Μελέτη: Η ζέστη ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στην Ευρώπη – Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας
Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών (ζέστη) το 2023. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Τις σοβαρές επιπτώσεις της ζέστης στην Ευρώπη που γίνονται ολοένα και πιο αφόρητη καταγράφει μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και δημοσιεύει το Nature Medicine. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2023 ήταν η χρονιά με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων λόγω του καύσωνα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.
Τα αποτελέσματα δείχνουν συνολικά 47.690 θανάτους το 2023 σε σύνολο 35 χωρών, εκ των οποίων 47.312 θάνατοι κατά τη θερμότερη περίοδο του έτους (μεταξύ 29 Μαΐου και 1 Οκτωβρίου).
H ζέστη προκάλεσε περισσότερους από 60.000 θανάτους το καλοκαίρι του 2022
Η μελέτη αναπαράγει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι σε μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, η οποία εκτίμησε ότι η ζέστη προκάλεσε περισσότερους από 60.000 θανάτους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, γεγονός που αντιπροσώπευε το υψηλότερο φορτίο θνησιμότητας λόγω ζέστης της τελευταίας δεκαετίας.
Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους
Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, καταγράφοντας 393 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Ακολουθούν η Βουλγαρία (229 θάνατοι ανά εκατομμύριο), η Ιταλία (209 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και η Ισπανία (175 θάνατοι ανά εκατομμύριο) η Κύπρος (167 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και η Πορτογαλία (136 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Η μελέτη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε, επίσης, ότι στη νότια Ευρώπη, η οποία πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι θάνατοι σχετιζόμενοι με τη ζέστη ήταν περισσότεροι στις γυναίκες (55%) παρά στους άνδρες, ενώ οι ερευνητές τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι υψηλότερος λόγω ελλιπών στοιχείων σε κάποιες περιοχές.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες τα άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 79 ετών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ζέστης.
Διαδικασίες κοινωνικής προσαρμογής
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι εάν οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2023 είχαν σημειωθεί την περίοδο 2000-2004, η εκτιμώμενη θνησιμότητα θα είχε ξεπεράσει τον αριθμό των 85.000 θανάτων, δηλαδή 80% υψηλότερα από το αποτέλεσμα που προκύπτει την περίοδο 2015-2019. Για τα άτομα άνω των 80 ετών, ο αριθμός των θανάτων θα είχε υπερδιπλασιαστεί, από 1.102 σε περισσότερους από 2.200 θανάτους.
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν πώς υπήρξαν διαδικασίες κοινωνικής προσαρμογής στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, οι οποίες μείωσαν δραματικά την ευπάθεια και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη τα τελευταία καλοκαίρια, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων», λέει η Elisa Gallo, ερευνήτρια στο ISGlobal και συγγραφέας της μελέτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις