H Σουηδία έγινε την Πέμπτη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει κρούσμα του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού της mpox, λίγες ώρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε και επιβεβαίωση ότι υπάρχει στη Σουηδία ένα κρούσμα του πιο σοβαρού τύπου mpox, αυτού που ονομάζεται Κλάδος Ι» δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Η mpox, προηγουμένως γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, μεταδίδεται από την επαφή μολυσμένα σωματικά υγρά ή αντικείμενα ή μέσω της εισπνοής μολυσμένων σταγονιδίων της αναπνοής.

Η ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα γεμάτα υγρό.

Μπορεί όμως να προκαλέσει θάνατο, ειδικά μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Οι χαρακτηριστικές φουσκάλες της mpox διακρίνονται στα χέρια αυτού του παιδιού στο Κογκό (Reuters)

Η απόφαση να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας οφείλεται στην εμφάνιση του νέου στελέχους Κλάδος Ib, το οποίο φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

Στην τρέχουσα επιδημία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό έχει αναφέρει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών.

Από το Κογκό ο ιός εξαπλώθηκε σε τέσσερις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα του Κλάδου Ib σε άλλη μη αφρικανική χώρα εκτός της Σουηδίας.

Για την ασθένεια υπάρχει εμβόλιο, το οποίο διατίθεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα και άλλες Δυτικές χώρες.

Ο ιός μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, με πολλά κρούσματα να είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Το νέο στέλεχος μεταδίδεται ωστόσο και μεταξύ παιδιών σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Κογκό.