Το Μπαλί, ο ινδονησιακός παράδεισος που είναι γνωστός για τις εκπληκτικές παραλίες, τη ζωντανή ατμόσφαιρα και τα καταπράσινα τοπία του, προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο. Ωστόσο, ανάλογα με το τι θέλετε να ζήσετε, ορισμένες εποχές του έτους μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες. Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Μπαλί.

πηγή: Dini Rosyadah Tridya – wiki commons

Ξηρή περίοδος: Απρίλιος έως Οκτώβριος

Ιδανικό για: Για τους λάτρεις της παραλίας, της περιπέτειας και των φεστιβάλ

Η ξηρή περίοδος, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, θεωρείται η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Μπαλί. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, ο καιρός είναι συνήθως ηλιόλουστος με χαμηλή υγρασία, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες όπως το σερφ, και η πεζοπορία. Είναι επίσης η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσετε τους εκπληκτικούς ναούς και τους ορυζώνες του νησιού.

Απρίλιος έως Ιούνιος: Αυτή η περίοδος σηματοδοτεί την έναρξη της ξηρής περιόδου και είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση.  Ο καιρός είναι ζεστός και ευχάριστος και η φυσική ομορφιά του νησιού βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Είναι επίσης μια εξαιρετική εποχή για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Ιούλιος – Αύγουστος: Αυτοί οι μήνες είναι η τουριστική περίοδος αιχμής στο Μπαλί, που συμπίπτει με τις σχολικές διακοπές στην Ευρώπη. Να είστε προετοιμασμένοι για πολυσύχναστες παραλίες, πολύβουους δρόμους, αλλά και μια ζωντανή ατμόσφαιρα με πολυάριθμα φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Τεχνών του Μπαλί, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με παραστάσεις, εκθέσεις και παραδοσιακές τελετές.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος: Καθώς η περίοδος αιχμής τελειώνει, το Μπαλί γίνεται λιγότερο πολυσύχναστο, προσφέροντας μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο καιρός παραμένει ευνοϊκός και ο ωκεανός είναι ιδανικός για καταδύσεις και ψαροντούφεκο.

Υγρή περίοδος: Νοέμβριος έως Μάρτιος

Ιδανικό για: Ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό, λάτρεις του πολιτισμού και αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία

Η υγρή περίοδος, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, φέρνει υψηλότερη υγρασία και συχνές απογευματινές βροχές. Αν και μπορεί να μην είναι η καλύτερη εποχή για ηλιοθεραπεία, υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε το Μπαλί κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος: Στις αρχές της υγρής περιόδου, οι βροχές δεν είναι ακόμη έντονες και το νησί διατηρεί τα καταπράσινα τοπία του. Είναι μια θαυμάσια εποχή για να εξερευνήσετε τους καταρράκτες και τα τροπικά δάση του Μπαλί. Τον Δεκέμβριο παρατηρείται επίσης αύξηση των επισκεπτών λόγω των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε συνιστάται η κράτηση καταλύματος εκ των προτέρων.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος: Αυτοί είναι οι πιο βροχεροί μήνες στο Μπαλί, με έντονες βροχοπτώσεις και περιστασιακές καταιγίδες. Ωστόσο, αυτή είναι επίσης η εποχή που μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές προσφορές σε ξενοδοχεία και πτήσεις. Το νησί έχει λιγότερο κόσμο, επιτρέποντας μια πιο ήρεμη και οικεία εμπειρία. Είναι επίσης μια καλή εποχή για να απολαύσετε τις προσφορές σε κέντρα ευεξίας, όπως τα θέρετρα για γιόγκα και τα θεραπευτικά λουτρά – σπα.

Μάρτιος: Καθώς η υγρή περίοδος φτάνει στο τέλος της, οι βροχές αρχίζουν να υποχωρούν και το νησί προετοιμάζεται για την επερχόμενη ξηρή περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος προσφέρει μια ισορροπία, με λιγότερους τουρίστες, χαμηλότερες τιμές και σταδιακά καλύτερο καιρό.