Γιατί οι καταναλωτές μετανιώνουν τις αγορές second hand ρούχων – Τι μας διδάσκουν
Στροφή για τους φανατικούς υποστηρικτές της αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων - Η άβολη διαπίστωση, οι λόγοι που τους απομακρύνουν από την αγορά των second hand και ο ρόλος της fast fashion
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Πολλοί φαντάστηκαν τον εαυτό τους ως «έξυπνους αγοραστές» μεταχειρισμένων ρούχων και το είδαν ως μια διαδικασία win-win: «Επενδύω» τα χρήματα μου σε παλιά διαχρονικά κομμάτια, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Πολλοί το δοκίμασαν, αρκετοί ένιωσαν ηθική ικανοποίηση με αυτή την κίνηση και άλλοι το μετάνιωσαν…
Αγοραστές που επέλεξαν να γεμίσουν την ντουλάπα τους με μεταχειρισμένα ρούχα μιλούν στον Guardian, αυτή τη φορά, για τη… μη δημοφιλή πλευρά της αγοράς second hand ρούχων και αποκαλύπτουν την «άβολη αλήθεια» με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι χρόνια αργότερα: Η αγορά μεταχειρισμένων δεν λειτουργεί πραγματικά.
Οι λόγοι
Πρώτος και βασικός λόγος η «έκρηξη» της γκαρνταρόμπας. Η ντουλάπα έγινε ένα «μουσείο» αταίριαστων κομματιών, το καθένα με μια ιδιόμορφη ιστορία αλλά σχηματίζοντας συνολικά μια χαοτική αφήγηση, εξηγούν. Το όνειρο μιας επιμελημένης γκαρνταρόμπας, θύμιζε μια γενικότερη ακαταστασία, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα ρούχα ήταν παρορμητικές αγορές, με γνώμονα τη συγκίνηση για την αγορά ενός παλιού κομματιού.
Η πραγματικότητα όμως έμοιαζε περισσότερο με συμβιβασμό παρά με έκφραση της προσωπικότητας μέσω του στιλ. «Δεν είναι όλα τα αγαπημένα, παλιά ρούχα θησαυροί», λένε. Πολλά είναι φθαρμένα, ξεπερασμένα ή απλώς άθλια. Επίσης, δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλής ποιότητας, όπως πιστεύει η πλειοψηφία, καθώς και ρούχα της fast fashion κατακλύζουν τέτοια μαγαζιά. Το να προσπαθείς να βρεις καλοφτιαγμένα ρούχα από φυτικές ίνες στην αγορά μεταχειρισμένων, είναι σαν να ψάχνεις για μια βελόνα στα άχυρα, παραδέχονται.
Τα second hand «ταΐζουν» το τέρας της fast fashion
Μια άλλη πτυχή που προβληματίζει είναι ότι η αύξηση στην αγορά μεταχειρισμένων, ακούσια, μπορεί να τροφοδοτήσει τον κύκλο της fast fashion μόδας. Για να εξηγήσουμε, μερικοί άνθρωποι αγοράζουν υπερβολικά, γνωρίζοντας ότι μπορούν να βγάλουν γρήγορα χρήματα μεταπωλώντας τα όταν τελειώσει η μικρο-σεζόν που αυτά είναι στη μόδα.
Τόσο τα καταστήματα λιανικής πώλησης όσο και τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι γεμάτα από είδη που παρουσιάζονται ως «μεταχειρισμένα άλλης δεκαετίας», αλλά είναι απλώς σημερινά ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν, χάλασαν και τώρα πωλούνται σε ανυποψίαστους αγοραστές που νομίζουν ότι είναι «ποιοτικά κομμάτια». Το αποτέλεσμα είναι οι πωλητές να παίρνουν τα λεφτά τους πίσω με αθέμιτο τρόπο, καθώς ουσιαστικά ξεγελούν τους αγοραστές προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό συμφέρον. Και αυτό με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;
Αυτή η διαδικασία, υπήρξε για τους δυσαρεστημένους πελάτες των second hand, κίνητρο για μια πιο μελετημένη προσέγγιση στην αγορά ρούχων. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, αντί να ψαχουλεύουν σε αμέτρητα ράφια μεταχειρισμένων, επενδύουν σε κομμάτια που ξέρουν ότι θα φορέσουν και θα αγαπήσουν μέχρι να φθαρούν. «Είναι μια βιώσιμη πρακτική από μόνη της» σημειώνουν, διότι «η αγορά λιγότερων, καλύτερης ποιότητας ρούχων που διαρκούν περισσότερο, μειώνει τη σπατάλη και την ανάγκη για συνεχή αντικατάστασή τους.
Είναι επίσης ένα μάθημα συνειδητής κατανάλωσης: να εκτιμάς αυτό που έχεις και να κάνεις συνειδητές επιλογές για το τι προσθέτεις στην γκαρνταρόμπα σου.
Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείτε εντελώς την αγορά μεταχειρισμένων κι αυτό για τα second hand ενδείκνυνται κυρίως για τα παιδικά ρούχα που χρειάζονται αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
«Για τα παιδιά η επαναχρησιμοποίηση ενδυμάτων που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση είναι απολύτως λογική. Το να ανταλλάσσετε ρούχα με γνωστούς ή και γείτονες ή να στηρίζετε οικογένειες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι ζωτικής σημασίας. Είναι απίστευτα ικανοποιητικό το να βλέπεις τα ρούχα να βρίσκουν ένα νέο σπίτι όπου μπορούν να αγαπηθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά».
Παρόολα αυτά, οι «δυσαρεστημένοι πελάτες» δηλώνουν βέβαιοι ότι θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα, αλλά με μέτρο, καθώς δεν χρειάζεται τα πάντα να είναι μεταχειρισμένα. Το νόημα είναι να φοράς αυτό που αγαπάς και να αγαπάς αυτό που φοράς.
Τα ρούχα είναι κάτι περισσότερο από ύφασμα, εκφράζουν ποιοι είμαστε. Επενδύοντας, λοιπόν, σε κομμάτια που πραγματικά μας εκφράζουν, μπορούμε να στήσουμε μια γκαρνταρόμπα που είναι βιώσιμη και και που μας ικανοποιεί, ταυτόχρονα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις