Δυο γερμανικά αεροδρόμια ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις σήμερα το πρωί όταν ακτιβιστές για το Κλίμα παραβίασαν τον ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα στο πλαίσιο μεγαλύτερης διαμαρτυρίας με στόχο τέσσερα αεροδρόμια της χώρας.

Η οργάνωση Last Generation ανακοίνωσε ότι οκτώ ακτιβιστές διέκοψαν ή περιόρισαν την πτητική δραστηριότητα στα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Κολονίας/Βόννης, της Νυρεμβέργης και της Στουτγάρδης και δημοσίευσε φωτογραφίες όπου ακτιβιστές είχαν κολλήσει τα χέρια τους με κόλλα στον ασφαλτοτάπητα του αερολιμένα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ακτιβιστές δεν εισήλθαν στον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης.

Ανακοινώσεις αεροδρομίων

Το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο Facebook, ανέστειλε τις πτήσεις για περίπου μια ώρα εξαιτίας των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα έξι πτήσεις να καθυστερήσουν, μία να ακυρωθεί και μία ακόμα να εκτραπεί σε άλλο αερολιμένα. Στο αεροδρόμιο Κολονίας/Βόννης, οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά μετά τις 08.25 ώρα Ελλάδας, αφού διεκόπησαν νωρίτερα σήμερα, ενώ και πάλι αναμένεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου μέσω Χ.

Η αστυνομία βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και ήταν σε θέση να απομακρύνει τους δύο διαδηλωτές που είχαν εισέλθει στην ελεγχόμενη περιοχή ασφαλείας του αερολιμένα, παραβιάζοντας έναν φράκτη, χωρίς να επηρεαστεί η πτητική δραστηριότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας του, δεν επηρεάστηκε η πτητική δραστηριότητα καθώς τα δύο άτομα που μπλόκαραν βοηθητικό διάδρομο συνελήφθησαν άμεσα από την αστυνομία.

Κινητοποιήσεις

Η οργάνωση Last Generation έχει αναφέρει αρκετές χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική όπου δήλωσε ότι σχεδιάζονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας, που ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει να κλειστεί παγκόσμια συμφωνία για τερματισμό της χρήσης πετρελαίου, αερίου και άνθρακα έως το 2030.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε μέσω Χ ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» των διαδηλωτών είναι «επικίνδυνες και ανόητες». Σύμφωνα με την ίδια, το υπουργείο έχει προτείνει αυστηρές ποινές φυλάκισης για τέτοιες ενέργειες και υποχρεώνει τα αεροδρόμια να προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεών τους.