Γενικά ο χρόνος που περνάμε μακριά από την πίεση της καθημερινότητας, των ευθυνών και της εργασίας μάς βοηθά να μειώσουμε το άγχος, να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία, να προλάβουμε ενδεχόμενες καρδιακές παθήσεις, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να γυμναστούμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ξεκουραστούμε, να επαναφορτιστούμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας αλλά και την προοπτική μας για τη ζωή. Οι διακοπές που έχουν προγραμματιστεί καλά και βάσει των επιθυμιών μας μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε ανανεωμένοι και πιο έτοιμοι να χειριστούμε ό,τι προκύψει μετά την επιστροφή μας.

Είναι μια ευκαιρία για άσκηση

Στις αποδράσεις μας, μας δίνονται συχνά οι αφορμές να ασκηθούμε καθώς περπατάμε, για παράδειγμα, για να εξερευνήσουμε νέα μέρη. Αυτή η αύξηση της ενεργητικότητας και της δραστηριότητας σίγουρα βοηθά στη βελτίωση όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας και γενικά της ευεξίας μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε τα 10.000 βήματά μας κάθε μέρα στις διακοπές απ’ ό,τι στο σπίτι ή το γραφείο. Απολαμβάνοντας γραφικά τοπία, επισκεπτόμενοι μουσεία και ανακαλύπτοντας καινούρια μέρη, καταλήγουμε να περπατάμε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα που είναι ταυτισμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ, μοιάζει πιο πολύ με διασκέδαση παρά με γυμναστική.

Μας δίνουν κάτι να περιμένουμε με ανυπομονησία

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ανυπομονούμε για κάτι, η διάθεσή μας ανεβαίνει. Αυτό συμβαίνει κι όταν οργανώνουμε τις διακοπές μας. Ακόμα και ο σχεδιασμός του ταξιδιού ενισχύει τη χαρά και την προσμονή μας.

Μας γεμίζουν εμπειρίες

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ ταξιδιών και δημιουργικότητας, βαθύτερης αίσθησης της πολιτιστικής συνείδησης και προσωπικής ανάπτυξης. Όταν επισκεπτόμαστε νέους τόπους, ο νους μας εμπλουτίζεται με ήχους, εικόνες, γνώσεις, ανθρώπους, εμπειρίες, μυρωδιές…

Βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή Icahn της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Harvard ανακάλυψαν ότι μόλις έξι ημέρες μακριά από την καθημερινότητα κινητοποιούν γενετικές αλλαγές που αμβλύνουν το στρες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με την άνοια και την κατάθλιψη. Αν αισθανόμαστε πεσμένοι ή περνάμε μια άσχημη περίοδο στη ζωή μας, τα ταξίδια μπορούν να μας προσφέρουν μια προσωρινή ανάπαυλα και να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την ψυχική μας υγεία. Σε αυτό συνηγορεί και έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που επιβεβαίωσε ότι οι διακοπές δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και καταπολεμούν την κατάθλιψη. Παρέχουν επίσης τις αφορμές να βιώσουμε στιγμές δέους και θαυμασμού, που, πάντα σύμφωνα με έρευνες, παίζουν εξίσου ευεργετικό ρόλο στη διάθεσή μας.

Φορτίζουν τις μπαταρίες μας

Στις διακοπές μας, κάνουμε επανεκκίνηση καθώς ξεφεύγουμε από τα πάντα, και κυρίως από όσα μάς πιέζουν. Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να δώσουμε στο μυαλό μας την αίσθηση του διαλείμματος που τόσο έχει ανάγκη.

Ελαττώνουν το στρες

Το να είμαστε μακριά από τα συνηθισμένα καθημερινά προβλήματα σημαίνει ότι τα επίπεδα άγχους πέφτουν. Η χαλάρωση ρίχνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο αίμα.

Προστατεύουν την καρδιά μας

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πολυήμερες διακοπές κάθε δύο χρόνια περιορίζουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με αυτές που πραγματοποιούνται ανά εξαετία, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Ωφελούν και προάγουν τη γενικότερη ευεξία μας

Σύμφωνα με μελέτη, τρεις ημέρες μετά τις διακοπές είχαν μειωθεί τα παράπονα αναφορικά με σωματικούς πόνους και δυσκολίες και είχαν βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και η διάθεση των συμμετεχόντων. Τα συγκεκριμένα οφέλη μάλιστα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και πέντε εβδομάδες αργότερα, ιδίως σε όσους είχαν απολαύσει περισσότερο προσωπικό χρόνο και μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση στις διακοπές τους.

Μας βοηθούν να αποδώσουμε καλύτερα στη δουλειά μας

Οι εργαζόμενοι που αφιερώνουν τακτικά χρόνο για να χαλαρώσουν είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν επαγγελματική εξουθένωση, γεγονός που τους καθιστά πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς από τους υπεραπασχολημένους, κουρασμένους συναδέλφους τους.

Μας εξασφαλίζουν χρόνο για τον εαυτό μας

Το να αφιερώσουμε χρόνο στις διακοπές μας για τη φροντίδα μας μπορεί να φέρει τεράστια διαφορά στο πώς θα αισθανόμαστε όταν θα επανέλθουμε στους ρυθμούς ενός τυπικού 24ώρου.

Είναι ένας καλός λόγος να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες

Όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, συχνά τρώμε περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά και δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις. Ο πειραματισμός με διαφορετικά πιάτα και τύπους κουζίνας μπορεί να μας προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες που θα μας ενθουσιάσουν, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να διαφοροποιήσουμε τη διατροφή μας υιοθετώντας πιο υγιεινές και πολύπλευρες συνήθειες.

Αποτελούν ένα διάλειμμα χαράς και ηρεμίας

Η καθημερινή κούραση και το στρες συχνά μας εξουθενώνουν και σωματικά και ψυχικά. Οι καλοκαιρινές αποδράσεις όμως μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ανακάμψει από στρεσογόνες ή νοσηρές καταστάσεις.

Είναι η ιδανική ευκαιρία να σκεφτούμε τους επόμενους στόχους μας

Η απόσταση από την καθημερινότητα είναι η τέλεια συνθήκη οργάνωσης και αναδιοργάνωσης με καθαρό μυαλό. Είτε πρόκειται για αλλαγή εργασίας είτε για σπουδές ή για το μέλλον μιας σχέσης, είμαστε χαλαροί και ανοιχτοί στο να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.

Μας βοηθούν να ξεκουραστούμε

Ο ύπνος είναι κάτι ακόμα που συχνά στερούμαστε στη διάρκεια του χρόνου εξαιτίας της πίεσης της δουλειάς και των διαφόρων υποχρεώσεων. Οι διακοπές συνήθως μας προσφέρουν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούμε και να ηρεμήσουμε. Αν αρπάξουμε την ευκαιρία και απολαύσουμε ποιοτική ξεκούραση, μπορεί να δούμε θαυματουργά αποτελέσματα στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Βελτιώνουν τις οικογενειακές σχέσεις

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που πήραν μέρος σε ενδιαφέρουσες, προκλητικές και συναρπαστικές δραστηριότητες στις διακοπές τους βίωσαν μεγαλύτερη οικειότητα και πληρότητα στη σχέση τους μετά την επιστροφή τους στο σπίτι και στη ρουτίνα τους. Αλλά και για τις οικογένειες γενικότερα οι πολυήμερες αποδράσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν ευκαιρία να συνδεθούν με τρόπους που δύσκολα φαντάζονται στην καθημερινή τους ζωή. Έτσι, οι οικογενειακές διακοπές συμβάλλουν στην επανασύνδεση και την ενίσχυση των δεσμών, ενώ, από την άλλη, τα ταξίδια που κάνουμε μόνοι μας μπορούν επίσης να αποδειχθούν απίστευτα θεραπευτικά προσφέροντας πολλούς τρόπους διαφυγής από ένα πολυάσχολο πρόγραμμα.

Έχει υπολογιστεί ότι ο ιδανικός χρόνος διακοπών είναι οι τρεις εβδομάδες, με τις δύο να θεωρούνται απαραίτητο διάστημα αποσυμπίεσης και την τρίτη να αξιοποιείται σε μετακινήσεις ή περιηγήσεις.

Πηγή: VITA