Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι απανωτές φωτιές οδηγούν την Αττική σε ερημοποίηση – Η κατάσβεση «άργησε μια μέρα», λέει ειδικός

Οι απανωτές φωτιές οδηγούν την Αττική σε ερημοποίηση – Η κατάσβεση «άργησε μια μέρα», λέει ειδικός

Καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε πως η φωτιά στην Αττική «άρχισε Κυριακή πρωί και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν Δευτέρα πρωί. -Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες»

Στις σοβαρές επιπτώσεις που φέρνει η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική αναφέρονται ειδικοί επιστήμονες, κάνοντας λόγο ακόμη και για πθανή ερημοποίηση της περιοχής.

Οι συνεχείς πυρκαγιές οδηγούν νομοτελειακά την περιοχή προς ερημοποίηση, προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, αναφερόμενος στους λόγους εξάπλωσης της φωτιάς στον περιαστικό ιστό, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η πόλη έφτασε πρώτη στο δάσος και, καιγόμενο το δάσος, έκαψε και μέρος της πόλης».

«Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα»

«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια, αυτό είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Άκουσα τα περί καμινάδος, αυτά δεν ισχύουν, είναι τοπικά φαινόμενα», εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «η πυρκαγιά άρχισε Κυριακή πρωί και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν Δευτέρα πρωί. Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες, τη Δευτέρα το πρωί έχουμε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων, που δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη».

«Οδηγούμαστε σε συνθήκες Καΐρου»

Σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών στην Αττική, ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος εξήγησε πως αν «το οικοσύστημα αφεθεί ανεπηρέαστο, θα μπορέσει με φυσική αναγέννηση να επανέλθει», ενώ προειδοποίησε πως «στον αστικό ιστό, θα ανέβει η θερμοκρασία 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου».

«Η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα ξηρότερη και αυτό διότι η καταστροφή του δάσους συνεπάγεται μειωμένη φωτοσύνθεση, μειωμένη κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου [..] και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάλογες Καΐρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα στα 100 χρόνια του συλλόγου»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τους στόχους του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν, την πρεμιέρα με τον Βόλο, αλλά και για τις πιθανότητες να υπάρξουν νέες... αφίξεις στο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024