Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X/Twitter, η Clare Byarugaba φαίνεται να σφίγγει το χέρι και να φιλάει τον Πάπα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας συναντήθηκε με μια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια από την Ουγκάντα.

Η Byarugaba δήλωσε ότι ο Ποντίφικας επανέλαβε ότι «οι διακρίσεις είναι αμαρτία και η βία κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι απαράδεκτη».

Σε δήλωσή της, η Chapter Four Uganda υποστήριξε: «[Ο Πάπας] είπε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει ποτέ να κάνει διακρίσεις. Περπατάει με όλους [όσους] έχουν στερηθεί την αξιοπρέπειά τους. Μας ενθάρρυνε περαιτέρω να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Η ακτιβίστρια, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος ισότητας και μη διάκρισης της ομάδας για τις πολιτικές ελευθερίες Chapter Four Uganda, αναφέρθηκε στον νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας του ανατολικοαφρικανικού κράτους.

Ο πρόεδρος Yoweri Museveni υπέγραψε τον «νόμο για τους ομοφυλόφιλους» που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2023, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να ζουν υπό τον φόβο της φυλάκισης.

Η νομοθεσία αυστηροποίησε την τιμωρία για την ομοφυλοφιλία, με φυλάκιση έως και ισόβια, και συμπεριέλαβε ένα νέο αδίκημα της «βαριάς ομοφυλοφιλίας», το οποίο επισύρει τη θανατική ποινή.

«Ένα ηχηρό μήνυμα»

Σε δήλωσή της, η Chapter Four Uganda υποστήριξε: «[Ο Πάπας] είπε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει ποτέ να κάνει διακρίσεις. Περπατάει με όλους [όσους] έχουν στερηθεί την αξιοπρέπειά τους. Μας ενθάρρυνε περαιτέρω να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Ο υπερασπιστής των ΛΟΑΤΚΙ+ της Ουγκάντα, Dr Frank Mugisha, έγραψε στο X ότι η συνάντηση του Πάπα με την Byarugaba στέλνει «ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες της Ουγκάντας που τάσσονται κατά των δικαιωμάτων και κατά των γκέι ατόμων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει σχολιάσει τον νόμο της Ουγκάντα, και η ιστορική συνάντηση έρχεται αφού κατηγορήθηκε, για δεύτερη φορά, ότι χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά των ομοφυλοφίλων σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με καθολικούς επισκόπους.

*Με πληροφορίες από: PinkNews