Εκείνο το περίφημο απόσπασμα του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Λάρκιν («σε γ@μάνε, η μαμά και ο μπαμπάς σου. Μπορεί να μην το θέλουν, αλλά το κάνουν. Σε γεμίζουν με τα ελαττώματα που είχαν και προσθέτουν μερικά επιπλέον, μόνο για σένα»), το οποίο οι άνθρωποι επιστρατεύουν κάθε φορά που θέλουν να επισημάνουν πόσο επιζήμιοι μπορούν να είναι οι γονείς για τα παιδιά τους, φτάνει σε κάποιο είδος ζενίθ εδώ, στα εξαιρετικά οικογενειακά απομνημονεύματα της Moon Unit Zappa (Μουν Γιούνιτ Ζάπα).

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που συχνά παίρνει την ανάσα από τα πνευμόνια και αφήνει τον αναγνώστη με την πεποίθηση ότι η περίπλοκη φατρία του Ζάπα πρέπει σίγουρα να ήταν από τις πιο δυσλειτουργικές της Αμερικής» γράφει ο Nick Duerden στον Guardian.

Αυτά τα απομνημονεύματα για την πατρότητα από τον παράξενο ροκά της δεκαετίας του ’70 και «παγανιστικό οπαδό του παραλογισμού» είναι μια εξαιρετική ιστορία επιβίωσης, έτσι όπως την περιγράφει στωικά και γλυκά η Μουν Ζάπα.

Γκέιλ, Φρανκ και Μουν/ Photo: YouTube

Υπήρχε τέχνη να δημιουργήσει και πολλές γυναίκες να κοιμηθεί

Ακόμα και όσοι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα για τον Φρανκ Ζάπα, τα βασικά τα ξέρουμε: αβανγκάρντ ροκ σταρ της δεκαετίας του ’60/70, οραματιστής και ιδιοφυΐα, μαλλιά, μύτη, μουστάκι. Στο Earth to Moon, ο πραγματικός Ζάπα είναι μια φασματική φιγούρα της οποίας η προσοχή εκτείνεται μόνο στις δικές του προτιμήσεις, ενώ η σύζυγός του, Γκέιλ, καλείται να ασχοληθεί με όλα τα υπόλοιπα.

Μαζί, ο Ζάπα και η Γκέιλ θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά: Moon Unit, Dweezil, Ahmet και Diva. Στο μεγαλύτερο παιδί τους δόθηκε το μεσαίο όνομα Unit (ένωση) επειδή ο Ζάπα πίστευε ότι ο ερχομός της θα τους έδενε όλους για πάντα. Δεν ήταν έτσι. Ο Ζάπα ήταν άλλωστε ροκ σταρ και είχε μια φήμη που έπρεπε να διαιωνίσει.

Υπήρχε τέχνη να δημιουργήσει και πολλές γυναίκες να κοιμηθεί. Για την ακρίβεια, υπήρχε μία που ζούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας, στο υπόγειο.

Δείτε το βίντεο με το πως γνωρίστηκαν η Γκέιλ και ο Φρανκ 

Ένας ρόκερ μπαμπάς, δύο αόρατες καμήλες για φίλες

Η Μουν συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η δική της ήταν μια ανατρεπτική ανατροφή με την οποία μπορούσε να συνδεθεί μόνο βλέποντας τα πράγματα από μια σαρδόνια απόσταση. «Μεγαλώνοντας, ήμουν ακριβώς σαν εσάς», γράφει.

«Μόνο που είχα έναν ροκ σταρ για μπαμπά, δύο αόρατες καμήλες για συμπαίκτες και ονειρευόμουν το μέλλον μου ακολουθώντας τα βήματα του Φρανκ, βοηθώντας τους ανθρώπους και κάνοντάς τους να γελούν, μόνο που θα ήμουν ντυμένη σαν καλόγρια».

Καθώς η δημιουργικότητα τριβόταν με την οικογενειακή ζωή, ο πατέρας της, «ένας παράλογος παγανιστής», ήταν ως επί το πλείστον απών

Photo: Wikimedia Commons

Η Μουν έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει την προσοχή του

Καθώς η δημιουργικότητα τριβόταν με την οικογενειακή ζωή, ο πατέρας της, «ένας παράλογος παγανιστής», ήταν ως επί το πλείστον απών. Όσες φορές ήταν στο σπίτι, η Μουν έκανε ό,τι μπορούσε για να κερδίσει την προσοχή του.

Όταν εκείνος γέλασε με τη μίμηση της εφηβικής γλώσσας της Καλιφόρνιας της δεκαετίας του 1980, την έβαλε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το Valley Girl, ένα πρωτοποριακό τραγούδι, το οποίο προς έκπληξη όλων, ακόμα και του ίδιου Ζάπα, έγινε το 1982 η μοναδική του παγκόσμια επιτυχία, ενώ η κόρη του, σε ηλικία μόλις 14 ετών, έγινε σταρ. Αυτό τον εξόργισε.

Ακούστε το Valley Girl

«Θα αντάλλασσα τη ζωή μου με τη δική του»

Στη συνέχεια η Μόλι, έγινε ηθοποιός, συνεργάστηκε με τη Μόλι Ρίνγκγουολντ και τον Τομ Κρουζ, αλλά σπάνια ένιωθε άνετα στο πετσί της. «Όλοι λένε ότι μοιάζω με τον μπαμπά. Ο μπαμπάς μου πάντα λέει ότι είναι άσχημος. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι είμαι κι εγώ άσχημη».

Εγκατέλειψε την υποκριτική και μπήκε σε άσραμ, επιστρέφοντας στο σπίτι της «φορώντας ένα Bindi, χαμογελώντας κενά και μυρίζοντας υγρή τριχωτή μασχάλη» όπως γράφει η ίδια στο βιβλίο της.

Όσο πιο αλλοπρόσαλλη ήταν η συμπεριφορά του Φρανκ, τόσο πιο θυμωμένη γινόταν η μητέρα της. Στη συνέχεια ξεσπούσε στη Μουν, η οποία παρέμενε απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτόν ανεξαρτήτως της δικής του συμπεριφοράς. Αργότερα στη ζωή της, όταν εκείνος ήταν άρρωστος από καρκίνο, γράφει: «Θα αντάλλασσα τη ζωή μου με τη δική του».

Αργότερα, η Γκέιλ θα εκτελούσε τη διαθήκη του συζύγου της με τρόπο που θα πετούσε εκτός τα παιδιά, μια συνθήκη που ισχύει μέχρι και σήμερα

Το τραύμα και το χιούμορ

Η Γκέιλ απογοητεύτηκε από τη λατρεία της Μουν προς τον Φρανκ. Η κόρη της την ενοχλούσε. Ο τίτλος του βιβλίου, Earth to Μοοn, είναι μια αναφορά στο πώς η μητέρα της την κορόιδευε επειδή ονειροπολούσε, ενώ οι σχέσεις δεν βελτιώθηκαν όταν η Μουν μεγάλωσε.

Αργότερα, η Γκέιλ θα εκτελούσε τη διαθήκη του συζύγου της με τρόπο που θα πετούσε εκτός τα παιδιά, μια συνθήκη που ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Για ένα τόσο απογοητευτικό έπος, το Earth to Moon είναι κατά κάποιο τρόπο ένα απίστευτα διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεζογραφία. Η Μουν, η οποία δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα (America the Beautiful) το 2001, είναι μια εξαίσια συγγραφέας που βουτάει την πένα της στο μελάνι της Νόρα Έφρον» σχολιάζει ο Nick Duerden στον Guardian.

«Είναι αστεία, σπαρταριστή, κοφτερή και διατηρεί την ανάμνηση ανακαλώντας λεπτομερείς συζητήσεις που είχε με ένα μέντιουμ στα πέντε της χρόνια καθώς και με δύστροπα στελέχη της τηλεόρασης στα 15 της».

Photo: Wikimedia Commons

Η κακή σχέση με τη μητέρα της

Μέχρι την ενηλικίωσή της η Μουν έχει κάνει χιλιάδες ώρες ψυχοθεραπείας στην άπιαστη αναζήτηση της ηρεμίας («συμφιλιωθείτε με ό,τι πονάει και προχωρήστε προς τη χαρά», παρακαλεί σε ένα σημείο), και βγαίνει από αυτό το χάος ως ευγενική, λογική και αξιοσημείωτα λογική.

Αυτό δοκιμάζεται, όμως, όταν η Γκέιλ της λέει ότι «πρέπει να πουλήσουμε το σπίτι σου. Μας κόστισες 200.000 δολάρια για να σε μεγαλώσουμε και πρέπει να πληρώσουμε τη θεραπεία του πατέρα σου για τον καρκίνο».

Μετά το θάνατό του, η αντίδραση της Γκέιλ είναι «σιωπηλή χαρά». Χρόνια αργότερα, όταν η κόρη της Μουν υποβάλλεται σε ένα επείγον ιατρικό περιστατικό και η Μουν καλεί τη μητέρα της στο νοσοκομείο για υποστήριξη, η Γκέιλ είναι πολύ απασχολημένη για να πάει, με ένα πάρτι γενεθλίων.

 *Το βιβλίο «Μοοn to Earth» της Moon Unit Zappa κυκλοφορεί από τις εκδόσεις White Rabbit.

*Με στοιχεία από theguardian.com