Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αττική: Χάθηκε το μέτρο από την κυβέρνηση και ακόμα είναι νωρίς…

Φωτιά στην Αττική: Χάθηκε το μέτρο από την κυβέρνηση και ακόμα είναι νωρίς…

Έξω έπεσε η «πρώτη εκτίμηση» της κυβέρνησης για τα κατεστραμμένα κτίρια από τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά… Στο κενό πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Τα επίσημα στοιχεία διαφέρουν από τις εκτιμήσεις και δικαιώνουν τον πρόεδρο πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που εκτιμούσε πως «τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100».  

Βιασύνη, πανικός ή προπαγάνδα για να καταλαγιάσει η οργή; Το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την καταστροφή με «καταιγίδα» προπαγάνδας αλλά μαζί με την Αττική κινδυνεύει να καεί (αν δεν έχει ήδη καεί) και το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τέσσερις μέρες μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέληξε να καίει εντός του αστικού ιστού και η κυβέρνηση των «αρίστων» αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «νομίζει» πως η κυβέρνηση του «έχει βάλει κάποια πρώτα σημαντικά θεμέλια» για να γίνει καλύτερη.

Κτίρια πράσινα, κτίρια κίτρινα, κτίρια κόκκινα

Χθες το βράδυ, στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό η εκτίμηση ήταν «πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό »πράσινο», »κίτρινο», ή »κόκκινο») λιγότερα από 100 κτίρια, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες».

Περιουσίες στις φλόγες

92 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα ή προσωρινά ακατάλληλα στην Αττική

Σήμερα, υπό το φως της ημέρας, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και πραγματοποίησαν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής.

Αυτοψίες σε 112 κατοικίες, 13 αποθήκες, 2 δημόσια κτίρια και 3 επαγγελματικούς χώρους

Συνολικά, μέχρι τώρα, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα. Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους.

Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες -ενδεχομένως- ελαφριές ζημιές.

Μέτρα – «ασπιρίνες»

Θυμίζουμε πως την Τρίτη (13/08) ανακοινώθηκαν τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους χωρίς να έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια της για το μέγεθος και το ύψος της ζημιάς. Τα ποσά που δρομολογούνται για τα καμένα σπίτια είναι αρκετά περιορισμένα και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ασπιρίνες» καθώς υπολογίζεται ως πρώτη αρωγή ποσό από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ. 

Κινδύνευσαν ή καταστράφηκαν και επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τα ποσά κυμαίνονται από 2 έως 4 χιλιάδες ευρώ, εξίσου ως πρώτη αρωγή.

Πρόκειται για παρεμβάσεις copy paste με ανάλογα μέτρα για πληγέντες από καταστροφές που περιλαμβάνουν την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, αποζημιώσεις και φορολογικές απαλλαγές.

Sports in

Με την πλάτη στον τοίχο για την πρόκριση απέναντι στη Νόα η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχοντας στην πλάτη της το 3-1 της Αρμενίας καλείται να κάνει το τέλειο παιχνίδι για να γλιτώσει το... κάζο απέναντι στη Νόα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024