Κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται παρανάλωμα η βορειoανατολική Αττική
Το in καταγράφει όλες τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων 20 χρόνων στη βορειονατολική Αττική, αλλά και τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που ουδείς ανέλαβε ποτέ στην πράξη.
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
Ξεκινάμε με μια εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωση. Κάθε λίγα χρόνια η βορειοανατολική Αττική γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Οι πυρκαγιές είναι συχνές, αρκετές εξ αυτών ξέφυγαν από κάθε έλεγχο καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες, ενώ σε μία περίπτωση η φωτιά κατέληξε να σβήσει στη θάλασσα, στην απίστευτη τραγωδία που συνέβη στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.
Oι κυβερνητικές ευθύνες
Την πολιτική ευθύνη μιας τέτοιας καταστροφής είθισται να την αναλαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Δυστυχώς στην Ελλάδα η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι κατά κύριο λόγο άγνωστη λέξη και μένει μόνο στα λόγια.
Το πιο τραγελαφικό είναι ίσως ότι για τη φονική πυρκαγιά του 2007 είχαμε ετεροχρονισμένη αντίδραση το 2022 και μάλιστα από σπόντα! Σε μια εκδήλωση στη Σπάρτη ο τότε δήμαρχος της πόλης Πέτρος Δούκας (στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ το 2007) είχε ομολογήσει πως η τότε κυβέρνηση Καραμανλή έδινε λεφτά με τη σέσουλα και χωρίς κανένα έλεγχο, καθώς λίγο καιρό αργότερα ήταν προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές (τις οποίες και κέρδισε η ΝΔ).
Η ομολογία είχε γίνει παρόντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος δεν φάνηκε να ενοχλείται, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκαν και γέλια από τους παριστάμενους για τις παλιές, ένδοξες μέρες και πως το κόμμα τους κατάφερε με αυτή την κίνηση να γυρίσει το παιχνίδι των εκλογών.
Την επόμενη μέρα κι ενώ είχε κυκλοφορήσει παντού το σχετικό βίντεο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε τον κ. Λιβανό από τη θέση του υπουργού. Ήταν 7 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν χάνεται σε αυτή τη ζωή, τον Μάρτιο του 2022 ο κ. Λιβανός τέθηκε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ και εν συνεχεία αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Κανείς βέβαια δεν ξεχνάει και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη όταν ήταν ακόμα στο ΛΑΟΣ κι έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ για τις φωτιές σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Ηλεία. «Νέρωνας σε συσκευασία πολλών», αποκαλούσε τότε τα στελέχη της κυβέρνησης ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μάλλον δεν θέλει να θυμάται αυτές του τις εκρήξεις στον τηλεοπτικό φακό.
Στην περίπτωση του Ματιού, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε μέρες μετά κι ενώ το αφήγημα της κυβέρνησης ως εκείνη την ώρα ήταν πως είχε γίνει σωστή διαχείριση του συμβάντος.
Πολιτική ευθύνη
«Σας είπα πως αντιλαμβάνομαι την πολιτική ευθύνη. Για εμένα πρέπει να συνοδευτεί με παραιτήσεις. Εδώ δεν παραιτείται κανείς. Ολοι βολεμένοι στις καρέκλες τους», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τέτοιο αρνητικό ρεκόρ θανάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του, γι’ αυτό και δεν κουνιέται σήμερα φύλλο στην κυβέρνηση.
Δυστυχώς για τον ίδιο το αφήγημα αυτό έχει πάψει να περνάει στην κοινωνία από τη στιγμή που όλοι διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί το δόγμα του 112 και μόνο. Με απλά λόγια, φροντίζει να μην έχει νεκρούς και από εκεί και πέρα, ας καεί το σύμπαν.
Το είδαμε να συμβαίνει στην Εύβοια, στη Βαρυμπόμπη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, το ακούσαμε σε όλη την επικράτεια. Το είδαμε να συμβαίνει και στην τελευταία πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική. Απανωτά τα μηνύματα, τα οποία αρκετοί πολίτες αγνόησαν επιδεικτικά θέλοντας να προστατέψουν τα σπίτια τους έως την ύστατη ώρα.
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν ήδη μιλήσει για την κατάχρηση του 112, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έρχεται να καλύψει την ανεπάρκεια του σχεδιασμού αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας.
Το γιατί δηλώνει ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από την πρόσφατη διαχείριση στη βορειοανατολική Αττική ουδείς γνωρίζει. Ίσως πρέπει να κάνει μια βόλτα στη λεωφόρο Διονύσου και στην κορυφή του βουνού λίγο πριν πάρει την κάθοδο για τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα, να μείνει εκεί για λίγο, να κοιτάξει όπου φτάνει το μάτι του προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν πρέπει να χαίρεται τόσο.
Τούτων δοθέντων ας θυμηθούμε τις μεγάλες πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική των τελευταίων 20 χρόνων.
Το καλοκαίρι του 2005 η φωτιά ξεκινάει από την περιοχή της Ραφήνας και επεκτείνεται σε Νέο Βουτζά και στην Καλλιτεχνούπολη. Εξαπλώνεται γρήγορα, εκκενώνονται περιοχές, το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη, όπως και παιδικές κατασκηνώσεις στο Νέο Βουτζά. Τα καμένα στρέμματα ξεπέρασαν τα 10.000 και η κυβέρνηση τότε σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια είχε επικηρύξει τους εμπρηστές καθώς σε αυτούς αποδόθηκε το ξέσπασμα της φωτιάς.
Το μαύρο καλοκαίρι του 2007
Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Η βορειοανατολική Αττική δεν αποτελούσε εξαίρεση. Περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους σε Πάρνηθα και Πεντέλη γίνονται στάχτη.
Σύμφωνα με έκθεση της WWF έκαιγε για 11 μέρες συνεχόμενα και προήλθε πιθανότατα από σπινθήρες πυλώνα της ΔΕΗ. Το εντυπωσιακό ήταν πως η φωτιά ξέσπασε Ιούνη μήνα, μια εποχή δηλαδή που δεν δίνει συνήθως πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους.
Τα χειρότερα εκείνο το καλοκαίρι συνέβησαν λίγο καιρό αργότερα στην Ηλεία, όπου την Παρασκευή 24 Αυγούστου 47 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί έξω από τα χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα.
Το καλοκαίρι του 2009 έρχεται η σειρά του Γραμματικού να τυλιχτεί στις φλόγες. Η φωτιά έκαιγε για 4 μέρες κάνοντας στάχτη περισσότερα από 210.000 στρέμματα. Πλην του Γραμματικού η φωτιά πέρασε στον Διόνυσο, στον Μαραθώνα κι έφτασε έως την Παλλήνη και το Πικέρμι.
Συνεχόμενες πυρκαγιές σημειώνονται στην περιοχή και το καλοκαίρι του 2017. Καίγονται περισσότερα από 50.000 στρέμματα, εκκενώνονται και πάλι παιδικές κατασκηνώσεις και ολόκληρες περιοχές. Στο επίκεντρο της λαίλαπας βρίσκονται ξανά Βαρνάβας, Καλύβια, Κάλαμος και Γραμματικό. Το μέτωπο της μεγαλύτερης πυρκαγιάς εκείνης της περιόδου έφτασε τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν και πάλι μέσα Αυγούστου.
Η τραγωδία στο Μάτι
Τον Ιούλιο του 2018 η πυρκαγιά που ξεσπάει στο Νταού Πεντέλης εξαπλώνεται απίστευτα γρήγορα και φτάνει στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Συνολικά 104 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Καταγράφεται ως η μεγαλύτερη τραγωδία σαν αποτέλεσμα δασικής πυρκαγιάς.
Στις 3 Αυγούστου του 2021 ξεσπάει πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Από κακό υπολογισμό των δυνάμεων κατάσβεσης η φωτιά σύντομα ξεφεύγει και αρχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της. Θα απειληθεί το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, ενώ οι φλόγες θα κάψουν περιουσίες σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι.
Την επόμενη μέρα ξεσπάει πυρκαγιά στην Πάρνηθα και σύντομα θα επεκταθεί προς τις Αφίδνες. Θα περάσει απέναντι από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και θα κάψει εκτάσεις και περιουσίες σε όλη τη βορειοανατολική Αττική και ειδικότερα σε Άγιο Στέφανο, Μαραθώνα, Σταμάτα και Καπανδρίτι.
Καίγονται σχεδόν 180.000 στρέμματα και πάρα πολλά σπίτια. Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος δείχνει να αγνοεί το 112 και προσπαθεί με δικά του μέσα να προστατέψει τις περιουσίες του.
Φωτιά σημειώθηκε και το περυσινό καλοκαίρι, η οποία ξεκίνησε και πάλι από την Πάρνηθα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να την περιορίσουν σχετικά σύντομα, παρ’ όλα αυτά κάηκαν άλλα 58.000 στρέμματα, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρξουν ζημιές σε περιουσίες. Την ίδια ώρα βέβαια καίγονταν για μέρες εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις σε Ρόδο και Έβρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις