Αρνητική επίδραση είχε ο διαρκής καύσωνας (από τα μέσα Ιουλίου), η έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα αποθέματα αίματος, καθώς αποθάρρυναν τους εθελοντές αιμοδότες από το τακτικό ραντεβού τους.

Την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, στην εξίσωση μπαίνει όμως ακόμη ένας σημαντικός και κλασικός παράγοντες, που δεν είναι άλλος από τις θερινές διακοπές.

Κάτω από το όριο ασφαλείας

Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωση – έκκληση το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο Αύγουστος, παρότι είναι ένας από τους αγαπημένους μήνες για τους περισσότερους, καθώς έχει συνδυαστεί με τις ομορφότερες στιγμές της χρονιάς, δηλαδή τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν παύει να είναι «περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα σε τακτική ή έκτακτη βάση».

Και αναγνωρίζοντας πως για όλους τους παραπάνω λόγους τα αποθέματα είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, οι ειδικοί εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθούν κενά εάν στο μεταξύ δεν αναστραφεί η κατάσταση.«Στις αργίες, όπως αυτή του Δεκαπενταύγουστου παρατηρείται παραδοσιακά μειωμένη εισροή αίματος.

Από την αρχή του μήνα έως την περασμένη Δευτέρα είχαν συλλεχθεί συνολικά 14.000 μονάδες αίματος, αριθμός που εκτιμάται μικρός, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα το επόμενο διάστημα. Εκτιμούμε πως μπορεί να παραταθούν έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, γι’ αυτό και πρέπει να αυξηθούν τα αντανακλαστικά μας», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας.

Είναι αξιοσημείωτο πως τον αμέσως προηγούμενο μήνα καταγράφτηκε «ρεκόρ» στις αιμοδοσίες. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος έκλεισε με 40.000 μονάδες αίματος όταν πέρυσι είχαν συλλεχθεί 36.300, αριθμός που μαρτυρά τη σταδιακή αύξηση της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών τα τελευταία χρόνια.

Λίγο από τον χρόνο μας

Παρ’ όλ’ αυτά, «οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικές ασθένειες, οι καρκινοπαθείς πολυμεταγγιζόμενοι, οι τραυματίες από τροχαία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία αλλά και ορισμένες έγκυοι που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, είναι όλοι συνάνθρωποί μας και χρειάζονται λίγο από τον χρόνο μας σε μια περίοδο όπου έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους έως τα τέλη του μήνα και τον επόμενο.

Μάλιστα, εκτός από τα νοσοκομεία όπου όλο τον χρόνο οι αίθουσες αιμοδοσίες λειτουργούν και το απόγευμα (Γ. Γεννηματάς, Ερυθρός Σταυρός, ΚΑΤ και Αγιος Σάββας), την τρέχουσα περίοδο στην ίδια λίστα έχουν ενταχθεί (λειτουργούν εκτάκτως και απογευματινές ώρες δύο ημέρες την εβδομάδα για ολόκληρο τον Αύγουστο) τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Ελπίς αλλά και τα δύο Παίδων (Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία).

Premium Έκδοση Τα Νέα