Ο προσωπικός βοηθός του Μάθιου Πέρι, δύο γιατροί και δύο ακόμη άτομα κατηγορήθηκαν για την προμήθεια της κεταμίνης που προκάλεσε τον θάνατο του Πέρι, του πρωταγωνιστή της σειράς «Friends», τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραδέχτηκε ότι έκανε επανειλημμένα ενέσεις κεταμίνης στον κ. Πέρι, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ενέσεων στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα που πέθανε ο Πέρι

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο βοηθός του Πέρι και ένας γνωστός του συνεργάστηκαν με δύο γιατρούς και έναν έμπορο ναρκωτικών για να προμηθευτούν κεταμίνη αξίας χιλιάδων δολαρίων για τον Πέρι, ο οποίος πάλευε επί μακρόν με τη χρήση ουσιών και τον εθισμό, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του θανάτου του.

«Η βασίλισσα της κεταμίνης»

Ο ηθοποιός, ο οποίος έγινε σούπερ σταρ ως Τσάντλερ Μπινγκ στη σειρά «Friends», βρέθηκε να επιπλέει μπρούμυτα σε ένα τζακούζι στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 28 Οκτωβρίου- το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες ανέφερε σε έκθεση αυτοψίας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο ότι ο Πέρι, 54 ετών, πέθανε από «οξείες επιπτώσεις της κεταμίνης».

Ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τετάρτη περιγράφει λεπτομερώς τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από το σώμα ενόρκων κατά της Jasveen Sangha, η οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ήταν γνωστή ως «η βασίλισσα της κεταμίνης», και του Salvador Plasencia, γνωστού ως «Dr. P».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Dr. Plasencia, ο οποίος αναφέρεται ως γιατρός σε ένα κέντρο επειγόντων περιστατικών στο Calabasas της Καλιφόρνια, έστειλε μήνυμα στον Dr. Chavez σχετικά με την αγορά κεταμίνης, ώστε να μπορέσει να πουλήσει την κεταμίνη στο «θύμα M.P.». – ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, ήταν ο Μάθιου Πέρι

Η Sangha διατηρούσε ένα «κρυφό σπίτι» στο Βόρειο Χόλιγουντ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Dr. Plasencia, γιατρός σε κέντρο επειγόντων περιστατικών, ήταν μεταξύ εκείνων που εργάστηκαν για να δώσουν την κεταμίνη στον Πέρι παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάνουν συνωμοσία για διανομή κεταμίνης, διανομή κεταμίνης με αποτέλεσμα το θάνατο, κατοχή με σκοπό τη διανομή μεθαμφεταμίνης και αλλοίωση και παραποίηση αρχείων που σχετίζονται με ομοσπονδιακή έρευνα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλοι τρεις έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι στην υπόθεση.

Ο προσωπικός βοηθός του Πέρι, Kenneth Iwamasa, 59 ετών, ομολόγησε την ενοχή του σε μία κατηγορία συνωμοσίας για διακίνηση κεταμίνης που προκάλεσε θάνατο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραδέχτηκε ότι έκανε επανειλημμένα ενέσεις κεταμίνης στον κ. Πέρι, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ενέσεων στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα που πέθανε ο Πέρι.

Ένας ακόμη γιατρός, ο Mark Chavez, 54 ετών, από το Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία συνωμοσίας για διανομή κεταμίνης. Ο Dr. Chavez παραδέχτηκε ότι πούλησε κεταμίνη στον Dr. Plasencia, 42 ετών, συμπεριλαμβανομένης και κάποιας ποσότητας που είχε αποσπάσει από την δική του κλινική κεταμίνης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Αναρωτιέμαι πόσο θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος»

Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και κωδικοποιημένη γλώσσα για να συζητήσουν τις συμφωνίες ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών σε μπουκάλια κεταμίνης ως «Dr Pepper», «κουτιά» και «bots», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Dr. Plasencia, ο οποίος αναφέρεται ως γιατρός σε ένα κέντρο επειγόντων περιστατικών στο Calabasas της Καλιφόρνια, έστειλε μήνυμα στον Dr. Chavez σχετικά με την αγορά κεταμίνης, ώστε να μπορέσει να πουλήσει την κεταμίνη στο «θύμα M.P.». – ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, ήταν ο Μάθιου Πέρι.

Σε ένα γραπτό μήνυμα, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Dr. Plasencia συζήτησε με τον Dr. Chavez πόσο να χρεώσει τον Πέρι, γράφοντας: «Αναρωτιέμαι πόσο θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος» και «Ας το μάθουμε».

Η κεταμίνη, ένα ισχυρό ναρκωτικό με ψυχεδελικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Χρησιμοποιείται επίσης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το παραποιημένο έγγραφο

Η αστυνομία του Λος Άντζελες παραδέχτηκε ότι συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών για να διερευνήσει την πηγή της κεταμίνης του Πέρι και κατά πόσον αυτή αποκτήθηκε νόμιμα.

Η έκθεση αυτοψίας ανέφερε ότι ο Πέρι είχε λάβει θεραπεία κεταμίνης, αλλά διαπίστωσε ότι η κεταμίνη στον οργανισμό του δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την τελευταία του θεραπευτική συνεδρία, περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν από τον θάνατό του. Η αυτοψία ανέφερε ότι το επίπεδο κεταμίνης που βρέθηκε στο αίμα του Πέρι ήταν ισοδύναμο με την ποσότητα που θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Dr. Plasencia παραπλάνησε τους αξιωματούχους σχετικά με τη θεραπεία του Πέρι. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι «παρείχε ένα παραποιημένο έγγραφο που δήθεν έδειχνε το ιατρικό σχέδιο θεραπείας για το θύμα M.P.», το οποίο ισχυριζόταν ότι του χορηγούνταν μέγιστη δόση 60 mg σε διάστημα 24 ωρών.

Είπε ότι «στην πραγματικότητα, όπως γνώριζε τότε πολύ καλά ο κατηγορούμενος Plasencia, έκανε ενέσεις στο θύμα M.P. με δόσεις κεταμίνης πολύ μεγαλύτερες από 60 mg».

*Με πληροφορίες από: NYT