Kim Dotcom: Δώδεκα χρόνια μετά, ο διαβόητος χάκερ οδηγείται στη δικαιοσύνη
Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε τελικά να εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή της υπηρεσίας Megaupload που επέτρεπε την ανταλλαγή πειρατικού υλικού.
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης, η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε τελικά να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Kim Dotcom, ιδρυτή της διαδικτυακής υπηρεσίας Megaupload που επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάσσουν πειρατικό υλικό.
Ο γεννημένος στη Γερμανία Dotcom, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του μια σειρά από προηγούμενες καταδίκες για χάκινγκ και υπεξαίρεση, προσπαθεί να εμποδίσει την έκδοσή του από το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε με εντολή του FBI έφοδος στην πολυτελή έπαυλή του στο Όκλαντ.
Ο χάκερ, ο οποίος άλλαξε επίσημα το όνομά του από το αρχικό Κιμ Σμιτζ, ζει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του σε διαφορετική έπαυλη στο Γκλένορκι της Νέας Ζηλανδίας, όπου έχει άδεια παραμονής.
Την Πέμπτη όμως ο νεοζηλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Πολ Γκόλντσμιθ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
«Εξέτασε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και αποφάσισα ότι ο κ. Dotcom πρέπει να παραδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί» δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το Reuters.
Σε ανάρτησή του που προφανώς σχολίασε την επικείμενη ανακοίνωση της απόφαση, ο Dotcom έγραψε την Τρίτη στο X ότι «η υπάκουη αποικία των ΗΠΑ στον Νότιο Ειρηνικό αποφάσισε να με εκδώσει για αυτά που οι χρήστες ανέβαζαν στο Megaupload».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Dotcom και τρία άλλα στελέχη του Megauploads κόστισαν στα κινηματογραφικά στούντιο και τις δισκογραφικές εταιρείες περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ενθαρρύνοντας τους χρήστες να μοιράζονται πειρατικό υλικό, μια επιχείρηση που απέφερε έσοδα άνω των 175 εκατ. δολαρίων για την ιστοσελίδα.
Οι τρεις συνεργάτες του Dotcom, οι γερμανοί Ματίας Όρτμαν και Φιν Μπατάτο και ο ολλανδός Μπραμ βαν ντερ Κολκ συνελήφθησαν το 2012.
Ο Όρτμαν και ο βαν ντερ Κολκ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση το 2023 αλλά απέφυγαν την έκδοση. Ο Μπατάτο πέθανε στη Νέα Ζηλανδία το 2022.
Το Megaupload υπάρχει μέχρι και σήμερα, έχει αλλάξει όμως ονομασία σε Mega και παρουσιάζεται ως υπηρεσία ασφαλούς αποθήκευσης αρχείων και κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις