Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη αιγοπροβάτων: Πότε «ανοίγουν» οι «καθαρές» περιοχές – Μερική άρση των περιορισμών

Πανώλη αιγοπροβάτων: Πότε «ανοίγουν» οι «καθαρές» περιοχές – Μερική άρση των περιορισμών

Πότε γίνεται ανασύσταση της πληγείσας από την πανώλη αιγοπροβάτων κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, η άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά τη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων στις περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είναι «καθαρές» από τη ζωονόσο. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνεται, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, με την εφαρμογή όλων των αυστηρών κτηνιατρικών όρων και κανονισμών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν θανατωθεί περισσότερα από 20.000 ζώα.

Περισσότερα από 20.000 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν λόγω της πανώλης σε όλη τη χώρα

Πού απαγορεύονται οι σφαγές

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την επιζωοτία της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα και με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του νοσήματος, απαγορεύονται από 19/08 έως 23/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους  καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, αυτή απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ  Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ.Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.

Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται  σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Στις 23/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Ανασύσταση πληγείσας εκμετάλλευσης

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, η αρμόδια αρχή εγκρίνει την ανασύσταση του πληθυσμού της πληγείσας εγκατάστασης μόνον εάν πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

α) τελικός καθαρισμός και απολύμανση και, κατά περίπτωση, εντομοκτονία και τρωκτικοκτονία:

  • έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στα σημεία Α και Γ του παραρτήματος IV του εν λόγω Κανονισμού και με τη χρήση των κατάλληλων βιοκτόνων ώστε να διασφαλιστεί η καταστροφή του σχετικού νοσογόνου παράγοντα και,
  • τεκμηριώνονται δεόντως

β) έχει παρέλθει η περίοδος παρακολούθησης 21 ημερών υπολογιζόμενη μετά την ημερομηνία πραγματοποίησης του τελικού καθαρισμού και απολύμανσης.

Όσον αφορά τον τελικό καθαρισμό και απολύμανση:

1.Η κοπριά, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, πρέπει να απομακρύνεται και να υποβάλλεται σε επεξεργασία ως εξής:

α) η στερεά φάση της κοπριάς, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών και ακάθαρτων υλικών στρωμνής, πρέπει είτε:

  • να υποβάλλεται σε επεξεργασία με ατμό σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 °C
  • να καταστρέφεται με καύση
  • να θάβεται σε βάθος αρκετό ώστε να αποκλείεται η προσέγγιση ζώων ή
  • να στοιβάζεται για να αποσυντεθεί υπό θερμότητα, να ψεκάζεται με απολυμαντικό και να  διατηρείται τουλάχιστον για 42 ημέρες, κατά τις οποίες η στοίβα πρέπει είτε να καλύπτεται είτε να  αναστοιβάζεται για να εξασφαλίζεται η θερμική επεξεργασία όλων των στρωμάτων

β) η υγρή φάση της κοπριάς πρέπει να αποθηκεύεται τουλάχιστον για 42 ημέρες.

2. Τα κτίρια, οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται επιμελώς, με την απομάκρυνση των καταλοίπων, λιπών και ρύπων, και να ψεκάζονται με απολυμαντικά.

3. Μετά από 7 ημέρες, οι εγκαταστάσεις πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται εκ νέου.

Sports in

«Ξεσάλωσε» ο Γιόκιτς σε γάμο συμπαίκτη του – Χόρευε με ανοιχτό πουκάμισο (vid)

Ο Νίκολα Γιόκιτς έχει δείξει πολλές φορές τις αρετές του και στον χορό. Και στον γάμο του Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς του έδωσε να καταλάβει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024