Πόλεμος στη Γάζα: Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός
Συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα - Εντός της ημέρας συνεχίζεται ο νέος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ να πλήττουν όλο και περισσότερο τη περιοχή. Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένο να συνεχίσουν στη Ντόχα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, των οποίων ο στόχος είναι η υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, στη σημερινή συνάντηση, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Η συμφωνία προτάθηκε από τον Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.
Δεν θα συμμετάσχει η Χαμάς
Το Ισραήλ στέλνει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Κάμελ, δήλωσε στο CNN διπλωματική πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Η Χαμάς, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά είναι πρόθυμη να μιλήσει με τους μεσολαβητές στη συνέχεια, αν υπάρξουν «εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ», δήλωσε η πηγή στο CNN.
«Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη… δεν θα πάμε σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων. Θα πάμε μόνο για να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί», δήλωσε την Τρίτη στο CNN ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Ποια είναι η πρόταση που θα συζητηθεί
Τον Μάιο, ο Μπάιντεν παρουσίασε μια πρόταση τριών φάσεων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε υποβληθεί από το Ισραήλ και η οποία θα συνδύαζε την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα με μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ.
Η πρώτη φάση θα διαρκούσε έξι εβδομάδες και θα περιελάμβανε την «αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και την «απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων» και την εφαρμογή μιας προσωρινής εκεχειρίας.
Στην συνέχεια, η δεύτερη φάση θα επέτρεπε την «ανταλλαγή με την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών» και τον οριστικό τερματισμό των μαχών.
Στη τρίτη φάση του σχεδίου, «θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και οι σοροί των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους αρχικούς ομήρους που είχε οριστεί να απελευθερωθούν είναι ακόμη ζωντανοί.
Τα «αγκάθια» της συμφωνίας
Παρά την αρχική θετική αντίδραση της Χαμάς και του Ισραήλ, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε λεπτομέρειες της πρότασης, όπως η αλληλουχίας της ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων, ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και πόσο πίσω θα πρέπει να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου ανέτρεψε μια βασική παραχώρηση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, απαιτώντας να απαγορευτεί στους ένοπλους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός. Το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση στη βόρεια Γάζα.
Το γραφείο του πρωθυπουργού ασχολήθηκε επίσης με τρία επίμαχα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων η μετακίνηση ενόπλων από τη νότια Γάζα προς τη βόρεια, ο αριθμός των ζωντανών ομήρων που θα απελευθερωθούν και η διατήρηση του δικαιώματος του Ισραήλ να εγκρίνει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν καθώς και το αν θα πρέπει να σταλούν στην εξορία.
Η θέση της Χαμάς για τις συνομιλίες
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο μέχρι που ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου σε μια δολοφονία που το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη, αλλά το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση.
Υπήρχαν ανησυχίες ότι η δολοφονία θα σταμάταγε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η μαχητική οργάνωση αντικατέστησε τον Χανίγια με τον Γιαχία Σινουάρ, τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ.
Η Χαμάς δεν έχει αποκλείσει μια συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Αντ’ αυτού ζήτησε από τους διαμεσολαβητές ένα σχέδιο για την εφαρμογή μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλε ο Μπάιντεν.
Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ότι η ομάδα έχει υιοθετήσει μια θέση «σκόπιμης ασάφειας» σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι η θέση της για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός είναι σταθερή, ακόμα και αν δεν συμμετέχει στις συνομιλίες.
Οι λόγοι που είναι κρίσιμες οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες που θα συνεχίσουν σήμερα, 15.08, είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας των διαμεσολαβητών Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ να πιέσουν για μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος και να απελευθερωθούν οι όμηροι, καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Ο επείγων χαρακτήρας των συνομιλιών υπογραμμίστηκε από τους τρεις διαμεσολαβητές, οι οποίοι εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα, με την οποία κάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και προσέφεραν αυτό που ονόμασαν «τελική πρόταση-γέφυρα» για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα σημεία εμπλοκής.
Παράλληλα, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής κινητοποιούνται για να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοικτές μέσω μεσαζόντων.
Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να επιτεθεί στο Ισραήλ εάν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αλλά η αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε το Σάββατο ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης είναι «εντελώς άσχετα με την εκεχειρία στη Γάζα».
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμμορφωθεί με την πρόταση που έκανε ο Μπάιντεν τον Μάιο, πρόσθεσε η πηγή, υποδηλώνει ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας πριν από μια ιρανική επίθεση. Το Κατάρ και η Αίγυπτος, είπε η πηγή, μπορεί να μην έχουν αρκετή επιρροή για να πιέσουν τη Χαμάς να συμβιβαστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις