Ένοχη για προδοσία κρίθηκε από δικαστήριο της πόλης Γεκατερινμπούργκ η 33χρονη Ξένια Καρέλινα και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή. Η ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα και μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες, βρέθηκε ένοχη επειδή δώρισε 50 δολάρια σε ΜΚΟ υπέρ της Ουκρανίας το 2022.

Η Ξένια Καρέλινα είχε επισκεφθεί τους γονείς της στη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και συνελήφθη από τις Αρχές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «συνέλεγε χρήματα για τα συμφέροντα ουκρανικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ειδών ιατρικής, γενικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών», ενώ η εισαγγελία είχε υποστηρίξει ότι συμμετείχε σε δημόσιες συγκεντρώσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Μάλιστα, η εισαγγελία είχε ζητήσει αρχικά την ποινή των 15 ετών φυλάκισης, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η 33χρονη δήλωσε ένοχη κατά την διάρκεια της κλειστής δίκης που πραγματοποιήθηκε στη Γεκατερινμπούργκ την περασμένη εβδομάδα. «Το δικαστήριο κρίνει την Ξένια Καρέλινα ένοχη για προδοσία και την καταδικάζει σε 12 χρόνια κάθειρξη σε φυλακή γενικού πληθυσμού» ήταν τα λόγια που άκουσε από την έδρα.

Η καταδίκη της Καρέλινα ακολούθησε το διάταγμα Πούτιν τον περασμένο Απρίλιο με το οποίο ο πρόεδρος της Ρωσίας αύξησε την ύψιστη ποινή για προδοσία σε ισόβια από 20 χρόνια που ίσχυε μέχρι τότε.