Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Dolce Far Niente: Η γλύκα του να μην κάνετε τίποτα και όλοι οι τρόποι να το πετύχετε

Dolce Far Niente: Η γλύκα του να μην κάνετε τίποτα και όλοι οι τρόποι να το πετύχετε

Πετάξτε τις ενοχές στη θάλασσα και απολαύστε την τεμπελιά όπου και αν σας βρει αυτό το καλοκαίρι με 10+1 τρόπους για να βρειτε το δικό σας dolce far niente.

Ένας τρόπος ζωής που οι Ιταλοί φέρουν στο DNA τους από γενιά σε γενιά και έκαναν κομμάτι της εξαγώγιμης κουλτούρας τους. Ένας τρόπος ζωής που μας τονίζει την ανάγκη να χαλαρώσουμε, να αφουγκραστούμε τη στιγμή που ζούμε και να απολαύσουμε τα απλά πράγματα στη ζωή. Όμως και οι επιστήμονες τείνουν να μας προτείνουν το dolce far niente.

Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Insead στη Γαλλία κατέδειξε την ανάγκη να υπάρχουν μικρά και συχνά διαστήματα στη ζωή μας που θα αφοσιωθούμε στην απόλυτη απραξία. Η µελέτη αυτή έχει τον τίτλο «Η σημασία της απραξίας»

Tα αποτελέσματα της δείχνουν ότι αυτό το διάλειμμα απ’ όλα, αυτό το στοπ που θα πατήσουμε, μέσα στην στρεσογόνα καθημερινότητα μας κινητοποιεί για να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που φαντάζουν ή και είναι δυσεπίλυτα. Αρκεί ένας περίπατος στη φύση, να ακούσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, να ξεκινήσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε με τα παιδιά μας.

Οι διεργασίες που κάνει ο εγκέφαλος μας αυτές τις στιγμές αντλούν από ένα ευρύ πεδίο γνώσης και πληροφόρησης που
υπάρχει μέσα μας και λειτουργεί μόνον σε κατάσταση ηρεμίας.

10+1 τρόποι να βρείτε το δικό σας dolce far niente αυτό το καλοκαίρι:

  1. Ρίξτε τους ρυθμούς σας. Οτιδήποτε μπορεί να φαίνεται αγχωτικό, να σας ανεβάζει παλμούς, πετάξτε το από τη ζωή σας. Ειδικά στις διακοπές. Εσείς ξέρετε τι μπορεί να είναι αυτό. Δημιουργήστε χώρο στο 24ωρο αλλά και στο μυαλό σας. Καλλιεργήστε την υπομονή, επιτρέποντας στον εαυτό σας να κινηθεί πιο αργά και να αντισταθείτε στην παρόρμηση να βιαστείτε στις δραστηριότητες.
  2. Καθιερώστε μια εβδομαδιαία «αργή μέρα». Αυτή η μέρα θα είναι αφιερωμένη στον ελεύθερο χρόνο, τη χαλάρωση και την αυτοφροντίδα.
  3. Αφεθείτε απενοχοποιημένα σε μια σιέστα (και δύο, και τρεις): Στην Ιταλία, είναι συνηθισμένο να παίρνετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα για να ανανεωθείτε για την υπόλοιπη ημέρα. Οι Ιταλοί λένε ότι η σιέστα είναι ένας χρόνος που εμπεριέχει την τέχνη της ζωής! Ξεκουραστείτε χωρίς ενοχές και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και αφού είναι καλοκαίρι, τι θα λέγατε για μία πολυτελή σιέστα, στην ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα με ένα δροσερό πολύχρωμο κοκτέιλ που θα το γευτείτε μόλις ξυπνήσετε;
  4. Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία: Αποσυνδεθείτε από τις συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εστιάστε στο να είστε παρόντες τη στιγμή. Σταματήστε να διαβάζετε τα email, μην απαντάτε στα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις σας και πάρτε το βλέμμα σας από τις οθόνες. Αυτό λέγεται και digital detox.
  5. Ζήστε την εξοχή: Περάστε χρόνο έξω, ξαπλώστε στη γη, απολαύστε τη ζεστασιά του ήλιου και την ομορφιά της φύσης. Κάντε μια βόλτα, μια βουτιά, ένα πικνίκ στο πάρκο ή απλά καθίστε σε ένα παγκάκι και παρακολουθήστε τους ανθρώπους να περνούν- είναι απίστευτα αγχολυτικό.
  6. Φτιάξτε ένα όμορφο σκηνικό στη βεράντα σας: Το καλοκαίρι, επωφεληθείτε από τον ζεστό καιρό απολαμβάνοντας στη βεράντα, το πιο αγαπημένο σας φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους σας, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά και γουλιά.
  7. Αγκαλιάστε τον αυθορμητισμό: Μην προγραμματίζετε κάθε στιγμή της ημέρας σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αυθόρμητος και αφήστε την ημέρα να εξελιχθεί φυσικά. Κάντε μια βόλτα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, επισκεφθείτε ένα νέο μέρος (π.χ. ένα μουσείο, μια γκαλερί) ή δοκιμάστε μια νέα δραστηριότητα.
  8. Εξασκηθείτε στην επίγνωση: Πολύ σημαντικό κομμάτι του dolce far niente είναι να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή, στο τώρα και να παρατηρείτε το περιβάλλον σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, ακούστε τους ήχους της φύσης ή της πόλης και εκτιμήστε την ομορφιά γύρω σας. Νιώστε τη γεύση του αγαπημένου σας παγωτού, τον ήχο των πουλιών που κελαηδούν ή την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
  9. Αφεθείτε σε απλές απολαύσεις: Απολαύστε συνειδητά τα μικρά και πολύτιμα πράγματα στη ζωή όπως μια μπάλα gelato στο πάρκο, μοιραστείτε ένα κομμάτι πίτσα στα δύο, ή πάρτε το πρωινό σας βλέποντας τα αεροπλάνα να φεύγουν…
  10. Δημιουργήστε ένα καταφύγιο στο σπίτι σας όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε χαλαρές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, το ημερολόγιο σας ή τη μουσική.
  11. Επιδοθείτε στο… Nadismo. Πρόκειται για μία λέσχη που δημιούργησε το 2003 ο πολύ αγχωμένος Βραζιλιάνος σχεδιαστής Marcelo Bohrer. Τα μέλη του Nadismo μαζεύονται μια φορά τη βδομάδα στα πάρκα και τις πλατείες του Πόρτο Αλέγκρε γύρω από ένα λευκό κύβο που συμβολίζει το απόλυτο κενό. Επί 45 λεπτά, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι η απόλυτη απραξία. Ο στόχος; επωφελούμαστε από τη στιγμή χωρίς βιασύνη, προτιμούμε τη σιωπή και την ακινησία και δεν σκεπτόμαστε τίποτα.

Υ.Γ. Το πιο σημαντικό μυστικό του dolce far niente είναι να μη νιώθουμε ενοχές επειδή δεν κάνουμε τίποτα χρήσιμο και παραγωγικό. Είναι Ο.Κ. Πετάξτε τις ενοχές στη θάλασσα και απολαύστε την τεμπελιά όπου και αν σας βρει αυτό το καλοκαίρι.

Πηγή: grace.gr

Sports in

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη για τον Δεκαπενταύγουστο (pic)

O ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για την 15η του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024