Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι αιχμαλώτισε ακόμη 100 στρατιώτες και η Μόσχα ζητά συμφωνία ανταλλαγής

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι αιχμαλώτισε ακόμη 100 στρατιώτες και η Μόσχα ζητά συμφωνία ανταλλαγής

Η Ουκρανία αιφνιδίασε τη Ρωσία με τα ουκρανικά στρατεύματα να έχουν εισβάλει και καταλάβει ρωσικές περιοχές σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ

Η Ουκρανία εδραίωσε τον έλεγχό της στα τμήματα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ που κατέλαβε μετά από τη δεκαήμερη επίθεσή της, ανακοινώνοντας την Πέμπτη τον διορισμό ενός στρατιωτικού διοικητή για τη διοίκηση της περιοχής, καθώς και νέες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει η Washington Post.

Το Κίεβο πανηγυρίζει για τις επιτυχίες του σε ρωσικό έδαφος

Στην πόλη Σούμι, όχι μακριά από το σημείο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξέπληξαν τον κόσμο εισβάλλοντας στη Ρωσία, τραυματισμένοι στρατιώτες περιέγραψαν επίσης επιχειρήσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ στα νότια, κάτι που δείχνει ότι η επίθεση είναι ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας. Έτσι φαίνεται να αλλάζουν τις αντιλήψεις διεθνώς ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση.

Σε αντίθεση με τις σχετικά ευκολότερες στιγμές που πέρασαν οι δυνάμεις της Ουκρανίας στο Κουρσκ – συμπεριλαμβανομένης της είδησης ότι αιχμαλωτίστηκαν άλλοι 100 Ρώσοι στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών σήμερα Πέμπτη – οι μάχες στο Μπέλγκοροντ ήταν σφοδρές.

Τρεις στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή, περιέγραψαν πώς μετά από μήνες ανάπτυξης κατά μήκος των συνόρων, στάλθηκαν στη Ρωσία. Τα διέσχισαν με έναν στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων μέρα μεσημέρι πριν από τέσσερις ημέρες, δήλωσε ο Χάκερ, 24 ετών, μιλώντας υπό τον όρο να αναφερθεί μόνο με το μικρό του όνομα ή το διακριτικό του, σύμφωνα με τους ουκρανικούς στρατιωτικούς κανόνες.

Καθώς ετοιμάζονταν να περάσουν τα σύνορα στο Κολοτιλόφσκι, στην ίδια τοποθεσία όπου είχαν ανταλλαχθεί στο παρελθόν αιχμάλωτοι πολέμου, θυμάται ότι σκέφτηκε ότι αυτή ήταν μια τρελή κίνηση.

Ουκρανός στρατιώτης μεταφέρει βλήμα.

Στο Μπέλγκοροντ τους περίμεναν

Σε αντίθεση με την ταχεία προέλαση μέσω του Κουρσκ, τα στρατεύματα στο Μπέλγκοροντ εμφανίστηκαν προετοιμασμένα για την άφιξή τους. Η περιοχή ήταν οχυρωμένη με αντιαρματικά εμπόδια και βαριά ναρκοθετημένη.

Τα ουκρανικά στρατεύματα δέχθηκαν σχεδόν αμέσως σφοδρές επιθέσεις από πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μέσω αεροπορικών επιδρομών.

Οι Ουκρανοί προωθήθηκαν περίπου έξι μίλια, είπαν οι στρατιώτες, καταλαμβάνοντας εγκαταλελειμμένες θέσεις ρωσικών στρατευμάτων. Αλλά οι μάχες παρέμειναν σφοδρές. «Όλη η ομάδα μας τραυματίστηκε την ημέρα που φτάσαμε», δήλωσε ο Χάκερ. Ο ίδιος φοβήθηκε ότι μπορεί να σκοτωθεί στη Ρωσία, «επειδή δεν γνωρίζαμε το έδαφός τους».

«Προχωρούσαμε στα τυφλά», πρόσθεσε. Η Ρωσία δεν έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν χερσαίες μάχες στο Μπέλγκοροντ, αλλά ο κυβερνήτης της περιοχής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πολλοί στρατιώτες υπέστησαν διάσειση ή τραυματίστηκαν βαριά, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν και έπρεπε να αφεθούν πίσω, είπε ο Χάκερ. Οι βομβαρδισμοί παρέμειναν τόσο σφοδροί που οι επιζώντες έπρεπε να καλυφθούν στα ρωσικά χαρακώματα για μέρες, μέχρι που έφτασε ένα τεθωρακισμένο όχημα για να τους απομακρύνει για ιατρική περίθαλψη νωρίς την Πέμπτη.

Μεταξύ των έξι που απομακρύνθηκαν ήταν ο διοικητής Σέρχι, 48 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί πόδι από μη επανδρωμένο αεροσκάφος περισσότερο από μία ημέρα νωρίτερα.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά την άφιξή του στην Ουκρανία την Πέμπτη. «Μας βομβάρδιζαν από παντού», δήλωσε.

Οι σκληρές μάχες ήρθαν σε έντονη αντίθεση με μια σχεδόν εορταστική διάθεση των Ουκρανών αξιωματούχων, με τον διοικητή του στρατού συνταγματάρχη Ολεξάντρ Σίρσκι να ανακοινώνει την Πέμπτη τον διορισμό ενός στρατιωτικού διοικητή για την περιοχή του Κουρσκ «για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης και τη διασφάλιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού».

Η ανακοίνωση θυμίζει τις κινήσεις της ίδιας της Ρωσίας για τη διοίκηση των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει.

Πηγή: Institute for the Study of War

Πώς συνελήφθησαν οι Ρώσοι στρατιώτες

Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε επίσης ότι άλλοι 100 Ρώσοι στρατιώτες συνελήφθησαν σε μια επιχείρηση που χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη μαζική σύλληψη» εχθρικών στρατιωτών ταυτόχρονα, εν μέσω συζητήσεων ότι θα ανταλλαχθούν με Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Μιλώντας για την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα, αξιωματικός των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ειδικές δυνάμεις της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, ή SBU, «κατέλαβαν και εκκαθάρισαν ένα εκτεταμένο και καλά οχυρωμένο προπύργιο ενός λόχου», αιχμαλωτίζοντας 102 Ρώσους στρατιώτες.

Οι συλληφθέντες στρατιώτες ανήκαν στο 488ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της Ρωσίας και στη μονάδα Αχμάτ, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει έρθει σε επαφή για ανταλλαγή αιχμαλώτων – κάτι που είχε δεσμευτεί να διακόψει μετά την εισβολή στη νότια περιοχή του Κουρσκ.

Sports in

Επίσημο: Στη Σάρλοτ ο Πεπ Μπιέλ (vid)

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο στα social media, η Σάρλοτ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τον δανεισμό του Πεπ Μπιέλ από τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024