Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αττική: Η εικόνα της καταστροφής μέσα από χάρτες και γραφήματα

Φωτιά στην Αττική: Η εικόνα της καταστροφής μέσα από χάρτες και γραφήματα

Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στην Αττική. Προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή και επέφερε τον θάνατο μιας γυναίκας. Δορυφορικοί χάρτης αποτυπώνουν τη ζοφερή εικόνα.

«Μαύρο» διήμερο για την Αττική από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής (11/08). Οι καπνοί από την πυρκαγιά έφτασαν στη θάλασσα, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, ταξιδεύοντας 300 χλμ.

Τη μεγάλη διασπορά του καπνού αποτύπωσε η δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11. Το πύρινο μέτωπο έφτασε σε μήκος σχεδόν 25 χιλιομέτρων ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική έφτασε στην Πελοπόννησο.

Αέρας – δηλητήριο

Ένα τεράστιο πέπλο καπνού σκέπασε από τις πρώτες ώρες την Αττική με την ατμοσφαιρική ρύπανση να χτυπάει «κόκκινο».

Η διαδικτυακή πλατφόρμα https://air-quality.gr/ ενημέρωνε συνεχώς για την ποιότητα του αέρα και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς (11/08) δημιουργήθηκε καπνός ο οποίος στα αρχικά στάδια ανήλθε σε υψηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με αυξημένα επίπεδα να καταγράφονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας και τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα (12/08) σημειώθηκε σταδιακή επιβάρυνση των επιπέδων και σε άλλες θέσεις μέτρησης στο ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη) και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ιδιαίτερα ψηλές τιμές να σημειώνονται στην περιοχή της Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες και υποχώρησαν στα 67 το απόγευμα.

Τα νέα δεδομένα από το Copernicus

Στις 14 Αυγούστου το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές Copernicus κυκλοφόρησε νέο χάρτη αποτυπώνοντας τα στρέμματα που κάηκαν με τα νέα δεδομένα να ανεβάζουν τον αριθμό σε σχεδόν 105 χιλιάδες στρέμματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει από τις 13 Αυγούστου, 09:33, εντοπίστηκαν τα εξής:

  • Συνολική καμένη έκταση 10.409 εκταρίων (104. 090 στρέμματα)
  • Οι ενεργές φλόγες μειώθηκαν σε 5 από 168 τις τελευταίες 24 ώρες

Πάνω από μισό εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αττική τα τελευταία τρία χρόνια

Η Αττική έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις πυρκαγιές κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μετρά πάνω από 600.000 στρέμματα καμένης έκτασης στα Γεράνεια όρη, στη Βαρυμπόμπη, στην Κερατέα, στα Βίλια, στη Γλυφάδα, την Πεντέλη, τον Κουβαρά, τα Δερβενοχώρια, την Πάρνηθα, το Κορωπί, τη Σταμάτα, τον Βαρνάβα, τον Μαραθώνα, τον Διόνυσο.

Αθροιστικά, από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Sports in

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη για τον Δεκαπενταύγουστο (pic)

O ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για την 15η του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024