Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γιατί αργεί η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη – Τι θα γίνει με τις νέες ταυτότητες

Γιατί αργεί η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη – Τι θα γίνει με τις νέες ταυτότητες

Από αναβολή σε αναβολή πάει η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη

Σε «γεφύρι της Άρτας» έχει αρχίσει να μοιάζει η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη που υπόσχεται ότι θα αντικαταστήσει όλα τα άλλα στοιχεία ταυτοποίησης (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΔΤ κλπ) και θα συμβάλει στην διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο Προσωπικός Αριθμός θα εκδίδεται μαζί με τις νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες το περασμένο Φθινόπωρο.  Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Άνοιξη και ότι όσοι βγάλουν νέες ταυτότητες θα χρειαστεί να κλείσουν και ένα δεύτερο ραντεβού προκειμένου να τυπωθεί στην κάρτα της νέας ταυτότητας και ο Προσωπικός Αριθμός.

Από αναβολή σε αναβολή

Τελικά ούτε την Άνοιξη ξεκίνησε η διαδικασία και όπως όλα δείχνουν πάμε από Σεπτέμβριο.

Η κωλυσιεργία στην έκδοση του Προσωπικού Αριθμού έχει αποτελέσει και ανασταλτικό παράγοντα στην αντικατάσταση των παλαιών αστυνομικών ταυτοτήτων με τις νέου τύπου ταυτότητες αφού πολλοί είναι οι πολίτες που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία του δεύτερου ραντεβού.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Προσωπικού Αριθμού θα προκαλέσει «έμφραγμα» στα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται να αλλάξει η διαδικασία των ραντεβού όταν πλέον θα δίνεται και ο Προσωπικός Αριθμός.

Οι νέες ταυτότητες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμούς θα ξεκινήσει παράλληλα η λειτουργία ενός νέου συστήματος ραντεβού για την έκδοση ταυτοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της αστυνομίας.

Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου μάλλον δεν θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του στις νέες ταυτότητες για όσους τις έχουν ήδη στα χέρια τους οπότε δεν θα είναι υποχρεωτικό και ένα δεύτερο ραντεβού για αυτούς.

«Η εγγραφή του στην ταυτότητα εξυπηρετεί μόνο στο να τον θυμόμαστε, και αυτό αφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη . Είναι μία διαδικασία που δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο πρόβλημα» δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» την περασμένη Κυριακή διευκρινίζοντας τα εξής: «Οι νέες ταυτότητες ισχύουν κανονικότατα . Η αναγραφή παίζει το ρόλο μόνο της υπενθύμισης του Προσωπικού Αριθμού, άρα εάν το έχουμε στο κινητό μας, δεν έχουμε πρόβλημα».

Για τη διαδικασία των ραντεβού ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε την ημέρα που θα εκδοθεί ο Προσωπικός Αριθμός και η Αστυνομία θα δέχεται αιτήσεις για νέες ταυτότητες με Προσωπικό Αριθμό, να είναι έτοιμο απόλυτα, για να γίνει παράλληλα . Έτσι ώστε να δώσουμε και ευελιξία στην Αστυνομία να χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό που έχει, με το καινούργιο πρόγραμμα των ραντεβού».

Το Προεδρικό Διάταγμα και η νέα καθυστέρηση

Όσον αφορά τελικά πότε θα ξεκινήσει η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού ο κ. Παπαστεργίου υποστηρίζει ότι όλα είναι έτοιμα και το μόνο που εκκρεμεί είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. «Έχουμε λάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και θα είναι θέμα ελάχιστων ημερών από την ημέρα που θα στείλουμε προς δημοσίευση το Π.Δ».

Βέβαια στη συνέχεια διευκρινίζει ότι «αυτό το οποίο περιμένουμε, πλέον, είναι να συντονιστούμε και με τα υπόλοιπα υπουργεία, έτσι ώστε όταν βγει ο Προσωπικός Αριθμός, την επόμενη μέρα το πρωί να έχει μία χρήση. Δηλαδή, να πάει ένας πολίτης με τον Προσωπικό του Αριθμό σε μία υπηρεσία και να εξυπηρετηθεί. Αυτό θέλει λίγο χρόνο και προετοιμασία των συστημάτων των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου. Περιμένουμε να πατήσουμε το κουμπί την ημέρα που θα είμαστε όλοι έτοιμοι».

Υπενθυμίζουμε ότι και στις 4 Ιουλίου ο κ. Παπαστεργίου δήλωνε ότι την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα κάτι που τελικά δεν έγινε.

Τότε μάλιστα είχε ανακοινώσει και την πλατφόρμα MyInfo (pa.gov.gr) μέσω της οποία θα εκδίδεται ο Προσωπικός Αριθμός η οποία τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν είναι λειτουργική.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα στα 100 χρόνια του συλλόγου»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τους στόχους του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν, την πρεμιέρα με τον Βόλο, αλλά και για τις πιθανότητες να υπάρξουν νέες... αφίξεις στο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024