Οι 32 στόχοι των Ρώσων στην Ευρώπη
Αρχεία της Μόσχας αποκαλύπτουν πώς εκπαιδεύτηκε το ρωσικό ναυτικό για μελλοντικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, στοχεύοντας με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές δυνατότητες περιοχές βαθιά μέσα στη Γηραιά Ηπειρο
Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές δυνατότητες σε περιοχές βαθιά μέσα στην Ευρώπη σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με απόρρητα αρχεία που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι «Financial Times».
Οι χάρτες των στόχων που βρίσκονται τόσο μακριά όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Μπάροου-ιν-Φαρνές στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που προηγήθηκε της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Από την ίδια πηγή, δηλαδή 29 απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, οι «Financial Times» έχουν ήδη αποκαλύψει πως η Μόσχα έχει κάνει πρόβα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στα πρώτα στάδια σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία ετοιμάζεται εδώ και καιρό για μια σύγκρουση με τη Δύση που θα έφτανε πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορα του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι ρώσοι αξιωματικοί τονίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πληγμάτων σε πρώιμο στάδιο.
Πλοία επιφάνειας
Τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ενέχει σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η «υψηλή ευελιξία» του πολεμικού ναυτικού της χώρας επιτρέπει να διεξάγει «ξαφνικά και προληπτικά πλήγματα» και «μαζικά πυραυλικά πλήγματα… από διάφορες κατευθύνσεις». Προσθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα προορίζονται «κατά κανόνα» για χρήση «σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής» για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.
Αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αξιολογεί την απειλή πυραυλικών χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανόν να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών. Αλλά ο Ουίλιαμ Αλμπερκ, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σημειώνει πως τα αρχεία αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα από εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες στόχους σε όλη την Ευρώπη… «μεταξύ των οποίων τόσο στρατιωτικοί όσο και κρίσιμες υποδομές».
Στα αρχεία αναφέρεται επίσης η επιλογή ενός χτυπήματος επίδειξης, δηλαδή η πυροδότηση πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή «σε μια περίοδο άμεσης απειλής επιθετικότητας» πριν από μια πραγματική σύγκρουση, προκειμένου η Μόσχα να τρομάξει τις δυτικές χώρες. Η Ρωσία ποτέ δεν έχει αναγνωρίσει ότι τέτοια χτυπήματα είναι στο δόγμα της.
Για λόγους παρουσίασης
Οι χάρτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι επιχειρησιακής χρήσης, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 νατοϊκών στόχων στην Ευρώπη για τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας. Οι στόχοι του ρωσικού στόλου της Βαλτικής βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στη Νορβηγία και τη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής βάσης στο Μπέργκεν, καθώς και των εγκαταστάσεων ραντάρ και των εγκαταστάσεων των ειδικών δυνάμεων.
Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας θα μπορούσε να πλήξει στόχους αμυντικής βιομηχανίας, όπως το ναυπηγείο υποβρυχίων στο Μπάροου-ιν-Φαρνές στη Βορειοδυτική Αγγλία. Τα αρχεία δείχνουν επίσης πώς το δόγμα αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πιθανούς πολέμους στη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και στον Ειρηνικό. Τα σενάρια περιλαμβάνουν πολέμους με σημερινούς συμμάχους, όπως η Κίνα, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Κορέα.
Ολοκληρωτικός πόλεμος
Η ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι στόχοι σε όλη την ήπειρο θα κινδυνεύσουν εάν ο ρωσικός στρατός εμπλακεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, δήλωσαν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι.
«Η αντίληψή τους για τον πόλεμο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος», σχολιάζει ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Ερευνών Middlebury. «Βλέπουν τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές ως όπλα με τα οποία μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο. Θα θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα».
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα ή από αεροσκάφη, έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εξακολουθούν να μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από εκείνη που είχαν οι βόμβες που έπληξαν το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»