Με τον Κιλιάν Εμπαπέ να αποτελεί αναμφίβολα το κεντρικό πρόσωπο, αρχίζει απόψε (15/8) η La Liga για την αγωνιστική περίοδο 2024-25.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ υπέγραψε ως ελεύθερος στη Ρεάλ Μαδρίτης, βάζοντας τέλος σε μία μεταγραφική… σαπουνόπερα που κράτησε δύο χρόνια, και έρχεται να προστεθεί στον γαλαξία αστέρων που έχουν συγκεντρώσει οι πρωταθλητές Ισπανίας και Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δημιούργησε τους νέους «γκαλάκτικος», με τους Μπαπέ, Βινίσιους και Μπέλιγχαμ, αλλά και τον 18χρονο Βραζιλιάνο Έντρικ, σε πρώτο πλάνο, και μάλιστα αυτή τη φορά (σε αντίθεση με την προηγούμενη, στις αρχές του 2000) με ποδοσφαιριστές σε σχετικά νεαρή ηλικία και πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Ο πολύπειρος Κάρλο Αντσελότι μοιάζει ο ιδανικός προπονητής για να διαχειριστεί αυτό το σύνολο, με το οποίο οι «μερένγκες» φιλοδοξούν να φτιάξουν μία νέα «αυτοκρατορία», εντός και εκτός συνόρων.

Το καταρχήν ερώτημα στην… αφετηρία της νέας σεζόν, είναι αν υπάρχει ομάδα στη La Liga που μπορεί έστω να «κοιτάξει στα μάτια» τη Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή, με τον Γερμανό Χάνσι Φλικ στο «τιμόνι», αλλά τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ντάνι Όλμο, ο οποίος υπέγραψε μεν στους Καταλανούς, αλλά για την ώρα δεν μπορεί να δηλωθεί.

Η Ατλέτικο, μετά την περσινή τέταρτη θέση (τη χειρότερη στην εποχή Σιμεόνε) άλλαξε πολύ, έκανε την ακριβότερη ως τώρα μεταγραφή του καλοκαιριού στον κόσμο, αποκτώντας τον Χουλιάν Άλβαρες από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 70 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει καλύψει ακόμη βασικά κενά στο ρόστερ της.

Η Τζιρόνα, η ομάδα-έκπληξη της περσινής χρονιάς, έχασε τα τρία βασικότερα στελέχη της (Σαβίνιο, Αρτέμ Ντόβμπικ, Αλέις Γκαρσία), ενώ θα πρέπει να διαχειριστεί και την ταυτόχρονη επιβάρυνση της συμμετοχής στο Champions League.

Η κυπελλούχος Αθλέτικ Μπιλμπάο ως συνήθως κινήθηκε υποτονικά και το βασικό μέλημά της είναι να κρατήσει στις τάξεις της τον Νίκο Γουίλιαμς, η Σοσιεδάδ έχασε τον Λε Νορμάν που μεταπήδησε στην Ατλέτικο, ενώ η Σεβίλη μετά την κακή περσινή χρονιά άλλαξε τη… μισή ομάδα.

Η αυλαία της σεζόν 2024-25 ανοίγει (15/8) στο «Σαν Μαμές», όπου η Αθλέτικ Μπιλμπάο υποδέχεται τη Χετάφε. Η Ρεάλ μπαίνει στη μάχη του πρωταθλήματος την Κυριακή 18/8 στη Μαγιόρκα, ενώ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο έχουν δύσκολες εκτός έδρας δοκιμασίες στην πρεμιέρα, οι «μπλαουγκράνα» στο «Μεστάγια» με τη Βαλένθια και οι «ροχιμπλάνκος» στο «Θεράμικα» με τη Βιγιαρεάλ.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής της La Liga:

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Χετάφε 15/8

Μπέτις-Τζιρόνα 15/8

Θέλτα-Αλαβές 16/8

Λας Πάλμας-Σεβίλη 16/8

Οσασούνα-Λεγανές 17/8

Βαλένθια-Μπαρτσελόνα 17/8

Σοσιεδάδ-Ράγιο Βαγεκάνο 18/8

Μαγιόρκα-Ρεάλ Μαδρίτης 18/8

Βαγιαδολίδ-Εσπανιόλ 19/8

Βιγιαρεάλ-Ατλέτικο Μαδρίτης 19/8