Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία»

«Ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία»

Οι ΗΠΑ φέρονται ανοιχτές στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βαληνεκούς τύπου JASSM – Joint Air-to-Surface Standoff Missile, όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη μεταφορά του όπλου, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις της μεταφοράς ευαίσθητων τεχνολογιών και τη διασφάλιση ότι τα αεροσκάφη της Ουκρανίας μπορούν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο των 2.400 λιβρών που φέρει κεφαλή 1.000 λιβρών», ανέφερε το Politico. H αμερικανική πλευρά δεν έχει ακόμα προβεί σε κανένα σχόλιο του δημοσιεύματος. Η είδηση έρχεται σε στιγμή που ο πόλεμος βρίσκεται σε κλιμάκωση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Ρωσία.

Η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία του πυραύλου, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο αέρος-εδάφους JASSM έχει βεληνεκές άνω των 926 χιλιομέτρων, υψηλή ακρίβεια και αυξημένη φονικότητα. Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει παραλάβει πυραύλους που εκτοξεύονται από αέρος και εδάφους, από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και μπορούν να φτάσουν σχεδόν 350 χιλιόμετρα μίλια από το σημείο εκτόξευσής τους.

Όμως  υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι οποίοι παραμένουν προς το παρόν σε ισχύ.

Oι πύραυλοι JASSM μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ουκρανικά F-16.

H περίπτωση της Ελλάδας

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ μοιράζονται αυτούς τους πυραύλους μόνο με στενούς συμμάχους. Το όπλο έχει παραχωρηθεί στην Πολωνία, την Αυστραλία και τη Φινλανδία. Η Ιαπωνία και η Ολλανδία υπέγραψαν συμφωνίες για την αγορά των πυραύλων, με την παράδοση να αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Δανία βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το πρόβλημα με την περίπτωση της Ελλάδας είναι πως οι αμερικανικοί JASSM, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα Ραφάλ, ούτε από τα F-35 με την μέχρι τώρα τεχνολογία. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο μέλλον. Όμως οι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα F-16, δίνοντας πολύ μεγάλη εμβέλεια πυρός εφόσον η Ελλάδα τα διατηρήσει στο οπλοστάσιό της.

Sports in

Οι σκέψεις του «Μέντι» για τον Βόλο – Πανέτοιμοι Μπιανκόν και Πιρόλα για το κέντρο άμυνας

Το δίδυμο στο κέντρο άμυνας και οι επίλογές του ισπανού στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024