Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η γιαγιά και ο παππούς… πάνε διακοπές – Συμβουλές για διακοπές με ηλικιωμένα πρόσωπα

Η γιαγιά και ο παππούς… πάνε διακοπές – Συμβουλές για διακοπές με ηλικιωμένα πρόσωπα

Οι διακοπές για ηλικιωμένους δεν θα έπρεπε να αποτελούν πολυτέλεια. Οι διακοπές με ηλικικωμένα πρόσωπα δεν χρειάζεται να είναι βαρετές. Τι να προσέξετε στις διακοπές με άτομα τρίτης ηλικίας

Οι διακοπές είναι για τους νέους που θέλουν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν κόσμο. Οι διακοπές είναι για τους εργαζόμενους που θέλουν να ξεκουραστούν και να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» όπως λέει το γνωστό κλισέ. Οι διακοπές είναι για τους οικογενειάρχες και για τα παιδιά που μετράνε τα μπάνια και α παγωγά που έφαγαν. Για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους, για τον παππού και τη γιαγιά, οι διακοπές είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε ότι το χρειάζονται, όσο και οι νεότεροι.  Ειδικά οι ηλικιωμένοι που ζούνε στις τσιμεντουπόλεις, συχνά μόνοι και ξεχασμένοι από τα παιδιά τους,  έχουν διπλή ανάγκη τις διακοπές, ακόμα και για λόγους ψυχολογίας, για να αλλάξουν παραστάσεις.

Διακοπές στην τρίτη ηλικία

Παγκοσμίως, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία. Στην Ελλάδα όμως είναι μάλλον υποτιμημένη υπόθεση – τουλάχιστον για τους ντόπιους. Εξάλλου όταν η μέση σύνταξη μετά βίας ξεπερνάει τα 820 μικτά (περίπου 760  καθαρά) και οι έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν συντάξεις πείνας, οι διακοπές είναι πολυτέλεια.

Το στερεότυπο που έχουμε για τον παππού και τη γιαγιά είναι ότι είτε ζουν στο χωριό είτε έχουν ένα εξοχικό και αποσύρονται, κάπου κοντά στη φύση. Όμως αυτό πλέον ισχύει για όλο και λιγότερους κατοίκους των πόλεων, που μεγάλωσαν και γέρασαν σε διαμερίσματα, και δεν έχουν ούτε «ρίζες» στο χωριό, που να κρατάνε ακόμα, ούτε εξοχικά σπίτια. Για όλους αυτούς, ειδικά όσους δεν έχουν χρήματα ή παρέα,  το staycation, είναι θέλουν δεν θέλουν μονόδρομος.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.΄σοι έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, καλό είναι να σκεφτούν να πάρουν μαζί τους τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, όχι σαν καθήκον ή αγγαρεία αλλά σαν αυτονόητη πράξη αγάπης. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν άμεσους συγγενείς, μπορούν να κάνουν διακοπές, μόνοι ή με συνοδό, με οργάνωση και προσοχή.

Τips διακοπών για ηλικιωμένους

Κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, δίνει μεταξύ άλλων τις εξής συμβουλές για διακοπές στην Τρίτη ηλικία:

Προσοχή στη φαρμακευτική αγωγή: Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι τα απαραίτητα, όπως φάρμακα. Αν ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να τη συνεχίσετε και στις διακοπές. Μετρήστε πόσες μέρες θα λείψετε και φροντίστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα φάρμακα για όλες τις μέρες.

Διαμονή: Σκεφτείτε πού θα μείνετε. Αν έχετε εξοχικό, τότε πιθανόν να το έχετε διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Αν οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει, για παράδειγμα έχετε κινητικά προβλήματα ενώ παλιά δεν είχατε, ίσως να πρέπει αν φροντίσετε να είναι όλοι οι ωφέλιμοι χώροι στο ισόγειο.

Αν θα πάτε σε κάποιο ξενοδοχείο, επιβεβαιώστε ότι οι χώροι σας καλύπτουν. Αν δεν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες ή χρειάζεστε ασανσέρ, καλό είναι να έχετε ενημερώσει το προσωπικό από πριν. Αλλιώς θα δυσκολευτείτε στη διαμονή και οι διακοπές σας θα είναι ταλαιπωρία.

Μεταφορά: Αν θα πάτε κάπου με αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσετε και να περπατήσετε. Επίσης, αν το ταξίδι είναι μακρινό, σκεφτείτε να κάνετε στάσεις για φαγητό και τουαλέτα.  Σε περίπτωση που πάρετε πλοίο, περπατήστε στο πλοίο. Όσο για το αεροπλάνο, καλό είναι να περπατάτε στον διάδρομο πότε-πότε για να κυκλοφορεί το αίμα στα πόδια.

Τι θα φάτε: Φρούτα, σαλάτες, κρέας και ψάρι είναι πάντα νόστιμα και υγιεινά. Οι διακοπές ταιριάζουν με μία δροσερή μπύρα, αλλά μην το παρακάνετε. Ζέστη και αλκοόλ δεν είναι καλός συνδυασμός και το αλκοόλ επιβαρύνει το σώμα.

Αν συνοδεύετε έναν ηλικιωμένο σε διακοπές

Διακοπές σε μικρή απόσταση:  Αν συνοδεύετε έναν ηλικιωμένο στις καλοκαιρινές διακοπές, σκεφτείτε τι θα αρέσει στον άνθρωπό σας. Οι μεγάλες αποστάσεις μπορεί να είναι κουραστικές. Προτιμήστε ένα κοντινό μέρος που να έχει ενδιαφέροντα. Το ζητούμενο είναι να δείτε καινούρια μέρη και να χαρείτε το καλοκαίρι — δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε.

Λίγες εξορμήσεις μέσα στη μέρα: Μην οργανώνετε πολλά πράγματα μέσα στη μέρα. Ένας ηλικιωμένος κινείται πιο αργά. Θέλει τον χρόνο του για να ντυθεί, να φάει και να περπατήσει. Μην έχετε το άγχος να δείτε και να γνωρίσετε πολλά μέρη. Διαλέξτε το πιο σημαντικό ή αυτό που θα χαροποιήσει περισσότερο τον άνθρωπό σας και

Sports in

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη για τον Δεκαπενταύγουστο (pic)

O ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για την 15η του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024