Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Το γαλλικό μπάσκετ θα χρωστάει (πάντα) στον Κολέ…

Το γαλλικό μπάσκετ θα χρωστάει (πάντα) στον Κολέ…

Ο 61χρονος κόουτς «εκτόξευσε» την εθνική ομάδα της Γαλλίας και έφερε τους τρικολόρ σε top επίπεδο σε όλο τον κόσμο

Ο Βενσάν Κολέ δεν υπήρξε πολυδιαφημισμένος. Η αφεντιά του βλέπετε, δεν ήθελε πολλά φλας αλλά ούτε και κάμερες να εστιάζουν στο πρόσωπό του. Και οι κάμερες όμως προτιμούσαν να εστιάζουν στα αστέρια των «τρικολόρ» παρά στον προπονητή. Και δεν μιλάμε για τώρα αλλά και για περασμένα χρόνια.

Έτσι όλα ήταν «μέλι – γάλα» και κανείς δεν… ενοχλούσε κανέναν, καθώς όλοι έκαναν την δουλειά τους και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για όλες τις πλευρές.

Και η αλήθεια είναι πως ο Κολέ την έκανε πολύ καλά την δουλειά, του σε σημείο μάλιστα που να μείνει στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας για 15 χρόνια. Δεν το λες και λίγο.

Ο 61χρονος προπονητής της Γαλλίας αποφάσισε να πει το «αντίο» στην εθνική ομάδα της χώρας του κι εδώ είναι απαραίτητο ένα standing ovation από τους συμπατριώτες του, καθώς ο Κολέ είναι ο αναμορφωτής του γαλλικού μπάσκετ.

Όταν η γαλλική μπασκετική ομοσπονδία επέλεξε να του δώσει τα «κλειδιά» των τρικολόρ το μακρινό 2009, η εθνική ομάδα της Γαλλίας θύμιζε «ναυάγιο».

Ήταν δίχως ίχνος υπερβολής μια ομάδα που δεν ήξερε που πατά και που βρίσκεται αλλά ο Κολέ ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε Mission Imposible. Το έκανε και τα κατάφερε. Όχι μόνο χαρίζοντας στην Γαλλία την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς, αλλά φτάνοντας μέχρι και την κατάκτηση της πέμπτης θέσης στην διοργάνωση.

Κι όσο για την συνέχεια; Κάθε χρόνο και καλύτερα καθώς ο Κολέ κατάφερε να δημιουργήσει μια σχολή, που χάρισε τεράστιες επιτυχίες στους Γάλλους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2013.

Οι «τρικολόρ» έχουν επίσης κατακτήσει επί ημερών Κολέ και δύο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες (2021, 2024), αλλά και ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε MUndobasket και Ευρωμπάσκετ.

Ο τρόπος με τον οποίο κουμαντάρισε την ομάδα της Γαλλίας για 15 χρόνια ήταν αν μη τι άλλο υποδειγματικός, καθώς ο Κολέ έδωσε στην Γαλλία πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Κανείς βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά και το ταλέντο που υπάρχει στο ρόστερ της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας, αλλά είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται και ο καλός προπονητής για να έρθουν οι επιτυχίες.

Και ο Κολέ δεν ήταν μόνο ένας καλός προπονητής, αλλά αποδείχθηκε και εξαιρετικός «καπετάνιος» καθώς δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κάποιος τόσα πολλά αστέρια.

Ο 61χρονος κόουτς αποχαιρετά τον πάγκο της Γαλλίας έχοντας μετατρέψει τους «τρικολόρ» σε μια ομάδα που βρίσκεται στο top 3 του παγκοσμίου μπάσκετ κι αυτό δεν ήταν εύκολο. Για την ακρίβεια ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολο και χρειάστηκε επιμονή στο πλάνο και σωστός σχεδιασμός.

Όσοι είχαν συνηθίσει τον Κολέ στην άκρη του γαλλικού πάγκου θα πρέπει ν’ αναζητήσουν μια νέα εικόνα αλλά ένα είναι το σίγουρο. Το γαλλικό μπάσκετ χρωστάει πολλά στον Βενσάν. Και (θα) χρωστάει για πάντα.

Κι όσο για το έργο του επόμενου προπονητή των Γάλλων; Η ανηφόρα είναι μεγάλη…

Sports in

Οι ευχές του Bαγγέλη Μαρινάκη για τον Δεκαπενταύγουστο (pic)

O ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε τις δικές του ευχές για την 15η του Αυγούστου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024