Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Κρυπτόμενη κυβέρνηση – Κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική

Βουλή: Κρυπτόμενη κυβέρνηση – Κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική

Οι φωτιές στην Αττική μπορεί να ελέγχθηκαν το δράμα όμως που άφησαν πίσω είναι μεγάλο. Μπροστά στη μαυρίλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση που ροκανίζει τον χρόνο

Οι φωτιές στην βορειοανατολική Αττική έσβησαν αφήνοντας πίσω μια γυναίκα καμένη, ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, απόγνωση…

Οι «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας συνεχίζουν να «καίνε» με το Μαξίμου να έχει διαρκώς πατημένο το κουμπί του damage control, να αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αφήνει αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τον πύρινο όλεθρο και την εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς στον οικιστικό ιστό.

Τέλη Αυγούστου θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα η Βουλή με τη συζήτηση για την καμένη Αττική να μην είναι προτεραιότητα

Με πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών της Βουλής την Δευτέρα 26 Αυγούστου κυβερνητικές πηγές μεταθέτουν τη συζήτηση για την καταστροφική φωτιά στην Αττική για κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή»

Το αίτημα κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του πως «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Τις ευθύνες για το «επιτελικό» μπάχαλο των κυβερνήσεων του, τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε και φέτος αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Η φωτιά έφτασε μέσα στην Αθήνα, οδηγώντας σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις και κατακαίοντας έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής».

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει την ανάγκη για «κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων, που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Αργεί η συζήτηση για τις φωτιές στην Αττική

Από Σεπτέμβρη και… βλέπουμε

Η κυβέρνηση κατηγορείται ανοιχτά από την αντιπολίτευση πως «σφυρίζει κλέφτικα» για τη φωτιά στην Αττική και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου προσπαθεί να αποκρούσει το σφυροκόπημα χωρίς επιτυχία.

Μπροστά στο αίτημα που διατυπώνεται τις τελευταίες ώρες για αποπομπή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντά με απόλυτη στήριξη «στη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία» και προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας της για τον Σεπτέμβριο.

Τότε αναμένεται να φέρει στη Βουλή τη συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός. Συζήτηση η οποία θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων, και όχι με πολιτικά τσιτάτα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στάχτη και μαυρίλα στην βορειοανατολική Αττική

Τρία ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στις κυβερνητικές πηγές για τη συζήτηση στη Βουλή δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «επί δύο ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για τη χρήση των εναέριων μέσων στην πυρκαγιά της Αττικής και η κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα».

Ακολούθως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τρία ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Ζητούμε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ/ΠΣ) να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 13/8.

» Ζητούμε αντίγραφο του Πληροφοριακού Συστήματος «Engage» σχετικά με τα εναέρια και επίγεια μέσα.

» Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο του Πρακτικού συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της 12ης Αυγούστου».

Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε πως «ο ελληνικός λαός δικαιούται την αλήθεια και δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για τα συγκεκριμένα στοιχεία».

Την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια έχει ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Να σημειώσουμε πως ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει επερώτηση για τις πυρκαγιές στην Β.Α. Αττική.

Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις φωτιές στην Αττική ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος Κωνταντίνο Τασούλα, η πρόεδρος της πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι στηρίζει το ήδη κατατεθέν αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για το ίδιο θέμα.

Πρέσινγκ στην κυβέρνηση από παντού

Η πολιτική πίεση στο κυβερνών κόμμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα με την Νέα Αριστερά να έχει επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή και να επανέρχεται με αφορμή τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πως «η ικανοποίηση του κ. Μητσοτάκη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα, διέσχισε τη μισή Αττική και κατέληξε να καίει πολυκατοικίες στον οικιστικό ιστό στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια δείχνει ή ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα ή ότι συνειδητά κοροϊδεύει και προκαλεί τους πολίτες».

Περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο χάθηκαν

Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής φωτιάς στην Αττική, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί το ΚΚΕ με ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», στην οποία καταλογίζει σημαντικές ευθύνες.

Sports in

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη για τον Δεκαπενταύγουστο (pic)

O ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για την 15η του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024