Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι έφηβοι δίνουν συμβουλές για την καταπολέμηση του doomscrolling

Οι έφηβοι δίνουν συμβουλές για την καταπολέμηση του doomscrolling

Πολλοί έφηβοι επισημαίνουν την όχι και τόσο υποδειγματική χρήση των smartphones από τους ενήλικες, όπως ο Nicolas, ηλικίας 14 ετών: «Ο πατριός μου ξοδεύει απίστευτα πολύ χρόνο στο Facebook».

Κατά τη διάρκεια των πολυήμερων καλοκαιρινών διακοπών πολλοί γονείς περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβεία και έτσι, προσπαθούν να ελέγχουν τον χρόνο τους στην οθόνη με την ελπίδα να τους βγάλουν έξω από τα δωμάτια τους. Θα είναι μάλιστα σε επιφυλακή για ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς: το doomscrolling.

Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις στρατηγικές είναι η ενεργοποίηση των λειτουργιών «Λειτουργία πτήσης» ή «Μην ενοχλείτε» στο τηλέφωνο, με την ελπίδα να συγκεντρωθούν αποκλειστικά σε μια εργασία

Το ατελείωτο, αποχαυνωτικό scrolling στο smartphone κάποιου, το doomscrolling, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τον Covid-19, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για την υγεία.

Καθώς ο άνθρωπος της σύγχρονης εποχής καλείται να διαχειριστεί και να επεξεργαστεί πάρα πολλές πληροφορίες, όσοι επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα κινδυνεύουν από αγχώδη διαταραχή και γνωστική υπερφόρτωση.

Ένα κοινωνικά διαδεδομένο φαινόμενο

Tο doomscrolling δεν είναι σε καμία περίπτωση φαινόμενο μιας συγκεκριμένης γενιάς όσο και αν οι ενήλικες θεωρούν ότι αφορά μονάχα τους εφήβους. Ως χρήστες του διαδικτύου, είμαστε όλοι αντιμέτωποι και εκτεθειμένοι στις στρατηγικές που θέτουν σε εφαρμογή οι πλατφόρμες για να μας ενθαρρύνουν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη συχνά αναφερόμενη στρατηγική είναι η προσωρινή απεγκατάσταση μιας εφαρμογής «για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να υποχωρήσει η ένταση» μπροστά στον κυκεώνα από ειδοποιήσεις, σημειώνει η 17χρονη Juliette

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το κοινωνικό μας status, από τη στιγμή που αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο διατρέχουμε τον κίνδυνο να «εθιστούμε».

Πράγματι, πολλοί έφηβοι επισημαίνουν την όχι και τόσο υποδειγματική χρήση των smartphones από τους ενήλικες, όπως ο Nicolas, ηλικίας 14 ετών:

«Ο πατριός μου ξοδεύει απίστευτα πολύ χρόνο στο Facebook και μετά μου λέει “Ε, ω, χαλάρωσε με το Snapchat, Nico”».

Οι λύσεις των εφήβων

Οι έφηβοι αναζητούν την ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων του διαδικτύου και της ποιοτικής κοινωνικής ζωής, αναπτύσσοντας ποικίλες στρατηγικές για να προσπαθήσουν να έχουν τον έλεγχο του χρόνου τους, των χόμπι τους και της αυτοεκτίμησής τους:

«Όταν σπαταλάω χρόνο με αυτόν τον τρόπο, αισθάνομαι χάλια», λέει η Romane, 17 ετών.

Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις στρατηγικές είναι η ενεργοποίηση των λειτουργιών «Λειτουργία πτήσης» ή «Μην ενοχλείτε» στο τηλέφωνο, με την ελπίδα να συγκεντρωθούν αποκλειστικά σε μια εργασία. Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις, που συνιστούν τη μη εγκατάσταση μιας εφαρμογής που έχουν εντοπίσει ως δυνητικά προβληματική γι’ αυτούς. Τέτοια είναι η περίπτωση του Geoffrey, 17 ετών, ο οποίος «επέλεξε να μην κατεβάσει το TikTok ακριβώς επειδή απαιτεί πολύ χρόνο».

Μια άλλη συχνά αναφερόμενη στρατηγική είναι η προσωρινή απεγκατάσταση μιας εφαρμογής «για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να υποχωρήσει η ένταση» μπροστά στον κυκεώνα από ειδοποιήσεις, σημειώνει η 17χρονη Juliette.

Η στρατηγική αυτή υιοθετείται κυρίως από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων επανάληψης είτε όταν υποφέρουν από υπερφόρτωση πληροφοριών.

*Με πληροφορίες από: theconversation | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Screenagers

Sports in

Οι σκέψεις του «Μέντι» για τον Βόλο – Πανέτοιμοι Μπιανκόν και Πιρόλα για το κέντρο άμυνας

Το δίδυμο στο κέντρο άμυνας και οι επίλογές του ισπανού στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024