Εν μέσω μιας περιόδου ασυνήθιστα ισχυρής ηλιακής δραστηριότητας, ο αστροναύτης της NASA Μάθιου Ντόμινικ είχε μια μοναδική ευκαιρία να απαθανατίσει το σέλας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η Σελήνη μοιάζει να βυθίζεται στα πολύχρωμα, ηλεκτρισμένα πέπλα καθώς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά.

«Τις τελευταίες ημέρες το σέλας είναι υπέροχο. Τέλεια στιγμή να δοκιμάσω έναν φακό που έφτασε πρόσφατα με το Cygnus» έγραψε ο Ντόμινικ στο Χ, αναφερόμενος στο σκάφος ανεφοδιασμού που μισθώνει η NASA από την εταιρεία Northrop Grumman.

Το σέλας γίνεται πιο έντονο λόγω των ηλιακών καταιγίδων που χτυπούν τη Γη τις τελευταίες ημέρες.

Τα φορτισμένα σωματίδια που καταφθάνουν από τον Ήλιο, κυρίως πρωτόνια και ηλεκτρόνια, παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και εκτρέπονται προς τους πόλους, όπου συγκρούονται με άτομα της ατμόσφαιρας και τα διεγείρουν, οπότε παράγονται λάμψεις.

H διέγερση του οξυγόνου για παράδειγμα δίνει πράσινο χρώμα σε χαμηλό ύψος και κόκκινο σε υψηλότερο, ενώ το άζωτο δίνει μοβ και μπλε φως.

Στο τέλος του βίντεο, ο ISS βγαίνει στο φως της ημέρας που βάφει γαλάζιο ένα σταθμευμένο ρωσικό σκάφος Soyuz.