από 100.000 στρέμματα.
Αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60% με τη φωτιά του 2009
Από τα καμένα στρέμματα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover, το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.
Από την επεξεργασία του χάρτη του BEYOND EO Centre, που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009.
Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις